Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 3. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seleen on oluline nii piimalehmale kui ka inimeste toidulaule jõudvatele piimatoodetele

Seleen on oluline nii piimalehmale kui ka inimeste toidulaule jõudvatele piimatoodetele
Foto: Postimees/Scanpix
Seleen (Se) on elutähtis mikroelement, mis on nii loomade kui ka inimese organismi peamiste füsioloogiliste funktsioonide toimimise kindlustajaks. Pikka aega aga peeti seda elementi organismile potentsiaalselt toksiliseks. Alles eelmise sajandi 60-ndate aastate alguse teaduslikud uuringud kinnitasid seleeni vajalikkust toidus ja loomasöödas. Edasised uuringud on ainult kinnitanud selle elemendi olulisust organismi normaalses funktsioonis.

Seleenipuudus pinnases on globaalne probleem. Eesti muldades on valdavalt madal seleenitase. Põllumajandustehnoloogiad, muuhulgas ka väetiste kasutamine, pinnase õhustamine ja karjamaade parandamine on ilmselt negatiivselt mõjutanud taimede seleenisisaldust. Sellises olukorras kasutatakse seleenitaseme tõstmiseks seleeniga väetisi. Kuna aga seleen on potentsiaalselt toksiline, on kasutatavad kontsentratsioonid madalad ja väetiste abil saavutatakse pikaajaline vajalik seleeni söömus ainult osaliselt.

Eesti piimakarja farmides läbiviidud “Selenium Challenge” tulemused
Foto: Alltech Eesti

24-26. jaanuaril toimus Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Eesti Põllumeeste Keskliidu korraldatud seminarisari  „Seleeni olulisus piimakarjakasvatuses“.Seminari läbivateks teemadeks olid:* Piim, kui väärtuslik toiduaine - toorpiima kvaliteet, koostis ja seleeni osatähtsus;* Innovatiivsus piimatootmises, orgaanilise seleeni olulisus looma tervisele, tootmise tasuvusele ja  mõju piimatoodetele;* Seleeni madal tase Eesti piimakarjades, orgaanilise seleeni võimalused seleenitaseme tõstmiseks piimatootmises.Esinejateks olid:Väino Poikalainen, toiduteaduse doktor;* Maria Agovino, Itaalia veisekasvatusekspert, CowSignals koolitaja;* Pilleriin Puskar, karjatervise- ja söötmisnõustaja.

Erinevad teadlased on andnud kirjanduses erinevaid soovitusi, veiste füsioloogiliseks seleeni vajaduseks. Uuringud näitavad, et kui me soovime lehmadelt kõrget piimatoodangut, head sigivust ning pikaealisust karjas, peaks piima seleenisisaldus olema minimaalselt 0,026 mg/l, optimaalselt 0,03 mg/l. Seni analüüsitud farmidest on vaid 3%-l karjadest kindlalt kaetud lehmade seleenivajadus. Seleenipuuduse tulemuseks võib aga olla veiste immuunpuudulikkus, sigivusnäitajate langus ja suur prakeerimine - loomade lühike eluiga karjas.

Sarnaselt maailma paljudele piirkondadele on Eestis seleeni defitsiit nii pinnases, loomasöödas kui ka loomakasvatusest meie toidulauale jõudvas toidus. Tulenevalt teema aktuaalsusest korraldas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda koostöös Alltech Eestiga 24.-26. jaanuarini üleeestilise seminarisarja „Seleeni olulisus piimakarjakasvatuses“.Eesti piimakarjakasvatajatele ja piimatöötlejatele suunatud seminaridel oli fookuses orgaanilise seleeni osatähtsus ning võimalused tootmise efektiivsemaks muutmine läbi terve karja ja funktsionaalsete piimatoodete. Seminar tõi ka välja piimatootjate olulise rolli piima kui inimtoiduks mineva toidu tootmisel.Piimast kui põllumajandussaadusest ja väga väärtuslikust toiduainest rääkis toiduteaduse doktor Väino Poikalainen, kelle teemakäsitlus andis osalejatele väga hea ülevaate piima moodustumisest udaranäärmes kuni piimast saadava või, juustu, koore ja enamani. „Toitained on toidus leiduvad keemilised ühendid või elemendid, mida inimese või looma organism vajab ainevahetuses, energiaallikana ja nende omastamiseks. Inimorganism tarvitab pidevalt enam kui 600 erinevat keemilist ühendit. Osa neist on organism võimeline toiduga saadavast ise sünteesima, kuid väga mitmedki neist peavad originaalkujul sisalduma juba toidus,“ selgitas professor osalejatele toitainete väärtsut ja olulisust. Küsimusele „milleks vajab organism seleeni?“ vastas Väino Poikalainen „Seleen kuulub mitmete oluliste valkude koostisse. Nendeks on näiteks selenoproteiinid vereplasmas ja lihastes. Organismis  on seleenil (seleeni sisaldav ensüüm glutatioonperoksüdaas) täheldatud ka efektiivse antioksüdandi rolli, vähendades ateroskleroosi, infarkti, insuldi, kasvajate (prostata, kopsud), reumatoidartriidi jt haiguste riski.“Seleeni omastatavusest ja imendumisest rääkides rõhutas professor ka seleeniallika olulisust, lisades „Kõige paremini imenduvad imetajate seede käigus orgaanilised seleeniühendid, mida nimetatakse ka seleeni orgaanilisteks vormideks“.

Seminaril arutleti seleeni olulisuse teemadel
Foto: Alltech Eesti

Alltech on juhtiv loomasöötmisalane ettevõtte orgaanilise seleeni tootmise ja teadusuuringute vallas.  Aitame põllumajandustootjatel rakendada kaasaegseid innovatiivseid lahendusi looma- ja taimekasvatuses. Meie ühiseks eesmärgiks on toota kvaliteetseid toiduaineid nagu liha ja piim läbi terve looma, samal ajal säästes keskkonda. Oleme tegelenud looma tervise- ja söötmisvaldkonnas enam kui 30 aastat, mille jooksul oleme välja töötanud hulgaliselt uuenduslikke söötmisstrateegiaid ja söödalisandeid mis tõstavad loomade tootlikkust ja farmi kasumlikkust. Pilleriin PuskarAlltech Eestiwww.global.alltech.com/eesti

Külalislektoriks oli seekord veisekasvatusspetsialist ja CowSignals koolitaja Maria Agovino Itaaliast. Aastatepikkuse erialakogemuse põhjal tõi ta välja seleeni olulisuse just looma tervise poole pealt. Tutvustati ka orgaanilise seleeniga SEL-PLEX maailmas ja Euroopas läbiviidud uuringuid ja nende tulemusi. Uuringutes on veelkord selgunud et paljudes piimakarjades on olnud seleenipuudus suureks probleemiks, kuid selle probleemi lahendamiseks või piisava seleenitarbe tagamiseks on võetud kasutusele just SEL-PLEX, parandades sellega karja tervist ning tuues turule Se rikastatud toiduaineid.

Seminaripäevad võttis kokku Pilleriin Puskar, Alltech Eestist, andes ülevaate Eestis läbiviidud piimakarja seleenitaseme uuringutest. Käsitlust leidis meie piimakarja põhisööda mikro- ja makroelementide sisaldus, seleenitase ning tulemused orgaaniliste mineraalide (BIOPLEX) ja orgaanilise seleeni, SEL-PLEX lisamisest Eestis toodetud mineraalsöötadesse. Kokkuvõtvalt lisas Pilleriin Puskar seminarisarja lõppedes, et „Esmatähtis ei ole see, kui palju me mineraalsöötasid loomade söödaratsioonile lisame vaid, et need oleksid omastatavas vormis“.

Võrdlus: Anorgaaniline seleen vers Sel-Plex®
Foto: Alltech Eesti

Tulenevalt ka Eesti piimakarjades esinevast seleenipuudusest on oluline puudujääva seleenitarbe katta kasutades seleeniallikat SEL-PLEX.

Alltech on läbi viinud hulgaliselt katseid, mis näitavad et loomasöötades on tänapäeval kõige kasulikum kasutada ainult orgaanilist seleeni, mille allikaks on SEL-PLEX, esimene Euroopa Liidus heaks kiidetud orgaanilise seleeni allikas. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960