Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 27. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Silotegu John Deere hekseldi ja nutika HarvestLab süsteemiga

Fotod: Silotegu John Deere hekseldi ja nutika HarvestLab süsteemiga
Foto: Baltic Agro Machinery OÜ
Esmaspäeval esitleti Jõgevamaal Sadala Agro põllul kaasaegset silotegu uudse John Deere 8600i hekseldi ja nutika HarvestLab süsteemiga, mis mõõdab saagi koostist reaalajas ideaalse söödakvaliteedi tagamiseks.

24. juulil toimus Sadala Agro põllul kaasaegne silotegu, kus oli väljas võimas John Deere 8600i liikurhekseldi koos nutika HarvestLab süsteemiga. Hekseldi väljalaadimistorule paigaldatud HarvestLab mõõdab nii kuivainet kui ka saagi koostist reaalajas ja tagab kõrge kvaliteediga silo. Nutikas süsteem on välja töötatud Saksa firma Carl Zeiss poolt. Süsteem mõõdab söödas sisalduvat kuivainet või niiskust ning reguleerib siis automaatselt hekslipikkust, et kuivaine siloaugus oleks ühtlane.

Baltic Agro silotarvikute ja lisandite tootejuhi Tiina Meikari sõnul on tänapäeval kõrge piimatootmise aluseks kvaliteetne rohu- ja maisisilo. “Kõrge kvaliteediga silo on suurepärane ja soodne põhisööt. Selline silo saadakse vaid siis, kui järgitakse silo valmistamise käigus kõiki tehnoloogilisi reegleid ja soovitusi nagu õigeaegne niitmine, närvutamine, vaalutamine, tallamine ja õige silokindlustuslisand. Lisandid aitavad kaasa rohu fermentatsiooni kvaliteedile, tagades seeläbi parema toitainete säilimise,” rääkis Meikar.

Oma kogemust uue liikurhekseldi ja HarvestLabiga jagas kohapeal ka uusi tehnoloogiaid meelsasti kasutav Voore Farm Teenused. “Liikurhekseldeid on meie ettevõttes mitu ja varasemaid kogemusi on meil nii John Deere kui ka konkureerivate masinatega. Uue liikurhekseldi soetamisel langes meie valik John Deere 8800i seeriale. Masin on ehitatud väga kasutajasõbralikuks, kabiin ja juhtseadmed on mugavad ning igapäevaseid hooldustöid on tänu kompaktsele, kuid läbimõeldud disainile lihtne teostada,” rääkis Voore Farm Teenuste juhatuse liige Henrik Klammer.“Liikurhekseldi muudab ise vastavalt kuivainele hekslipikkust kas pikemaks või lühemaks ning doseerib kindlustuslisandi. Peale selle saab ka olulist infot põldude ja tehtud silo numbriliste väärtuste kohta, mis aitab teha nii agronoomilisi kui söötmisalaseid otsuseid kiiremini,” lisas ta.

John Deere 8800i liikurhekseldi on Klammeri sõnul tavapärastest masinatest võimsam, 19 liitrine mootor arendab üle 800hj ja sellest tulenevalt on masinal ka suur tootlikkus. “Heades tingimustes ei ole harv, kui masina tootlikkuseks on üle 300 tonni tunnis, samal ajal kütusekuluga 0,5-0,6 liitrit tonni kohta,” lausus Klammer.

Vaata silopäev videot SIIT.

Siloteol oli väljas kogu siloteo tegemiseks vajalik masinapark alates niitmisest kuni pallimiseni: traktorid, muljurniidukite komplekt, haagiskogur, ruloonpress ja kiletaja.

Silotegu John Deere hekseldiga
Foto: Sander Maasing
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960