20. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Või hinnad püsivad kõrged

Või hinnad peaks ka tuleval aastal kõrgel püsima
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: piimahinnad langevad edasi; või hinnad peaks ka tuleval aastal kõrgel püsima; ilmaprobleemid kergitavad kohvi hinda; varude prognoosi vähendamine kukutas nisu hinda; allikad: OPEC pikendab naftalepet; bensiin kallines.

Piimahinnad langevad edasi

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon, kus hinnad langesid juba teist korda järjest, vahendab agriland.

GDT hinnaindeks kukkus eelmise oksjoniga võrreldes 1protsendi võrra. 3. oktoobril toimunud oksjonil langesid hinnad 2,4 protsenti, mis on suurim langus alates selle aasta märtsist. Septembris kallines indeks kahel korral – 0,9 protsenti ja 0,3 protsenti.

Või indeks odavnes 2,5 protsenti. Kooritud piima pulber ja täispiima pulber odavnesid vastavalt 5,6 ja 0,5 protsenti.

Global Dairy Trade piimahindade indeks (muutus protsentides)
Foto: Allikas: GDT

Või hinnad peaks ka tuleval aastal kõrgel püsima

Tundub, et ka edaspidi on või hinnad küllaltki kõrged, sest kahe suure eksportija mahud peaksid jääma samale tasemele. Süüdi on eelkõige stagneerunud tootmine, kirjutab agrimoney.

Uus-Meremaa, mis on maailma suurim või ja veevaba piimarasva eksportija, suurendab järgmisel aastal oma eksporti vaid 2000 tonni võrra, 519 000 tonnini, teatas USA põllumajandusministeeriumi (USDA) Wellingtoni büroo.

Euroopa Liidus, mis on eksportijate edetabelis teisel kohal, peaks või eksport jääma üldse samale tasemele – 185 000 tonni juurde, teatas USDA Euroopa büroo.

Euroopa Liit ja Uus-Meremaa moodustavad 80 protsenti kogu maailma või ekspordist. Tundub, et või defitsiit püsib ka edaspidi, mis peaks hoidma hindu ülevalt ka järgmisel aastal. Või hinnatõus on aidanud ka teistel piimarasva toodetel kallineda.

Prognoos peegeldab ka või tootmise ootusi – tootmine peaks jääma samaks, Euroopa Liidus 2,32 miljonit tonni ja Uus-Meremaal 545 000 tonni. Osalt on põhjuseks ootused, et piimatootmine saab olema piiratud.

Või hinnad 2015, 2016 ja 2017. aastal (€/tonn).
Foto: Allikas: USDA/CLAL.

Ilmaprobleemid kergitavad kohvi hinda

Kohvi hinnad hakkasid sellel nädalal kiiresti kallinema, sest kardetakse, et Vietnamis on sadanud liiga palju vihma. See lükkab koristusperioodi edasi. Samal ajal on vihmast puudus aga Brasiilias, vahendab agrimoney.

Londonis kaubeldava robusta kohvi novembrikuu futuuride hind tõusis 2028 dollarini tonnist, mis on viimase kuu kõrgeim tase. Esmakordselt alates augustist jõudis kohv kõrgemale ka 50 päeva libisevast keskmisest hinnast.

Hinnad tõusevad, sest järjest enam kardetakse Vietnami saagi pärast – tegemist on maailma suurima robusta kohvi tootjaga. Sealsed varud on tugeva ekspordi tõttu kiiresti vähenenud, sest 2016-17 hooaja tootmine oli kesine.

„Suured vihmad Vietnamis lükkavad saagikoristust edasi ning farmerid plaanivad nüüd kolme korjamise asemel kahte korjamist, mis peaks algama novembri alguses,“ teatati Hightower Reportis.

Brasiiliat on samal ajal tabanud aga tõsine kuumus, mis piirab samuti tootmist.

Robusta kohv kallines nädala lõikes 1,5 protsenti, 2028 dollarini tonnist.

Robusta kohvi hind
Foto: Äripäev AS

Varude prognooside alandamine kukutas nisu hinda

USA põllumajandusministeerium avaldas sellel nädalal ka oktoobrikuu WASDE raporti. Agentuur vähendas 2017/18 hooaja lõpu nisuvarude prognoosi 5 miljoni tonni võrra, 268,13 miljoni tonnini, mis oli turgude ootustest kõrgem.

See pani USAs hinnad langema ja puutumata ei jäänud ka Euroopa. Chicago börsi sporthind langes nädalaga 2,3 protsenti, Euroopas odavnes toidunisu veidi alla 3 euro võrra ning tonni eest tuleb välja käia 161,5 eurot.

Sojaubade hind langes USAs 0,6 protsenti, 9,88 dollarini buššelist. Mais odavnes 0,3 protsenti ning buššel maksab 3,488 dollarit.

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest kallines kakao 2,6 protsenti ning tonn maksis nädala lõpuks 2145 dollarit. Töötlemata riis odavnes 2,1 protsenti ning kvintali eest tuleb välja käia 11,97 dollarit.

Allikad: OPEC pikendab naftalepet

Allikate sõnul on OPEC-i naftaleppes osalejad omavahel kokku leppinud, et lepe pikeneb üheksa kuu võrra, kirjutab Reuters.

Kui see nii ka on, siis peaks leppe pikendamine toetama nafta hindu. Spekulatsioonid aitasid juba sellel nädalal naftal kallineda – WTI lisas 0,6 protsenti ja Brent tõusis 1,1 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 57,46 ja 51,55 dollarit.

Praegu kehtib naftalepe kuni uue aasta märtsikuu lõpuni. Kui leppega otsustatakse jätkata, tähendaks see, et tootmiskärped kehtivad kogu järgmise aasta. Sealjuures on allikad pea kindlad, et novembris toimuval OPECi-i kohtumisel veel leppe pikendamist ametlikult ei arutata. Ilmselt jõutakse selleni alles märtsis.

Kaks allikat viitasid Reutersile sealjuures, et kärpeid suurendada ei plaanita ning jäädakse senise 1,8 miljoni barreli juurde päevas.

Rotterdami 95 bensiini hind kallines 1,4 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 561 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960