22. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: turul on piimarasvadest puudus

Börs: turul on piimarasvadest puudus
Foto: Äripäev AS
Nädala börsiuudised: piimahinnad tõusid teist oksjonit järjest; Coceral tõstis ELi rapsiseemnete toodanguprognoosi; rapsiseemnete külvamine peaks ELis kasvama; kohvi hinnad tõusevad; nafta hind tõusis, bensiin odavnes.

Piimahinnad tõusid teist oksjonit järjest

Piimahinnad kallinesid sellel nädalal toimunud Global Dairy Trade piimahindade oksjonil 0,9protsendi võrra. Tegemist on teise järjestikuse oksjoniga, kus hinnad tõusevad, vahendab agriland.

Teisipäeval toimunud oksjonil langes kooritud piima pulbri hind 1,2 protsenti. Teisalt kallines täispiima pulber 0,6protsendi võrra. Või hinnad kallinesid aga 1,2 protsenti ning tonn maksab nüüdseks juba 6026 dollarit, mis on uus rekord.

„Või ja veevaba piimarasva hinnatõus näitavad, et turul on piimarasvadest puudus,“ ütles analüütik Tobin Gorey.

Piima hind
Foto: Äripäev AS

Selgub, et Euroopas on piimahinnad tublisti kõrgemad. Euroopa Komisjoni andmetel maksis 10. septembril 100 kg võid 652 eurot, mis võrdub 7827 dollariga. Täispiima pulbri hind ulatub Euroopas aga lausa 3746 dollarini tonnist. Uus-Meremaa täispiima pulbri futuurid maksavad praegu 3105 dollarit.

Coceral tõstis ELi rapsiseemnete toodanguprognoosi

Coceral tõstis Euroopa Liidu selle aasta rapsiseemnete toodanguprognoosi kolme aasta kõrgeima tasemeni, sest arvatakse, et 2018. aastal võib tootmine veel rohkem kasvada.

Põllumajandusega ja sellega seotud kaubandusega tegelevaid ettevõtteid esindav Coceral tõstias Euroopa rapsiseemnete toodanguprognoosi 630 000 tonni võrra, 22,11 miljoni tonnini. Võrreldes aastatagusega on seda 1,56 miljonit tonni rohkem.

Uuendus tähendab, et Cocerali prognoos on tunduvalt suurem kui teiste turuosaliste ja analüüsifirmade oma. Näiteks Strategie Grains teatas hiljuti, et vähendab rapsiseemnete toodanguprognoosi 260 000 tonni võrra, 21,65 tonnini, sest Saksamaa vihmad on seganud sealset tootmist.

Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) prognoosib, et toodang saab olema 21,8 miljonit tonni, USA põllumajandusministeeriumi hinnangul aga 21,95 miljonit tonni. Euroopa Komisjon ootab 21,85 miljoni tonnist toodangut.

Rapsiseemnete hind peaks enne märkimisväärse pakkumise turuletulekute tõenäoliselt veel kasvama. Üle-eelmisel nädalal teatas Commerzbank, et rapsiseemnete turul võib ees oodata suur defitsiit, sest hinnad on küllaltki madalal ning see peletab põllumehi eemale. Võti peitub aga selles, et  nisuga võrreldes on raps siiski veel atraktiivne, sest nisuhinnad on nii Euroopas kui ka USAs viimasel ajal tublisti langenud.

Rapsiseemnete hind tõusis Euroopas sellel nädalal 0,2 protsenti, 368,25 euroni tonnist.

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Rapsiseemnete külvamine kasvab

Cocerali hinnangul on tootmine 2017. aastal kõrgem, sest põllumehed võivad järgmise aasta koristuseks panna maha rohkem rapsi. „Mahapanek peaks sellel hooajal üle Euroopa kasvama, sest võrreldes nisuga on rapsi hind praegu atraktiivsem,“ teatas Suurbritannias tegutsev CRM Agricommodities.

Ka Agritel teatas, et tõenäoliselt on Euroopa rapsiseemnete külvipindala järgmisel aastal suurem.

Silma tuleks peal hoida eelkõige Pariisis kaubeldavate rapsiseemnete ja pehme nisu hinnasuhtel. Pehme nisu detsembrikuu futuuride ja rapsiseemnete novembrikuu futuuride hinnavahe oli neljapäeval 2,02 kordne. Pikaajaline keskmine on septembri keskpaigas olnud aga 1,9. See tähendab, et põllumeeste jaoks on raps muutunud veidi atraktiivsemaks.

Coceral prognoosib, et Euroopa Liidu pehme nisu toodang saab olema 142,14 tonni, prognoosi tõsteti 150 000 tonni võrra. Strategie Grainsi hinnangul ulatub tootmine 142,5 miljoni tonnini ja Euroopa Komisjoni hinnangul 139,36 miljoni tonnini. IGC ootab aga 139,5 miljoni tonni suurust saaki.

Toidunisu hind tõusis sellel nädalal 1,4 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 164,5 eurot.

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Kohvi hinnad tõusevad

Kohvi hinnad hakkasid eelmise nädala lõpus kiiresti kallinema, sest Brasiilia kasvupiirkondades kardetakse kuiva ilma, vahendab agrimoney.

New Yorgis kaubeldava arabica kohvi detsembrikuu futuurid tõusid 15. septembris 141,4 sendini naelast, mis on viimase kuu kõrgeim tase. Tõsi küll, sellel nädalal toimus aga korrektsioon ning hinnad langesid 135 sendini. Kuu algusega võrreldes on kasv siiski märkimisväärne.

Muret tekitab eelkõige Brasiilia kuiv ilm, mis on aidanud ka sojaubadel kallineda. Lisaks sellele on kasvanud ilmastikunähtuse La Nina tõenäosus, mis kipub teatud piirkondadest vihma ära võtma. Selle tõenäosus on teadlaste hinnangul kasvanud 55-60protsendini, veel kuu aega tagasi oli see 25-30 protsenti.

Odavama Robusta kohvi hind tõusis nädalaga 1,5 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 2035 dollarit.

Kakao kallines aga 3 protsenti ning tonn maksab 2037 dollarit.

USAs langes maisi hind 0,4 protsenti ning buššel maksis reedeks 351,75 dollarit. Nisu kallines 3 protsenti ja sojaoad lisasid 0,5 protsenti. Kummagi buššel maksab vastavalt 3,52 ja 9,79 dollarit.

Naftal terendab 13 aasta parim kolmas kvartal

Nafta jaoks on see kvartal kujunemas parimaks kolmandaks kvartaliks 13 aasta jooksul, kirjutab Reuters.

Nädala lõikes pole nafta hind palju tõusnud – Brent on lisanud 1,5 protsenti ja WTI 1,3 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 56,31j a 50,49 dollarit.

Nafta hind on kolmandas kvartalis kallinenud 15,5 protsenti. Kui tõus jääb püsima, siis on nafta jaoks tegemist parima kolmanda kvartaliga alates 2004. aastast.

„Makromajanduse näitajate paranemine peaks järgnevate kvartalite jooksul nõudlust tõstma. Kui OPEC jääb tootmiskärbete strateegiale truuks, siis hakkavad hinnad tõusma,“ teatas ANZ Research klientidele saadetud kirjas. „Me prognoosime, et nafta püüab selle aasta lõpuks tänavusi uusi tippe.“

Mõned OPECi liikmed arvavad, et tootmiskärbete lepet peaks pikendama kolme või nelja kuu võrra, teised tahavad jätkata 2018. aasta lõpuni. Näiteks Iraak ja Ecuador pooldavad aga tootmiskärbete mahulist suurendamist.

Paljud analüütikud ei ole aga kindlad, et OPEC suudab turgu märkimisväärselt mõjutada. „Ma ei näe, et turg muutuks kitsamaks, kui OPEC just järgmisel aastal tootmiskärpeid ei laienda,“ ütles Commerzbanki strateeg Carsten Fritsch.

Rotterdami 95 bensiini hind langes aga 1,7 protsenti ning tonni maksab 573,5 dollarit.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960