Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jatiina OÜst sai Oilseeds Tehnika OÜ

Jatiina OÜst sai Oilseeds Tehnika OÜ
Foto: Oilseeds Trade AS
Põllumajandustehnika müügi- ja hooldusettevõte, Deutz-Fahri, Krone ning Amazone kaubamärgi ametlik ainuesindaja Eestis, Jatiina OÜ muutis ärinime. Nüüdsest on uue ettevõtte nimeks Oilseeds Tehnika OÜ.

„OÜ Jatiina liitus Oilseeds grupiga aastal 2010. Sellest ajast tegutses ettevõte küll kaubamärgi Oilseeds Jatiina all, kuid ärinimena jäi kasutusele veel endine nimi. Ettevõtte ärinime viimine kooskõlla grupi teiste ettevõtetega oli igati loogiline samm ja strateegilise integratsiooniprogrammi viimane etapp. Uus ärinimi ja ka kaubamärgina kasutusele võetav Oilseeds Tehnika väljendab selgemini ettevõtte tegevusala ja on koostööpartneritele lihtsamalt mõistetav,“ selgitas nimemuutuse tagamaid Oilseeds Tehnika OÜ juht Imre Vilt.

Ta täiendas, et muudeti ainult ettevõtte nime. „Muid suuremaid muutusi pole ette näha. Loomisel on ka uued töökohad järelteeninduse vallas,“ lisas ta.

2016. aastal oli põllumajandusmasinate koguturg keskpärane, võrreldes viie viimase aasta taset. Traktorite turg oli samal tasemel, kui 2014. aastal ja võrdluses 2015. hooajaga ca 10% kasvanud. Haakeseadmete turg püsis stabiilsena. Jatiina OÜl õnnestus turuosa säilitada haakeseadmete osas. Planeeritud traktorite müügikasvu ei õnnestunud täielikult saavutada, kuid tulemus oli siiski märgatavalt parem, kui aasta varem. Jatiina OÜ 2016. aasta müügituluks kujunes ligi 7 miljonit eurot, mis on 8% rohkem kui 2015. aastal. Firma suutis küll käivet kasvatada, kuid keerulises turuolukorras ja sektoris valitseva väga tiheda konkurentsi tulemusena vähenesid müügikatted ning jäädi väikesesse kahjumisse.

Tänavusest aastast rääkides rõhutab Imre Vilt, et halvad ilmaolud mõjutavad sõna otseses mõttes ka põllutehnika müüjat.

„Käesoleva hooaja tegi kindlasti väga eriliseks sügis, millist ilmselt väga paljud kas pole näinud või ei mäleta. Sellised erakordselt rasked saagi koristustingimused jäävad kauaks meelde ning karta on, et nii mõnigi investeering, mis paistis suvise saagiprognoosi taustal teostatav, tuleb ära jätta,“ sõnas Vilt. „Nii ta paraku on, et ka meie masinamüüjate aktsiad on suuresti vana Jumala enda käes ja sõltuvad ilmast. Kui põllumehel läheb hästi, siis ka meil ning vastupidi.“

Vildi sõnul on täna oluliselt parem olukord piimasektoris ja taas tehakse julgelt investeeringuid. „Seda oli näha ka juba käesoleval aastal. Meie jaoks oli 2017 hooaeg läbi aegade parim söödavarumistehnika osas. On alust loota, et järgneval aastal jätkub sama trend,“ näeb Imre Vilt asju positiivselt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960