Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 2. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis seadused muutuvad aastal 2017?

Mis seadused muutuvad aastal 2017?
Foto: Äripäev AS
Loe, millised on 2017. aastal jõustuvad tähtsamad seadusemuudatused.

Maksumuudatused

SIIT

180 eurole

20 protsendile

Tulu maksustamise reeglid 2018. aastal

33 protsendile

Aktsiisid

SIIT

Näide

Näide

Näide

2017. aastaks kavandatud kütuseaktsiisi määrade tõus lükatakse jaanuari algusest veebruari algusse. Maagaasi tuhande kuupmeetri aktsiisimäär tõuseb 1. jaanuarist seniselt 33,77 eurolt 40,52 eurole ning diislikütuse tuhande liitri aktsiisimäär tõuseb 1. veebruaril seniselt 448 eurolt 493 eurole.

Loobutakse varem kavandatud diislikütuse, eriotstarbelise diislikütuse ja kerge kütteõli maksutõusust 2018. aastal.

Näiteid

Teised seadusemuudatused

investeerimisfondide seadus

kindlustustegevuse seaduses

Võlaõigusseadust

väärtpaberituru seaduses ja finantsinspektsiooni seaduse

maksualase teabevahetuse seadusesse

esitada masintöödeldava e-arve

leevendavad nõudeid raamatupidamise algdokumentidele

mikroettevõtja kohustusest koostada raamatupidamise sise-eeskiri

Alates 1. märtsist jõustuvad mahepõllumajanduse seaduse muudatus, mis toob kasutusse spetsiaalselt toitlustusettevõtetele mõeldud ökomärgi, millega nad saavad hakata viitama mahetooraine kasutamisele oma toitlustusettevõttes.

Alates 1. aprillist jõustub maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse muudatus, millega on võimalik tõhusamalt piirata viljakust oluliselt pärssiva umbrohu tuulekaera levimist. Tuulekaera tõrjumine on tõhus, kui tõrjet tehakse kompleksselt kogu põllumajandussektoris. Kehtiv kord ei aita piisavalt kiiresti tuulekaera levikut piirata ning selle levik Eestis ei ole vähenenud.

Uuest aastast jõustuvad loomatauditõrje seaduse ja toiduseaduse sätted, mis on seotud nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse jõustumisega. Eelnõu tähtsaimaks eesmärgiks on suurendada riigi tauditõrje võimekust metsloomadel leviva eriti ohtliku loomataudi leviku takistamiseks loomapidaja ettevõtetesse ja kodumajapidamistesse. Eelnõu koostamisel võeti arvesse 2014. aastast tänaseni saadud kogemusi sigade Aafrika katku (SAK) ennetamisel ja tõrjel.

Olulised numbrid

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960