Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 9. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HKScan pettus tulemustes

HKScani president ja juht Jari Latvanen ning HKScan Baltikumi juhi Anne Mere.
Foto: Äripäev AS
Nii Soome lihatööstuse HKScan juhtkond kui investorid on kolmanda kvartali tulemustes pettunud, lihafirma aktsia kukkus Helsingi börsil pea 3 protsenti.

„Kolmanda kvartali tulemus oli selge pettumus,“ ütles ka Eestis tegutseva HKScani kontserni tegevjuht Jari Latvanen. Kui eelmisel aastal tegi firma 8,1 miljonit eurot maksueelset kasumit (EBIT), siis nüüd tuli vastu võtta 800 000 euro suurune kahjum. Võrreldavate näitajate alusel tehti küll 2,7 miljonit kasumit, ent eelmise aasta suvele jäi see siiski mitu korda alla.

Latvanen selgitas, et HKScanis käib strateegiamuutus. Näiteks Rauma kanalihatööstuse käivitusfaas oli arvatust keerulisem ning õõnestas ka kontserni kasumit, ülekulu ulatus 2 miljoni kanti. Kanalihatoodang jäi üldse kehvapoolseks.

Kehvapoolsete arengute tasa tegemiseks on HKScan käivitanud kulude kokkuhoiu ja efektiivsuse tõstmise kava. „Meie pingutused tulemused koduturul stabiliseerida hakkavad esimesi nähtavaid tulemusi andma,“ rääkis Latvanen. Näiteks kasvasid Soomes punase liha marginaalid, Rootsis hakkas müügitulu tõusma ning käive suurenes ka Balti riikides.

Balti riikides, kuhu alla läheb ka Eesti äri ning Rakvere kaubamärk, oli käive kolmandas kvartalis 41,7 miljonit eurot, mida on miljoni jagu rohkem kui mullu samas kvartalis. Maksueelne ärikasum oli 2,8 miljonit eurot ehk 400 000 euro võrra vähem kui mullu samas kvartalis.

„Balti turg taastus ning müügitulu kasvas pisut eelmise aastaga võrreldes,“ seisab firma aruandes. Eelmise aasta madalpunktist taastusid nii sea- kui kanalihad. Kasvas nõudlus brändikauba järgi ning elavnes ka eksport.

Investoritele tulemused just rõõmu ei teinud. Kella 14 ajal oli HKScani aktsia Helsingi börsil eilse sulgemishinnaga võrreldes langenud 2,7 protsenti, 3,21 euro tasemele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960