Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 9. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Millega arvestada paagisegu tegemisel?

Pritsimisest põhjustatud kahjustus
Foto: Scandagra Eesti AS
Möödunud nädalal ei olnud just kõige soodsam ilm taimekaitsetöödeks, põhjuseks madalad temperatuurid, tuuline ilm ja vihm. Siiski ei jäänud tööd päris seisma, aga paraku soovitakse just ebasoodsate ilmastikutingimuste esinemisel teha erinevate ja rohkemate komponentidega paagisegusid ja seoses sellega ei jää probleemid tulemata.

Kuna ees on suviviljade pritsimised, siis alustakski sellest, et tuletada meelde, mida paagisegude tegemisel peaks jälgima. Kõigepealt tahaksin meelde tuletada, et põhiprobleem tekib sageli pritsimisvee kvaliteedist. Väga oluline on vee temperatuur, alla 8 kraadi vees lahustuvad vahendid halvasti. Samuti on oluline pritsimisvee pH väärtus ja karedus. Soovitame ära mõõta taimekaitsetöödel kasutatava vee pH, selleks pöörduge Scandagra müügispetsialistide poole, kes aitavad teil seda teha. Optimaalse pritsimisvee pH saavutamiseks kasutage veepehmendajaid nt PHFIX5 või HEFE pH Trio. Veepehmendajate ülesandeks on siduda negatiivsed Ca ja Mg katioonid. Tooted parandavad pritsimislahuse kvaliteeti taimekaitsevahendite kasutamisel.

PHFIX5 sisaldab pH-tundlikku värvi-indikaatorit, mis värvib pritsimisvee pH-väärtuse 4,5 – 5, 0 saavutamisel kergelt lillaks/roosaks. Pritsimisveele PHFIX5 lisamise täpse koguse kindlaksmääramine peab alati toimuma eraldi mahutis või ämbris ja mitte pritsipaagis. Pehme vesi vajab ainult väikest kogust PHFIX5 ja näitab soovitud pH-väärtuse saavutamisel kiiresti roosat värvitooni. Kare vesi vajab PHFIX5 suuremat kontsentratsiooni. Sellisel juhul on näha värvimuutus kollasest oranžini või kuni püsiva roosani (pH 4,5 – 5,0). Kareda vee puhul on soovitav jätta segisti PHFIX5 lisamise ajal kuni värvimuutuseni sisselülitatuks. PHFIX5 lisamine vasesisaldusega fungitsiidi, eelkõige vaskoksiidkloriidi sisaldavatele paagisegudele, ei ole soovitav, kuna see võib põhjustada lehtede kahjustusi.

HEFE pH TRIO on pritsimislisand vee pehmendamiseks, väetislahuste pindaktiivsuse vähendamiseks ja vahutamise ära hoidmiseks. Toodet võib kasutada koos enamuse taimekaitsevahenditega ning väetistega. Kulunorm sõltub vee karedusest.

Probleemid tekivad kõrge Ca-sisaldusega pritsimisvee kasutamisega ning on sageli seotud vee madala temperatuuriga.

Soovitused, mida peaks kindlasti jälgima:

PHFIX5 ja HEFE pH TRIO tuleb alati esimesena pritsipaaki lisada, enne kui teised komponendid paagisegule lisatakse.Eriti soovitatav on vahendit kasutada putukatõrje, glüfosaatide ja kasvuregulaatoritega pritsimisel.Sulfuroonid (Granstar, Trimmer, Salsa jt) on efektiivsed neutraalse pH 7 juures. Kui kasutate paagisegus teiste toimeainetega, mis vajavad happelisemat vett, on soovitav jätta vesi karedamaks (kuni Ca, Mg, Fe, Zn katioonid  on neutraliseeritud),  kuid reguleerida vahemikku 6-6,8. Näiteks pHFIX kasutamisel lisage seda ainult nii palju, et vesi muutuks värvuselt kollakaks, st et pehmendamine on peatatud, kuid pH pole liiga madal.Kui kasutate insektitsiide ja vee pH on 7 või rohkem, väheneb märgatavalt toote toime.Boori kasutamine tõstab vee pH-d üle 8, segus insektitsiidiga on katsed näidanud kuni 50% toime vähenemist 2 tunni jooksul. Kasutussoovitus: pH FIX 50-120 ml 100 l pritsimisvee kohta. Esmalt lisage insektitsiid ning hiljem boor – nii jäävad toimeained aktiivseks ja saavutate parima tulemuse, samuti imendub sel juhul rohkem boori läbi lehe. Kui paagisegusse on lisatud fungitsiid, töötab see ka sel juhul täisvõimsusel.Sulfaatidega leheväetistel (kaaliumsulfaat) võib väävel reageerida nii vees olevate Ca ja Mg kui ka paagisegusse lisatud teiste TK vahenditega.Suure SO3 sisaldusega Kristaloni leheväetised on Kristalon Orange: S 8 (SO3 20), Kristalon White: S 9 (SO3 22,5), Krista MgS: S 13 (SO3 32) – vältige väga kõrgeid kontsentratsioone!Kõrge fosforiga väetiste puhul võivad probleemid tekkida kõrge Ca-ga, kuna moodustuvad lahustumatud Ca jäägid.Leheväetiste lisamisel paagisegusse kasutage võimalusel vähemalt 200 l vett/ha-le.Ärge kasutage koos kõrgete konsentratsioonidega Mn, Mg või Cu väetisi.Praktikas on väga raske ette näha erinevate toodete kokkusobivust, kuna seda võivad mõjutada mitmed faktorid. Kahtluse korral tasub võtta aega ja teha proovisegu enne paaki panemist. Lisaks kontrollige erinevate paagisegude kokkusobivust veebilehelt: www.tankmix.com.Tavaliselt on toote märgistusele kirjutatud, milliste ühenditega konkreetset toodet ei soovitata segada, lugege etiketti enne toote kasutamist ja paagisegu tegemist.

Juhul kui on tekkinud paagisegus mingid ühendid, mis ummistavad pihusteid, siis proovige kasutada veepehmendajaid. Kui oligi probleem liiga kõrges pH-s ja ühendid lahustuvad, õnnestub teil oma tööd jätkata. On olnud olukordi, kus pritsimisvee pH on viidud liiga madalale, siis sel juhul võib olla abiks sooda lisamine.

Soovime kõigile ohutut pritsimist! Ära unusta pritsi paaki pesta, eriti kui minnakse ühelt kultuurilt teisele. Ka sama kultuuri piires peab olema tähelepanelik, sest erinevates kasvufaasides taimedel on preparaatide vastu tundlikkus erinev. Soovitame kasutada pesuainet All Clear Extra, mida kulub ainult 50 ml 100 l veele, kuid kasu sellest on mitmekordne.

Tõhus viis pritsivee kareduse kindlaksmääramisel
Foto: Scandagra Eesti AS

Maisi umbrohutõrje

Kuna mais on juba esimeste lehtede faasis, on viimane aeg mõelda, millise tootega umbrohutõrjet teha. Umbrohutõrjel on vaja jälgida, et umbrohud ei kasvaks liiga suureks ega hakkaks kultuurtaimega konkureerides saaki mõjutama. Stressis taimi ei ole soovitav pritsida, kuna võib taimi kahjustada. Juhul, kui on oodata öökülmasid või taim on jahedast ilmast stressis, soovitame kasutada aminohapet Prolis. Prolis aitab taimedel kiiremini taastuda pärast ebasoodsate tingimuste lõppu. Seega öökülmade esinemise korral on taimedel parem vastupanuvõime ja kahjustused väiksemad.

Siinkohal ülevaade enamlevinud toodetest, mis sobivad nii kaheiduleheliste kui kõrreliste umbrohtude tõrjumiseks:

Elumis (UUS!) on laia toimespektriga herbitsiid üheaastaste kaheiduleheliste umbrohtude (puju, maltsad, kesalill, põldkannike, kõrvik, orashein, konnatatar, kirburohud, linnurohi jne) ning kõrreliste, sh orasheina, tärkamisjärgseks tõrjeks maisil. Kasutatakse maisil 2-8 lehe faasis, optimaalne kasutusaeg on maisi  5-6 lehe faasis, sel ajal saab ühildada leheväetamisega. Imendub läbi lehtede, varte ja juurte – suur osa turul olevatest maisi herbitsiididest imendub ainult läbi lehtede. Juba kahe tunni jooksul umbrohtude kasv peatub ning paari päevaga näha visuaalne värvimuutus, lõplik toime 2 nädalaga. Tootel on pikaajaline mullakaudne toime, st umbrohtude tärkamine on pärsitud 2-4 nädalat. Lubatud kulunormide vahemik 1,0-1,5 l/ha. Kui on probleemsed umbrohud (konnatatar, orashein jne), soovitame kasutada täisnormi 1,5 l/ha maisi 5-6 lehe faasis.

Samson 6 OD - kasutatakse maisi 2-8 lehe faasis. Jaotatud pritsimisel 0,5 l/ha (mais 2-3 lehe faasis) + 0,25 l/ha (mais 5-8 lehe faasis). Pritsimiste intervall 10-14 päeva. Ei ole soovitav kasutada segus lehe- või vedelväetistega. Teatud tingimustel võivad maisi lehed 1-2 nädalat pärast pritsimist ajutiselt kolletuda. See nähtus möödub kiiresti ja saagile mõju ei avalda. Mitte pritsida stressis maisi, sest see võib kultuuri kahjustada. Kindlasti tuleb arvestada, et preparaadi visuaalne toime on aeglane, umbrohtude hävimiseni võib minna 10-20 päeva. Vihmakindlus 6 tundi st, et selle aja jooksul ei tohiks vihma sadada, muidu toote efektiivsus väheneb, kulunorm 0,75 l/ha.

Titus 25 DF’i kasutatakse maisi 2-6 lehe faasis ning umbrohud on väikesed. Maksimaalselt 2 pritsimist 7-10 päevase intervalliga, kulunorm 25 g/ha+märgaja nt 0,1 l/ha Contact.

Maister Power OD kasutatakse kui maisil on 2 kuni 6 lehte. Juba suurema lehtede arvu puhul imendub läbi rohelise taime pinna rohkem toimeaineid maisi kudedesse ning suureneb oht, et kultuuril tekib kasvupidurdus. Maister Power OD sisaldab kolme toimeainet erinevalt Maister OD’st, mis sisaldab kahte toimeainet. Kultuuri kaitseks on lisatud ka uus lisaaine tsüprosulfamiid, mis kaitseb maisitaimi nii juurte kui lehtede kaudu omastatava herbitsiidi kahjustuse eest. Maister Power OD tõrjub täisnormi kasutades väga hästi ka puju, valget hanamaltsa, põldohakat, virna, konnatatart, orasheina, tähkjast kukehirssi jt umbrohtusid. Maister Power OD-d võib segada enamike insektitsiidide (va Proteus OD, Danadim), fungitsiidide ja teiste herbitsiididega, kulunorm 1,0-1,5 l/ha.

Ainult kaheiduleheliste umbrohtude tõrjumiseks on lubatud tooted:

2,4 D Nufarm kasutatakse alates maisi 3. lehe välja arenemisest kuni kuuenda leheni ja Estet 600 EC alates nelja lehe faasist, enne kui maisil areneb välja 6 lehte. Tõrjuvad hästi ristõielisi, hanemaltsa jt umbrohtusid. Hea on kasutada siis, kui malts on tõsiseks probleemiks, ning võtta esimene rinne nt maha. Samas võib kasutada koos teiste maisile sobivate herbitsiididega (nt Samson 6 OD, Maister OD). 2,4 D Nufarm kulunorm 1,0 l/ha,  Estet 600 EC kulunorm 0,5 l/ha.

Banvel 4S või Lontrel 72 SG,  on soovitav kasutada siis kui teil on probleemiks puju, konnatatar, kesalill, ohakad jt raskesti tõrjutavad ubrohud. Banvel 4S kasutusaeg on maisi 2-9 lehe faasis, kuid võib kasutada ka hiljem ja Lontrel 72 SG alates maisi 3. lehest. Tehes paagisegu Samson 6 OD + Banveliga 4S, tuleb meeles pidada, et see segu ei talu tugevat päikesekiirgust ning õhutemperatuur ei tohi olla üle 20 ?C. Banvel 4S kulunorm 0,6 l/ha, Lontrel 72 SG kulunorm 165g/ha.

Uuri lisa Scandagra Eesti kodulehelt.

Tiiu Annuk

agronoom-nõustajaScandagra Eesti AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960