Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Agronaut – tark ilmajaam sinu põllul

Agronaut – tark ilmajaam sinu põllul
Foto: Henri Lehiste
KEVILI põllupäeval Rannu Seemne põldudel oli võimalik tutvuda ilmajaama prototüübiga. Lahendus, mille nimeks on Agronaut, on uudse lähenemisega põlluhaldamissüsteem ja põllunõustamine, mis ühendab endas tarkvara ja nutikad tehnoloogiad.

Nüüd saab põllumees abi oma töödes täisautomaatsetest ilmajaamadest, mis logivad ajalugu ja näitavad reaalajas kõiki ilmastikutingimusi, mis on vajalikud saagi õnnestumiseks tehtavate otsuste ajastamisel ja vastuvõtmisel.

• Tänu targale ilmajaamale tead alati, millal on pritsimiseks soodsad olud. Agronaudi abil saad näidata, et viisid tööd läbi vastavalt nõuetele.• Lisaks õhutemperatuurile ja suhtelisele õhuniiskusele aitab otsuseid teha mulla temperatuuri ja niiskuse mõõtmine. Õpi tundma oma põldude niiskusmahtuvust, prognoosi taimede kasvu vastavalt efektiivsete temperatuuride summale ja enneta haiguste levikut.• Vihmaanduri andmete põhjal on hea planeerida põllule minekut. Väldi tööde teostamist ebasobivates oludes.• Agronaudi ilmajaam on esimene, millega näed oma põllust HD-kvaliteediga pilti. See on põlluseire uus tase, millele lisandub lähiaastatel rohkelt rakendusi tänu pildituvastusalgoritmide väljatöötamisele.• Ilmajaama akut laetakse päikesepaneeli abil. Suveperioodil võimaldab see mõõtmisi väikeste ajavahemike tagant. Talveperioodil on ilmajaam aku säästmiseks madala voolutarbe režiimis.

„Ilmajaamad paigutatakse põldudele statsionaarselt ning tänu erinevatele anduritele koguvad need andmeid vajalike näitajate kohta: sademed, tuul, õhutemperatuur, mullatemperatuur, õhuniiskus, päikese intensiivsus ja efektiivsete temperatuuride summa. Tänu kindlatele ilmastikunäitajatele on põllumehel palju lihtsam õigesti planeerida ja täpselt ka ajastada töid külvist ja väetamisest alates kuni taimekaitse ja koristuseni,“ tutvustas ilmajaama Henri Lehiste Agronaut OÜst. “Ilmajaamad on varustatud kaameraga, mis näitavad otsepilti põllult ja hetke ilmanäitajaid, seega on lihtsustatud erinevates piirkondades tööde tegemine, mis on kasulik eriti neile, kel põlde palju ja raadius ettevõtte keskusest kaugel.  Jääb ära liigne sõitmine traktorite ja masinatega ning selline aja kokkuhoid tagab kiirel ajal efektiivsema tööde järjekorra ja õnnestumise.“

Lehiste lisas, et jaamad logivad ilmanäitajate ajalugu, mis on võimalik välja võtta põllumehe poolt soovitud ajaperioodi keskmistena, näiteks 24 h, 5 päeva, 10 päeva. „Taimekaitsetöödel, just haiguste levimise ennetamisel, on need näitajad asendamatud, sest pritsimisi saab ajastada väga täpselt ja välja arvutada pritsimise maksimaalselt efektiivse ajahetke. Ka väetamisel saavutatakse parim tulemus ja toitainete taimedele omastatavaks saamine, kui on teada põldudele sadanud sademete hulk või niiskuse-päikese suhe. Kokkuhoid läbi ideaalse ajastamise on seeläbi võimalik,“ selgitas Lehiste.

Väga tähtis näitaja, mis ütleb põllumehele veelgi rohkem, on efektiivsete temperatuuride summa. „Igal kultuuril ja sordil on just kasvuaeg määratud päikesevalgusest ja õhutemperatuuride kogusummast, seega kui on teada näit, siis on võimalik ka ette näha ja õigesti tunnetada koristusaja algus ja erinevate põldude valmimisaeg,“ rõhutas Lehiste.

Agronaut aga pole lihtsalt ilmajaamad – koos sellega on põllumehe kasutuses ka tarkvara, mis ühendab põllu- ja metsamaa haldamise, põllumärkmiku ja mullaproovide kogumiseks mõeldud lisamooduli. Hea on teada, et Agronaut on üles ehitatud ja toimima pandud koostöös tugeva IT meeskonnaga, mille taustajõududeks on tugev agronoomide tuumik.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960