Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 17. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Millist herbitsiidi kasutada talirapsi põllul?

Põlluinfo: Millist herbitsiidi kasutada talirapsi põllul?
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eelmise nädala lõpp soodustas viljade valmimist ning koristushooaeg hakkas vaikselt tuure üles võtma. Samal ajal aga käivad talirapsi külvid ning siinkohal teeme ülevaate herbitsiididest, mida talirapsil kasutada.

Uusi tooteid tänavu pole juurde tulnud, seega vaatame üle vanad head tooted. Kuna mullas on praegu piisavalt niiskust, siis on sobiv kasutada erinevaid mullaherbitsiide. Sõltuvalt umbrohu liigist tuleks valida sobiv toode. Üldjuhul tõrjuvad kõik mullaherbitsiidid kesalille, vesiheina, valget hanemaltsa, verevat iminõgest jt. Lisaks kaheidulehelistele umbrohtudele, tõrjuvad mullaherbitsiidid edukalt ka teatud kõrrelisi umbrohtusid nagu murunurmikas, põld-rebasesaba, rukki-kasteheina jt.

Talirapsi tärkamiseelsete toodete parim kasutusaeg on kolme päeva jooksul peale külvi. Kui külvid on tehtud suure huumusesisaldusega muldadel, on soovitatav pritsida pärast tõusmete ilmumist. Pritsimine ei ole soovitatav kuumal ja päikesepaistelisel päeval, samuti kui on oodata öökülma.

Tugev paduvihm pärast mullapreparaadiga pritsimist võib kahjustada kultuurtaime arengut ja  seetõttu soovitame mullapreparaatidele lisada Bostat’it, mis on spetsiaalne mullamärgaja. Bostat fikseerib herbitsiidi mulla pindmisele kihile ning vähendab toimeaine liikumise alumistesse mullakihtidesse, millega vähendatakse toimeainetest tulenevat kultuuri kahjustust. Lisaks parandab ja pikendab see herbitsiidi mõju. Kulunorm 0,2-0,4 l/ha. Suuremat normi kasutada liivastel  muldadel. Bostat lisatakse pritsimislahusele alati viimasena!

Ainult metasakloori sisaldavad tooted on Sultan 500 SC, Rapsan 500 SC ja Butisan 400, kuna toimeaine sisaldused on erinevad, siis sellest ka erinevus kulunormis. Sultan 500 SC ja Rapsan 500 SC kulunorm 1,5 l/ha ja Butisan 400 kulunorm 1,875 l/ha. Kasutada võib rapsi tärkamiseelselt kui tärkamisjärgselt. Tärkamisjärgsel kasutamisel tuleb arvestada, et mida suuremad on umbrohud, seda väiksem on efektiivsus umbrohtudele. Lisaks talirapsile on Butisan 400 lubatud kasutada ka talirüpsil.

Fuego Top ja Butisan Starsisaldavad metasakloorile lisaks toimeainet kvinmerak, viimane suurendab mõju virnale ja mailastele ning on väga laia spektriga. Keskmine mõju harilikule hiirekõrvale, rukkilillele, osaliselt (<50%) mõjub põldkannikesele, põld-litterheinale ja põldsinepile. Kulunorm 1,5-2,0 l/ha. Lubatud kasutada alates külvamisest kuni rapsi 3 pärislehe staadiumini. Butisan Star on lubatud kasutada ka talirüpsil.

Kui on probleemiks ristõielised umbrohud, on soovitav kasutada toodetTeridox 500 EC (toimeaine dimetakloor), millel on mõõdukas mõju põldrõikale ja põldsinepile. Lisaks on väga hea mõju harilikule hiirekõrvale, maltsadele, punandile jt umbrohtudele. Kulunorm 2,0 l/ha. Teridox 500 EC võib talirapsil kasutada enne tärkamist, tärkamise ajal või natuke aega pärast tärkamist. Väga suure ristõieliste umbrohtude surve puhul saab hiljem vajadusel kasutada Salsat.

Teridox 500 EC on tõrjespetri laiendamiseks soovitatav kasutada segusBrasan 540 EC’ga (toimeained dimetakloor ja klomasoon), kuna viimane tõrjub väga hästi virna, põld-litterheina, harilikku hiirekõrva jt, seevastu hanemaltsale on mõõdukas mõju. Soolotootena kulunorm 2,0 l/ha, kasutada enne rapsi tärkamist. Segus Teridox 500 EC 1,0 l/ha + Brasan 540 EC 1,0 l/ha. Paagisegu eeliseks on lisaks tõrjespektri laiendamisele ka Brasan’is oleva klomasooni sisalduse vähendamine, mis põhjustab taimedel kloroosi. Teridox’i ja Brasan’i segu kasutada ainult enne tärkamist. Kloroosi vähendamiseks soovitame kindlasti lisada paagisegule Bostatit.

Kalif Mega sisaldab eelnevalt mainitud toimeaineid metasakloori ja klomasooni. Väga laia spektriga toode on efektiivne paljude ühe- ja kaheiduleheliste umbrohtudele, eriti virnale, kesalillele, harilikule hiirekõrvale, põld-litterheinale, kõrvikutele. Vähetundlikud on põldkannike ja põldsinep. Kulunorm 2,0-3,0 l/ha. Klomasooni sisalduse tõttu lisada mullamärgajat Bostat’it. Kasutada lubatud ainult enne talirapsi tärkamist.

Butisan Avant sisaldab kolme toimeainet 100 g/l dimeteenamiid-P, 300 g/l metasakloori ja 100g/l kvinmeraki, tegemist Butisan Star’i edasiarendusega. Kolme toimeaine mõju annab veelgi laiema tõrjespektri umbrohtudele, sh on efektiivne nii murunurmikale kui rukki-kasteheinale, lisaks roomavale madarale ehk virnale. Mõõdukas mõju põldkannikesele. Samuti vähem sõltuv mulla niiskusest, optimaalsem horisontaalne toime ja paindlikum põhurohkel pinnasel. Kulunorm 2,0-2, 5 l/ha. Kasutamise aeg on alates külvist kuni koleoptiiliga kaetud idude mullapinnale tärkamiseni või tärkamisest kuni 4. pärisleheni. Butisan Kombi ja Butisan Avant on lubatud kasutada sügisel ainult talirapsil mitte talirüpsil!

Hilisemaks kasutamiseks võimalik planeerida umbrohutõrjeks tooteid: Metazamix, Salsa, Clamox ning Lontrel 72 SG. Lisaks kõrreliste tõrjevahendid nagu Agil 100 EC, Targa Super, Quick 5% EC jt.

Loe nendest toodetest pikemalt SIIT. 

Tiiu Annuk

agronoom-nõustajaScandagra Eesti AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960