8. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Rapsiseemnete turg võib sattuda märkimisväärsesse defitsiiti

Börs: Rapsiseemnete turg võib sattuda märkimisväärsesse defitsiiti
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: rapsiseemnete turgu võib ees oodata suur defitsiit; uus orkaanioht tõstis apelsinimahla hinda 9 protsenti; teraviljavarud jõuavad rekordkõrgele; orkaan Harvey kergitas USA põllutoormete hindu; piimahinnad tõusid veidi.

Rapsiseemnete turgu võib ees oodata suur defitsiit

Rapsiseemnete hinnad saavad toetust pakkumise vähenemisest, teatas Commerzbank. Selleks, et raps oleks põllumeeste jaoks atraktiivne, peavad hinnad panga teatel olema suhteliselt kõrgel.

„Tundub, et globaalne rapsiseemnete turg võib sattuda jälle märkimisväärsesse defitsiiti,“ teatas Commerzbank. Pank tõi välja ka asjaolu, et analüüsifirma Strategie Grains vähendas Euroopa Liidu toodanguprognoosi.

Strategie Grains teatas, et 2017. aasta Euroopa Liidu toodanguprognoosi alandati 260 000 tonni võrra, 21,65 miljoni tonnini. Peamiselt on saagile kehvasti mõjunud Saksamaad tabanud vihmad.

„Euroopas on näha, et Prantsusmaa saagikus on oodatust suurem, aga Saksamaa oma on järsult langenud,“ teatas analüüsifirma.

Sellegi poolest on rapsiseemnete hinnad Euroopas aasta algusega võrreldes tublisti langenud ning see võib tähendada, et põllumehed ei taha järgmisel aastal seda maha panna. See tõstab aga defitsiidi tõenäosust, ütles üks kaupleja portaalile agrimoney.

Samas tuleks rapsi hindu võrrelda ka nisu omadega. Agritel näiteks teatas, et rapsiseemnete puhul on tootmiskulude ja turuhinna vahe suurem.

„Turg ei anna põllumeestele praegu põhjust rapsiseemnetest loobumiseks,“ ütles kaupleja. „See võib aga muutuda, kui hinnalangus süveneb.“

Rapsiseemnete hind langes nädalaga 1,2 protsenti, 365 euroni tonnist.

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Uus orkaan tõstis apelsinimahla hinda 9 protsenti

Apelsinimahla futuurid kallinesid nädalaga ligi 9 protsenti, ühtlasi jõudsid futuurid kõrgeima tasemeni alates mai keskpaigast, vahendab MarketWatch.

Põhjuseks on eelkõige kartused, et Atlandi ookeanil liikuv orkaan Irma võib Floridas asuvat tootmist segama hakata.

„Kui Kariibi meri ja Mehhiko laht välja arvestada, siis on Irma tugevaim orkaan, mis on Atlandi ookeanit tabanud,“ teatas USA Riiklik Orkaanikeskus nädala keskel. Viimaste hinnangute kohaselt on Irma aga tugevaim orkaan, mis kunagi Atlandil registreeritud on. Arvatakse, et orkaan jõuab mõne päeva pärast Floridasse.

Ameerika Restoranide Assotsiatsiooni president David Maloni ütles, et suurem osa toodangust saadakse Florida lõunaosast ning Põhja-Orlandost. Kardetakse, et tugevad tuuled võivad puid kahjustada ning tootmist vähendada.

Novembrikuu külmutatud apelsinimahla futuurid on nädalaga kallinenud 9 protsenti, 1,463 dollarini naelast. Tegemist on kõrgeima tasemega alates mai keskpaigast.

Apelsinimahla novembrikuu futuuride hind
Foto: Äripäev AS

Teraviljavarud jõuavad rekordkõrgele

Maailma teraviljavarud peaksid 2017-18 hooajal jõudma rekordkõrgele, teatas Ühinenud Rahvaste Organisatsioon (ÜRO).

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) tõstis 2017-18 hooaja lõpu globaalsete teraviljavarude prognoosi 15 miljoni tonni võrra, 719,2 miljoni tonnini. See põhjustas augustis ka teraviljade 5,4protsendilise hinnalanguse.

„Pärast kolm kuud kestnud hinnatõusu hakkasid teraviljahinnad augustis globaalse pakkumise suurenemise tõttu odavnema,“ avaldas FAO.

Euroopas jäi toidunisu hind nädalatagusega võrreldes samale tasemele ning tonn maksab 161,5 eurot (detsembrikuu futuur).

USAs kallines mais 0,5 protsenti, 3,60 dollarini buššelist. Nisu hind tõusis 1,6 protsenti ning buššel maksab 4,45 dollarit. Sojaoad kallinesid 2,7 protsenti, 9,75 dollarini buššelist. USAs surus põllutoormete hinda kõrgemale orkaan Harvey, mis segas paljude farmide tegevust.

Nisu hind
Foto: Äripäev AS

Piimahinnad tõusid veidi

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon, kus hinnad võtsid uuesti suuna üles, vahendab agriland.

Tõsi, hinnaindeks tõusis vaid 0,3 protsenti, aga eelneval kahel korral on indeks langenud (vastavalt 0,4 ja 1,6 protsenti). Viimati tõusid hinnad 18. juulil, kokku 0,2 protsenti. 4. juulil ja 20. juunil toimunud oksjonitel odavnesid hinnad aga vastavalt 0,4 ja 0,8 protsenti.

Teistest toorainetest odavnes kakao 0,1 protsenti ning Robusta kohvi hind kukkus 5,3 protsenti. Kummagi tonn maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 1925 ja 1963 dollarit.

Nafta hind võttis suuna üles

Nafta hind võttis sellele nädalal suuna üles, sest Texase rafineerimistehased, mida orkaan Harvey kahjustas, jätkavat järk-järguliselt oma tööd. See on tõstnud nõudlust nafta järele.

WTI toornafta tõusis nädalaga 4,5 protsenti ja Brent lisas 3,3 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 48,9 ja 54,31 dollarit.

Praegu on nafta hinda mõjutamas USA ranniku suunas liikuv orkaan Irma, millest kardetakse Harvey sarnaseid kahjusid.

Kuna rafineerimistehaste töö on jätkuvalt häiritud ning orkaan Irma võib olukorda hullemaks muuta, on kütusehinnad viimasel ajal tõusnud. Kui rafineerimistehaste töö on häiritud, siis diisli ja bensiini pakkumine väheneb, mis surub nende hinda üles.

Mõju on jõudnud ka Euroopasse. Eelmisel nädalal kallines Rotterdami 95 bensiini hind 5 protsenti, sellel nädalal ulatub hinnatõus 2,9 protsendini. Tonni eest tuleb välja käia juba 636 dollarit.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960