19. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Egiptus surub toidunisu hinda alla

Börs: Egiptus surub toidunisu hinda alla
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: Strategie Grains vähendas ELi teraviljade saagiprognoose; Egiptus surub toidunisu hinda alla; piimahinnad on tõusnud kaks kuud järjest; kakao on kahe nädalaga kallinenud 17 protsenti; bensiin kallines 6 protsenti.

Straegie Grains vähendas ELi teraviljade saagiprognoose

Strategie Grains avalikustas selle nädala neljapäeval oma värsked prognoosid. Analüüsifirma vähendas teraviljade saagiprognoose, vahendab agrimoney.

Strategie Grains vähendas sisuliselt kõigi teraviljade saagiprognoose Euroopa Liidus. Seda eelkõige aprillikuiste külmade ilmade tõttu, mis püsisid nii Prantsusmaal, Saksamaal kui ka Poolas. Just aprillis on taliteraviljad avatumad külmade temperatuuride suhtes.

Ka kuivus vähendas Prantsusmaa, Suurbritannia ja Belgia saagiootusi. Eriti suurt mõju avaldas kuiv ilm aga Hispaania saagile.

Mõjukas analüüsifirma vähendas Euroopa Liidu üldist teraviljade saagiprognoosi 3,6 miljoni tonni võrra 301,6 miljoni tonnini. Tõsi, see tähendaks jätkuvalt, et saak suureneb eelmise aastaga võrreldes 4,5 miljoni tonni võrra. 2015. aasta suure saagiga seda võrrelda aga ei saa.

Euroopa Liidu pehme nisu saagiprognoosi vähendas Strategie Grains 1,1 miljoni tonni võrra 142,7 miljoni tonnini. „See prognoos võib veel muutuda, sest põua ja külmalainete mõju on praegu veel küllaltki keeruline hinnata,“ teatas ettevõte. ELi pehme nisu ekspordiprognoosi vähendati 200 000 tonni võrra 26 miljoni tonnini.

Strategie Grains alandas ELi maisi saagiprognoosi 300 000 tonni võrra 60,1 tonnini. Linnaseodra prognoosi langetati lausa 1,7 miljoni tonni võrra 59,6 miljonit tonnini, mis oleks mitme aasta madalaim tase. Euroopa Liit toodab 40 protsenti maailma linnaseodrast, mis tähendab, et väiksem pakkumine vähendab varusid ja tekitab defitsiidi.

Egiptus surub toidunisu hinda alla

Selle nädala alguses teatas Egiptuse nisuostudega tegelev GASC, et tõstab imporditava nisu proteiinisisalduse nõuet 0,5 protsendipunkti võrra. Arvatakse, et Egiptus loodab sellega suurendada valitsuse rahastatud saiatootmise kvaliteeti tõsta.

Musta mere regiooni teraviljade proteiinisisalduse nõuet tõsteti 12 protsendilt 12,5 protsendini. Prantsusmaa nisu peab nüüd olema 11,5 protsendi asemel 12 protsendilise sisaldusega.

Arvatakse, et see võib Prantsusmaa nisutootjatele probleeme tekitada. 2011-2015 aastatel oli 67 protsenti Prantsusmaa nisutoodangust keskmiselt 11,5 protsendilise proteiinisisaldusega. Ainult 10 protsenti teraviljast oli üle 12protsendilise proteiinisisaldusega.

See pani Pariisi toidunisu hinna langema – nädalaga odavnes tonnihind 1,7 protsenti 170 euroni. Hästi ei mõjunud ka USA turgude langus. Sealne mais ja nisu langesid rohkem kui 1protsendi ning sojaubade hind langes 2,5 protsenti.

Pariisi toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Rapsiseemnete hind langes Euroopas aga 2,7 protsenti ja tonn maksab 359,7 eurot.

Piiimahinnad on tõusnud kaks kuud järjest

Aasia ostjad on jälle aktiivsemaks muutunud ning see aitab piima hinnatõusul jätkuda, kirjutab Nzfarmer.co.17. mail toimus järjekordne Global Dairy Trade oksjon, kus piimahinnad kallinesid 3,2 protsenti. See on tõstnud ka tootjatele makstavaid hindu, mis võib omakorda ärgitada neid tootmist suurendama.Hinnatõusu vedasid eelkõige rammusamad piimatooted. Näiteks või kallines 11,2 protsenti ja veevaba piimarasv lisas 8,2 protsenti. Täispiima pulber kallines 1,3 protsenti 3312 dollarini tonnist ning kooritud piima pulbri hind tõusis 1protsendi 1998 dollarini tonnist.Aasia ja teiste arenevate riikide inimesed tarbivad aina enam kooke ja muid maiustusi, mis on tõstnud rammusamate piimatoodete hindu. Maailmas on jätkuvalt piimarasva toodete defitsiit.Euroopas kallines kooritud piima pulbri hind nädalaga 2,3 protsenti ja tonn maksab 1875 eurot.

GDT indeksi hinnamuutus (%). Allikas: Global Dairy Trade.
Foto: Äripäev AS

Kakao on kahe nädalaga kallinenud 17 protsenti

Kakao hind tõusis järsult ka sellel nädalal, sest Elevandiluuranniku sõjaväejuhid ja mässavad sõdurid ei jõudnud omavahel kokkuleppele, vahendab Bloomberg.

Kakao hind tõusis esmaspäeval üle 4protsendi ning nädala lõikes kallines tooraine 6,9 protsenti 2084 dollarini tonnist. Eelmisel nädalal tõusis kakao 10 protsenti.

Nimelt teatas Elevandiluuranniku sõjavägi, et sõduritele on esitatud ultimaatum palganõudmistest loobumiseks ja mässu lõpetamiseks. Kui sõdurid ei ole sellega nõus, siis kasutatakse nende mahasurumiseks erivägesid, ütles asjaga kursis olev inimene Bloombergile.

Sõdurid nõuavad, et nad saaksid kätte maksmata boonused ja palgad. Valitsusel ei ole aga piisavalt raha, sest kakaohinnad on langenud.

„Viimastel päevadel on hinnad tõusnud ja see võib peegeldada inimeste närvilisust,“ ütles Ecobank Transnationali uuringute juht Edward George. „Bouake, kus praegused sündmused toimuvad, on kakaokauplemise jaoks väga tähtis linn. Seega on arusaadav, et inimesed muretsevad.“

Tõsi, pikemas perspektiivis on kakao hind aga langustrendis, sest Elevandiluuranniku saak on vaatamata probleemidele rekordiline.

Kakao hind
Foto: Äripäev AS

Robusta kohvi hind langes nädalaga 1,2 protsenti ning tonn maksab 1958 dollarit.

Nafta hind tõusis selle nädala alguses viimase poole kuu tippu, sest Saudi Araabia ja Venemaa naftaminister tegid ühisavalduse, kus toetasid OPECi kokkuleppe pikendamist üheksa kuu võrra, vahendab MarketWatch.

Kokkulepe tähendaks, et OPEC ja teised naftariigid hoiavad tootmiskärbete kokkulepet jõus 2018. aasta esimese kvartali lõpuni. OPECi kohtumine toimub 25. mail ja seal tehakse eeldatavasti ka vastav otsus.

Pekingis ühisel pressikonverentsil ütles Saudi Araabia energiaminister Khalid Al-Falih, et kokkulepet on vaja pikendada, sest oodatud varude taset pole veel saavutatud. Venemaa energiaminister Aleksandr Novak lisas, et konsultatsioonid on läinud hästi ning riigid on nõus kokkulepet toetama.

Brenti tooranfta kallines nädalaga 4,1 protsenti ja WTI lisas 3,8 protsenti. Kummagi barrel maksis reede lõunaks vastavalt 52,92 ja 49,77 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis aga 6,1 protsenti ning tonn maksab nüüd juba 545,7 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960