12. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Prantsusmaal viimase 25. aasta madalam maisikülv

Börs: Prantsusmaal viimase 25. aasta madalam maisikülv
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: maisikülv Prantsusmaal saab olema tagasihoidlik; teised kultuurid katavad languse ära; kakao hind tõusis 10 protsenti; sealihaturul on soodne olukord; avokaado hinnad jätkavad kiiret tõusu; nafta hind tõusis.

Maisikülv Prantsusmaal saab olema tagasihoidlik

Maisi külvamine langeb Prantsusmaal (ELi suurim tootja) vähemalt 25 aasta madalaima tasemeni, sest farmerid on hakanud pärast kahte kehva aastat muid kultuure kasvatama. Näiteks suhkrupeedi külvipind peaks järsult tõusma

Prantsusmaa põllumajandusministeerium prognoosib, et maisikülv ulatub sellel aastal 1,45 miljoni hektarini – see on 2,4 protsenti vähem kui eelmisel aastal ning madalaim tase alates 1993. aastast.

Lisaks sellele tekitab Prantsusmaal probleeme ka liialt kuiv ilm. „Mõned farmerid ei taha maisi külvata, sest pinnas pole piisavalt niiske. Teatud piirkondades võib olla kastmine keelatud,“ teatas ministeerium.

„Viimase kahe aasta jooksul on olnud maisisaak põudade tõttu küllaltki madal,“ teatas ministeerium. Eelmisel aastal saadi hetkarilt 84,1 miljonit tonni saaki, 2015. aastal aga 82,5 miljonit tonni. 2013. aastal ulatus saak hektari kohta 104 tonnini.

Teised kultuurid katavad languse ära

Suuremalt jaolt katavad maisi languse ära teised põllukultuurid nagu nisu ja sojaoad. Näiteks suhkrupeedi külvipind suureneb aga 69 000 hektari võrra 472 000 hektarini. Põhjus peitub Euroopa suhkruturu liberaliseerimises, mis algab juba selle aasta septembris.

Tõsi, ministeeriumi kommentaarid tulevad ajal, mil Prantsusmaal on veidi rohkem vihma sadanud. Agriteli teatel oli see „teretulnud“ ning nüüd oodatakse olukorra paranemist.

Maisi juunikuu futuuride hind oli Euronext börsil neljapäeva õhtuks 174,25 eurot. USAs kallines mais nädalaga 0,3 protsenti 3,73 dollarini buššelist.

Maisi hind
Foto: Äripäev AS

Toidunisu hind kallines Euroopas aga 0,3 protsenti 173 euroni tonnist. Jätkuvalt muretsetakse ilmastikuolude pärast – ei ole veel teada, kuidas liiga kuiv ilm on Euroopa nisule mõjunud.

Rapsiseemnete hind tõusis aga 0,5 protsenti 369,75 euroni tonnist. Kooritud piima pulbri hind kallines 3,3 protsenti 1833 euroni tonnist.

USAs langes nisu hind 3,6 protsenti 4,33 dollarini buššelist. Sojaoad odavnesid aga 0,25 protsenti 9,74 dollarini buššelist.

Kakao hind tõusis ligi 10 protsenti

Kakao hind oli veel eelmine kuu kümne aasta madalaimal tasemel. Sellel nädalal kallines kakao aga lausa 9,8 protsenti 1949 dollarini tonnist.

Saxo Banki kaubabörside strateegiajuht Ole Hansen ütles, et tõusule on kaasa aidanud tänavuse saagi kehvem kvaliteet Elevandiluurannikul, mis on maailma suurim kakaotootja.

„Samavõrra oluline roll on praeguses etapis spekulatiivsetel positsioonidel fondides,“ nentis Hansen. 2. maiga lõppenud nädalal New Yorgis ja Londonis kakao hinnalangusele panustavate positsioonide arv oli rekordiline. See tõi kaasa märkimiväärse hüppe eelmisel nädalal, sest paljud katsid oma lühikesi positsioone.“

„Fondid on ära harjunud muutustega kakao hinnas, kus keskmine päevasisese hinnaliikumise ulatus on ligi 60 dollarit tonni kohta,“ nentis Hansen.

Kakao hind
Foto: Äripäev AS

Robusta kohvi hind langes nädalaga aga 1,4 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 1981 dollarit.

Sealihaturul on soodne olukord

Globaalne sealihaturg peaks sellel aastal püsima suhteliselt stabiilne, sest Põhja- ja Lõuna-Ameerika kasvava pakkumise tarbivad ära Aasia riigid, kes on ka peamised importijad, teatas Rabobank oma Global Port Quarterly Q2 2017 raportis.

„Üleüldine väljavaade on praegu positiivne,“ ütles Rabobanki loomaproteiinide globaalne strateeg Justin Sherrard. „Nõudlus püsib hea terve teise kvartali jooksul, mis toetab pakkumise ahela kasumimarginaale.“

Euroopa Liidus on sealiha hind viimase poole aasta jooksul tublisti tõusnud, sest Euroopa Liidu sealiha pakkumine on jätkuvalt kitsas. Sigade tapmine vähenes aprillis viimasel nädalal 2 protsenti ning aastatagusega võrreldes oli näitaja 7 protsenti väiksem.

Eelmise aasta novembris maksis 100 kilogrammine karkass veel umbes 150 eurot, praegu juba üle 170 euro, selgub Euroopa Liidu andmetest.

Seakarkassi hind
Foto: Äripäev AS

Avokaado hinnad jätkavad kiiret tõusu

Avokaado hinnad on viimastel kuudel kiiresti tõusnud ning kallinemine on jätkunud ka mais, vahendab Bloomberg.

Mehhiko suurima tootja Michoacani 10-kilogrammine Hassi avokaadode kast maksab praeguseks juba 550 peesot (29,2 dollarit). Aastaga on hinnad kallinenud juba kaks korda. Tegemist on viimase 19 aasta kõrgeima tasemega (nii kaua on ka hinnaandmeid kogutud).

Hinnatõusu peamiseks põhjuseks on nõudluse kasv, mille on omakorda põhjustanud tervisliku toitumise populariseerumine.

Nafta hind tõusis

Nafta hinnad hakkasid sellel nädalal kallinema, sest USA naftavarud langesid oodatust rohkem, vahendab MarketWatch.

Samal ajal on maagaasi hinnad tõusnud kõrgeima tasemeni alates jaanuarist, sest Energia Informatsiooni Administratsioon (EIA) teatas, et tooraine kohalik pakkumine kasvas nädalaga oodatust vähem.

Brenti toornafta kallines 5,1 protsenti ja WTI lisas 5,3 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 50,86 ja 47,95 dollarit.

EIA avaldas kolmapäeval andmed, millest selgus, et USA naftavarud langesid 5. mail lõppenud nädalal 5,2 miljoni barreli võrra – see oli tunduvalt suurem langus kui turud ootasid. Viimati langesid varud nõnda palju detsembris.

Tõsi, turgudel on siiski jätkuvalt mure ülepakkumise pärast. Neljapäeval teatas OPEC, et naftaturu tasakaalustamiseks on ka teiste riikide, kes pole kokkuleppega ühinenud, abi vaja.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960