Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 8. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maaeluminister: Tori hobusekasvanduse keskus on elujõuline

Tori hobusekasvanduse keskus on elujõuline
Foto: Äripäev AS
„Värskelt loodud SA Eesti Maaelumuuseumid aitab Toril säilitada hobumajanduse pikaajalist traditsiooni ning hoogustab hobumajandussektori arengut. Taastatakse ajaloolise hobukasvanduse elujõulisus ning jätkusuutlik areng,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm.

„On kahetsusväärne, et eelmistel valitsustel ei õnnestunud küsimust Tori rahastamise ja juriidilise vormi üle lahendada. Praegune valitsus on astunud samme, et olukorda lahendada. Olen ise korduvalt Toris käinud ning teemat on oluliseks pidanud ka peaminister, kes samuti kohapeal olukorraga tutvunud on. Sel kevadel leidis valitsus võimalused raha eraldamiseks hobukeskuse välja arendamiseks.“

Valimisliit Uus Koduvald: Riigile kuuluvad Tori hobused tuleb tuua tagasi kodutalli

Vabariigi Valitsus otsustas eraldada omandireformi reservfondist 1 905 000 eurot Tori hobumajanduse keskuse taastamiseks ja väljaarendamiseks. Eesti maaelu arengukavast leiti võimalus Tori hobumajanduse keskuse jaoks lisavahendeid saada. 

„Olen ametis olnud 9 kuud. Selle ajaga on ära lahendatud Tori rahastamise ja juriidilise vormi küsimus. Põlenud tallihoone projekteerimine käib ja loodetavasti saab sel aastal katus taastatud. Seejärel saame edasi minna kogu kompleksi arendamisega,“ lisas Tamm. „Oleme Tori hobusekasvanduse tulevikku investeerinud nii aega kui raha.“

2016. aasta lõpust on Tori hobusekasvandust majandanud Eesti Põllumajandusmuuseum.

28. augustil allkirjastas maaeluminister Tarmo Tamm Sihtasutuse Eesti Maaelumuuseumid asutamisdokumendid, millega liidetakse Carl Robert Jakobsoni Talumuuseum, Eesti Põllumajandusmuuseum ja Tori hobusekasvanduse kompleks ühise sihtasutuse alla.

Sihtasutus võtab üle eelpool nimetatud Maaeluministeeriumi hallatavate riigiasutuste ülesanded, milleks on Eesti põllumajanduse ajalooga seotud materjali kogumine, säilitamine, uurimine ning vahendamine hariduslikel, teaduslikel ja elamuslikel eesmärkidel.

Tori hobusekasvatuses tegeletakse aktiivselt ka  järelkasvu saamise küsimusega. Hetkel on hobusekasvanduses 11 suhteliselt eakat hobust tiined ning 2018. aastal on Tori hobusekasvanduses taas varsad, mis tõestab hobusekasvanduse jätkusuutlikkust ja arengut. Kaks 2016. aastal põllumajandusmuuseumi elama eesti tõugu hobust on samuti tiined. Eesti tõugu hobusel Vingel sündis varss 27.08.2017 ning täkupoiss saab nime vanavanemate päeval 10.09. Eesti tõugu hobune Vilma varssub lähinädalail.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960