26. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: teiste õliseemnete tugevus hoiab ka rapsi

Börs: teiste õliseemnete tugevus hoiab ka rapsi
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: Monsanto: põllukultuuride hinnad peaks tõusma hakkama; Euroopa nisuhindade langus on „piiratud“; Euroopa nisuvarud ei tohiks palju suureneda; teiste õliseemnete kõrgemad hinnad toetavad rapsi; OPECi kokkulepe pani nafta hinna odavnema.

Monsanto: põllukultuuride hinnad peaks tõusma hakkama

Monsano teatas, et teraviljade hinnad peaksid kasvama hakkama, sest varud ei ole tegelikult nõnda suured, vaatamata sellele, et varasematel aastatel on tootmine suur olnud.

Monsanto kommunikatsioonijuht Mac Marshall ütles agrimoney’le, et ettevõte on maisi, sojaubade ja nisu pikaajalise hinnaperspektiivi osas optimistlik. „Me hakkame nägema hinnatõusu,“ ütles ta.

Seemnete ja kemikaalide tootja prognoos peegeldab asjaolu, et vaatamata küllaltki korralikule tootmisele (viimase nelja aasta jooksul) pole varude maht väga kiiresti suurenenud.

Varundatavate toorainete globaalsed varud, kuhu hulka kuuluvad näiteks teraviljad, liha ja õliseemned, katavad ära 73-74 päeva nõudluse. See on tunduvalt kõrgem number kui 2008. aasta 58 päeva, mis tekitas toiduturul suure hinnatõusu. „Sellele vaatamata on praegused numbrid toidukriisi aegsetele lähemal kui sajandivahetusel, mil turul oli suur üleküllus (93 päeva),“ nentis Marshall.

ÜRO toiduhindade indeks jõudis rekordmadala tasemeni 2002. aasta mais. Andmeid on kogutud alates 1990. aastast.

„Varude suurenemine on ajutine faktor mitte strukturaalne muutus.“ Ütles Marshall Londonis toimunud konverentsil.

Euroopa nisuhindade langus on „piiratud“

Euroopa nisuhindade langus peaks olema „piiratud“, vaatamata sellele, et Venemaa tootmine saab olema tõenäoliselt suur, teatas toorainete nõustamisfirma INTL FC Stone, ka rapsil peaks paremini minema.

Tõenäoliselt saab Venemaa nisutoodang olema umbes 65-70 mln tonni, kui arvestada külvi ja kõrgema saagikusega. Lisaks sellele on ilmastik olnud küllaltki soodne.

„Lõuna-Venemaal tuleb vihma ja see on ekspordi jaoks üks tähtsamaid piirkondi,“ ütles FC Stone’i toorainete riskihaldur Jaime Nolan Miralles.

Musta mere nisuhinnad on juba niivõrd madalal, et suurt hinnalangust enam ei oodata. „Kauplejad ootavad, et tonnihind võiks kukkuda veel 10 dollari võrra. 165 dollari juures on juba kauplejate hinnangul põhi,“ ütles Nolan.

Sellel nädalal kallines Pariisi toidunisu hind 1protsendi ning tonn maksis neljapäevaks 171,75 eurot.

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Varud ei tohiks palju suureneda

See võib tähendada, et ka Euroopa nisuhindade langus on küllaltki piiratud, vaatamata sellele, et globaalsel turul on pakkumine kõrge.

Kommentaarid peegeldavad asjaolu, et Euroopa nisuvarud ei tohiks 2017-2018 hooajal eriliselt suureneda, kuigi oodatakse tootmise kasvu.

USA põllumajandusministeerium (USDA) prognoosib, et ekspordivarud langevad hooaja jooksul 700 000 tonni võrra 10,3 miljoni tonnini. Tõsi, tootmine peaks kasvama 4,5 miljoni tonni võrra 151 miljoni tonnini, aga selle mõju peaks tasandama ekspordi taastumine.

Nolan ütles, et Prantsusmaa ilmastikuolud on halvenenud ning varasemalt oodatud 37 tonni asemel peaks riik tootma 35 tonni nisu. „Euroopa nisutootmise suurenemise prognoosid põhinesid ka suuresti Prantsusmaa toodangu kasvul,“ ütles ta.

„Euroopa nisuvarude drastiline suurenemine – seda ei tohiks 2017-2018 hooajal juhtuda,“ ütles FC Stone’i riskihalduse konsultant Rory Deverell. „Me näeme, et hinnalangus on piiratud.“

Teiste õliseemnete tugevus hoiab ka rapsi

FC Stone oli optimistlik ka rapsiseemnete hindade osas, sest teiste õliseemnete hinnad ei pruugi tavapärast juuli-augusti nõrkust läbida. Euroopa suurima tootja – Saksamaa – toodang saab olema aga „keskpärane“.

„Pakkumise fundamentaalnäitajad annavad meile märku, et hinnad ei pruugi sellel trajektooril jätkata,“ ütles ta ja lisas, et näiteks palmiõli tootmine on Malaisias valmistanud pettumuse. „Malaisia palmiõli varud ei täiene nii nagu oodati.“

Rapsiseemnete hind tõusis Euroopas nädalaga 0,2 protsenti ja tonn maksab 360,5 eurot.

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Sojaubade hind kukkus 13 kuu põhja

Sojaubade hind kukkus selle nädala lõpus viimase 13 kuu madalaima tasemeni. Viimase kuue kauplemispäeva jooksul on hind langenud 4 protsenti.

Põhjuseks on eelkõige ootused, et USA läänepiirkonna ilmastik hakkab paranema. „Lääne-USA keskosa temperatuurid peaks järgmisel nädalal tõusma, mis mõjub sojaubadele hästi,“ ütles Futures Internationali analüütik Terry Reilly agrimoney’le.

Lisaks sellele on küsimärgi all Hiina ja sealihakasvatajate nõudlus. Hiina varud on jõudnud 2012. aasta tasemele ning on „ülimalt ebatõenäoline, et sojaubade nõudlus isegi madalate hindade juures tõuseks,“ ütles Global Commodity Analyticsi analüütik Mike Zuzolo.

Nädala lõpuks maksis üks buššel sojaube USAs 9,50 dollarit.

Sojaubade hind
Foto: Äripäev AS

OPECi kokkuleppe pikendamine pani nafta odavnema

OPECi liikmed ja teised naftariigid leppisid kokku, et tootmiskärpeid pikendatakse veel üheksa kuu võrra. Turgudele ei tulnud see üllatusena, aga nafta hinnad hakkasid sellegi poolest langema.

„See on klassikaline juhtum, kuidas turud ostavad kuulujutu peale ja müüvad, kui fakt on sündinud. Näib, et üheksakuuline piirangute jätkumine ühes potentsiaaliga piirangute laiendamiseks oli pea täielikult nafta hinda sisse arvestatud, kui seda öeldi – hindadel polnud enam kuhugi mujale liikuda kui alla,“ ütles MarketWatchile Craid Erlam, Oanda vanemanalüütik.

WTI toornafta odavnes nädala lõikes 0,8 protsenti ja Brent kukkus 1,8 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 49,34 ja 51,96 dollarit barrelist.

Rotterdami 95 bensiini hind kallines aga 1,3 protsenti ja neljapäevaks maksis tonn 553 dollarit.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960