Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 13. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuuse Taadi ilmaennustus: põud muutub normaalsuseks

Põud muutub normaalsuseks
Foto: Postimees/Scanpix
Põuakahjustuste minimeerimiseks on tark valida põuakindlamaid sorte, või kasutada põuakindluse tõstmise vahendeid - parima tulemuse saab neid kombineerides.

Kuuse Taat, kelle ilmaennustus 2016 aasta kevad/suveks läks täppi, ennustab ka selleks aastaks pikka ja kuiva kevad/suve. Tema prognoosi järgi on aprill ja mai kuivad ja õigeid sademeid on oodata alles jaaniõhtul nagu ikka. See näitab veelkord, et põud on muutunud üheks normaalsuseks ka meie regioonis.. Siia juurde võib lugeda sellel teemal http://www.albit.ru/2/2_04.php8  (vene keeles) ja http://www.albit.ee/index.php/27-home/main-services/73-research-development (eesti keeles).

Kasvatatavad kultuurid ja sordid on põllumeestel juba ilmselt paika pandud. Kellel on veel võimalik, siis võib kasutada vahendeid, mis aitavad tõsta taimede põuakindlust. Naabrite juures järgiproovitud vahendiks on bakterpreparaat Albit ja see on andnud häid tulemusi ka Eestis ning Lätis.Kellel veel on tegemata seemnete puhtimistöö, siis on mõistlik lisada Albitit puhtimissegusse 50ml/tonni seemne kohta. Seda võtet kontrollis Eesti Taimekasvatuse Instituut (ETKI) 2016 aastal, kui tegi katseid odra ja nisu idanevusega. Odra juurestik arenes neli korda ja nisu juurestik kaks korda suuremaks kui kontrollil

Kevadised öökülmad, kuumus päeval, põud, rahe - need on tüüpilised ökostressi tekitavad nähtused. Kõik stressid tekitavad taime rakkudes aktiivseid hapniku vorme, mis kahjustavad klorofülli ja teisi olulisi taime raku osi. Albiti toimeaine mõjub raku retseptoritele, tekitades tugeva antioksüdantse toime ja immunsuse tõusu.Pildil näeme stresse tekitavaid tegureid, millele taim peab suutma vastu seista. Kui me suudame taime selles aidata, siis on ka meie saagikused paremad.

Stressi tekitavad tegurid
Foto: Eharik OÜ

Allpool mõned näitajad, mis iseloomustavad taime käitumist Albitiga pritsimisel. Seejuures vähenes 1 tonni nisu tootmiseks kasutatud vee hulk 10% võrra (Moskva Ülikooli katse).

Taime käitumine Albitiga pritsimisel.
Foto: Eharik OÜ

Odra juurestik neli korda pikemaks. ETKI katse näitab kuidas seda teha

Mis aitas Martin Salul viljelusvõistlusel kasumlikkuse auhinda võita?

2016 aasta Viljelusvõistluse kasumlikkuse auhind Martin Salule

Ülaltoodud andmed on saadud teaduskatsete tulemusel. Katsealusel põllul kasutati nii seemnete töötlemist, kui ka Albiti lisamist pritsimissegule. Doosi suuruseks oli 40 ml/ha. Dokumenteeritud edukaid tootmiskatseid on kogunenud  palju, nendest võib lugeda ülaltoodud venekeelsel aadressil. Paljudel juhtudel oleks saak ka hävinenud, kui poleks Albitit kasutatud. Albit on Venemaal ainuke sertifitseeritud taimekasvatusvahend, mis aitab põua vastu.

Teine stressi tekitav faktor on meie kasutatav pestitsiid. Albiti lisamisel pritsimissegusse toimub analoogne protsess põuastressiga. Taim ei lange stressi vaid jätkab kasvu. Kasvu jätkudes saadaksegi saagikuse tõus. Vaata allolevat pilti.

Klorofülli taseme muutus.
Foto: Eharik OÜ

Tavaliselt on saagikuse suurenemine keskmiselt 16%. Kokkuvõtteks - Albit suudab vähendada suurimate  stressitekitajate – raskete ilmatingimuste ja pestitsiidide mõju saagikusele, mille tulemusena toimub saagikuse suurenemine.

Tuletame meelde, et Albitit kasutatakse taliviljal kohe vegetatsiooni algul selleks, et ergutada kasvu, tõsta immuunsust- ja taime vastupanuvõimet nii öko- kui keemilistele stressidele. Teine kord kasutatakse soovitavalt teda pritsimissegus ca kolme nädala pärast koos teiste plaaniliste pritsimistega.Suviviljade pritsimine peaks olema esimene kord 3-5 lehe juures, sest preparaat mõjub läbi lehtede ja mulla. Teine kord samuti koos plaanilise pritsimisega ca kolme nädala pärast. Albiti kasutamine on lihtne, teda lisatakse pritsimissegusse ja ei ole kulukas - kulu ca 4 eurot/ha. Hektarilt saadav lisatulu võib olla märkimisväärne, kui mitte otsustav.Lisaks sellele, et Albit on antistressant, fungitsiid ja kasvustimulaator, on oluline roll ka toimeaine omadusel muundada mullas olevad toitained taimele kättesaadavaks, aidata taimel neid paremini omastada, stimuleerida kasulike bakterite arengut. Kevadel on eriti oluline just fosfori omastatavuse tõstmine.Käesolev pilt on tehtud mükoriisa arengut kajastava katse käigus 2016. aastal, siin on näha kuidas Albit on pannud mükoriisa vohama.

Albit on pannud mükoriisa vohama
Foto: Eharik OÜ

Bakterpreparaadi toimeaine on tõeliselt unikaalsete omadustega, aidates taimi väga erinevates valdkondades. Albit on:

ANTISTRESSANT – KAITSEB TAIMI NII ÖKO KUI KEEMILISTE STRESSIDE EEST!FUNGITSIID –  TÕSTAB TAIMEDE IMMUNSUST TAIMEHAIGUSTE VASTU!KASVUSTIMULAATOR – TÕSTAB OLULISELT SAAGIKUST JA SAAGI KVALITEEDINÄITAJAID!

Arvi VillemsonEharik OÜtel. 51 64 640Albiti tellimine ja info : [email protected]

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960