Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 5. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parlament blokeeris ettepaneku teatud pestitsiidid endokriinsüsteemi häireid põhjustavate ainete nimistust välja jätta

Endokriinseid häireid põhjustavaid kemikaale kasutatakse igapäevaselt, näiteks umbrohutõrjevahendites
Foto: Postimees/Scanpix
Euroopa Parlament blokeeris ettepaneku teatud pestitsiidid endokriinsüsteemi häireid põhjustavate ainete nimistust välja jätta. ELi seadusloomes nõutakse, et pestitsiidid või biotsiidid ei tohi põhjustada endokriinsüsteemi häireid liikidel, mille vastu nad ei ole suunatud. Endokriinsüsteemi häireid põhjustavate ainete tuvastamiseks on vaja teaduslikke kriteeriume.

Kolmapäeval pani parlament veto Euroopa Komisjoni ettepanekule, mis oleks välistanud teatud pestitsiidides esinevate kemikaalide määratlemise endokriinsüsteemi häireid põhjustavate ainetena.

Parlamendiliikmed leidsid, et Euroopa Komisjon on ületanud oma volitusi, esitades endokriinsüsteemi häireid põhjustavate ainete tuvastamiskriteeriumite kohta sellise ettepaneku, mis lubab kasutusse näiteks kahjurite endokriinsüsteemi ründavaid aineid.

Euroopa Komisjoni ettepaneku blokeerimise algatasid parlamendiliikmed Jytte Guteland ja Bas Eickhout ning algatus kiideti heaks 389 poolthäälega (vastu oli 235 ja erapooletuks jäi 70 parlamendiliiget). Euroopa Komisjon peab seega esitama uue ettepaneku, võttes arvesse Euroopa Parlamendi arvamust.

ELi seadusloomes nõutakse, et pestitsiidid või biotsiidid ei tohi põhjustada endokriinsüsteemi häireid liikidel, mille vastu nad ei ole suunatud. Endokriinsüsteemi häireid põhjustavate ainete tuvastamiseks on vaja teaduslikke kriteeriume.

Euroopa Komisjoni ettepanekus esitati kriteeriumid kemikaalide endokriinsüsteemi häireid põhjustavate omaduste tuvastamiseks.

Euroopa Kohtu 2015. aasta detsembris vastu võetud otsuse kohaselt rikkus Euroopa Komisjon ELi õigust, kuna ei avaldanud endokriinsüsteemi häireid põhjustavate ainete tuvastamise kriteeriume 2013. aasta lõpuks.

UNEP/WHO raporti kohaselt on endokriinsüsteemi häireid põhjustavad ained globaalseks ohuks.

 

TASUB TEADA

Endokriinseid häireid põhjustavad kemikaalid häirivad hormoonide tootmist, eraldumist, transporti, ainevahetust ja eritumist. Nad võivad käituda sarnaselt organismis toodetavate hormoonidega ja võivad põhjustada hormoonide üle- ja alatalitlust või blokeerida organismi hormoone ja hormoonretseptoreid.

Endokriinseid häireid põhjustavad kemikaalid on dioksiinid, PCBd ja mõned pestitsiidid. Arvatavad endokriinseid häireid põhjustavad kemikaalid on taimede ja seente östrogeenid, herbitsiidi atrasiin, fenoolid nagu bisfenool A ja plastifikaatorid nagu ftalaadid. Paljud tooted ja tööstusprotsessid eraldavad mitmeid hormoonide talitlust mõjutavaid looduslikke raskmetalle, sealhulgas arseeni, kaadmiumit, pliid ja elavhõbedat.REACH-määruse kohaselt määratletakse endokriinseid häireid põhjustavad ained väga ohtlikeks aineteks, mis tuleb järkjärgult asendada sobivate alternatiividega.Kuidas võib endokriinseid häireid põhjustavate kemikaalidega kokku puutuda?

Endokriinseid häireid põhjustavaid kemikaale kasutatakse igapäevaselt. Kokkupuude võib toimuda õhu kaudu sissehingamisel, saastatud joogivee ja toidu kaudu allaneelamisel või tarbekaupade, saastatud pinnavee ja pinnase kaudu nahale sattumisel.Kodus võib väikese kogusega kokku puutuda toiduainete, ravimite, plastide, puhastusvahendite, pakendite, umbrohutõrjevahendite ja muude aiakemikaalide kasutamisel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960