Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Droonipõhine täppisviljelus on uus trend

Dimediumi partnerid: drooniprojekti juht Mikk Mehide (vasakul) ja lennuoperaator Gert Pagel
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Tänavusel Dimediumi aastasümpoosionil oli tavapärastele loomakasvatusteemadele lisandunud ka taimekasvatusteemad, sest ollakse ju turule tuldud nii Anfisco väetistega kui drooniseireteenuse pakkumisega. Viimast ka kohaletulnud põllumeestele tutvustati.

Dimediumi partnerid, drooniprojekti juht Mikk Mehide ja lennuoperaator Gert Pagel tegid põllumeestele asja selgeks - miks peaks ja kuidas saaks droone täppisviljeluses kasutada.

Mikk Mehide sõnul tekitavad droonid palju elevust, neid lennutatakse, tehakse videosid aga täppispõllumajandusest on asi kaugel.

"Tegelikult on droon vahend tegemaks mitmesuguseid toiminguid ja kui kokku panna droon, mis lendab ja sinna peale panna multispektriline kaamera ja lisada spetsiaalne tarkvara, mida osatakse kasutada ja analüüsida, siis jõuame täppispõllumajandusse," selgitas asja Mehide.

Mitte drooni müük vaid teenus

Kõrge lend – Prantsusmaa põllumajandus­ühing suurendab droonide abil saaki

Meestel oli kohapeal kaasas täisvarustusega Airinovi droon. "Airinov ise ei müü droone, vaid müüb unikaalset teenust pea 5000 põllumehele kogu maailmas, nüüd siis ka Eestis. Kogu Baltikumis on edasimüüjaks Dimedium AS," rääkis Mehide. 

Pagel tutvustas drooni. "Droon on plastist, kaalub koos kaameraga 700 grammi. Teeb 2 pilti sekundis, 10-15 pilti igast põllupunktist. Võimekus on 3 hektarit minutis või 500-600 hektarit päevas. Aga on võimalik isegi 1500 hektarit päevas teha. Tuult kannatab see masin kuni 15 meetrit sekundis. Tõusumeetreid on tal 500 ja kuigi Eestis lubatakse lennata 150 meetri kõrgusel, saab sealt juba õige pildi kätte, sest me ei otsi objekte vaid mõõdame taimest kuvatavat kiirgust," tutvustas Pagel.

Optimeeritud väetamine

" Optimeeritud kulud

" Suurem saak

" Keskkonnasäästlik tegevus

Pidev põllu seire

" Külvamise / väetamise toime jälgimine

" Lämmastiku koguse kontrolli all hoidmine

" Hea ülevaade tehtud tööst põllul

Veelgi täpsemad andmed põllult

" Pinnase ja geograafiline mõju taimedele

" Keskendumine spetsiifilistele probleemidele

Nõustamine seiretulemuste rakendamisel

Drooniseire on parim viis kiirete väetamisalaste soovituste saamiseks.

AIRINOV

" Asutatud 2010. a. Prantsusmaal 

" Maailma esimene multispektriline droonikaamera taimekasvu analüüsiks

" Ei müü droone! Müüb unikaalset teenust üle 5000 põllumehele kogu maailmas.

Iga teenuse puhul on oluline selle hind ja saadav kasu

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960