Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 10. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kahekümnes Ponsse Scorpion King on kohal

Kahekümnes Ponsse Scorpion King on kohal
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
Septembris andis Konekesko Eesti Kaljumets OÜ-le üle nende teise ja Eestis kokku juba kahekümnenda Konekesko poolt müüdud Ponsse Scorpion harvesteri.

20. masina tähiseni jõudmine sel sügisel on Konekesko Eesti AS-i jaoks ka märgilise tähendusega, kuna tänavu tähistatakse Eestis juba 20. tegevusaastat.

Baltimaade esimene Scorpion King anti 2014. aasta sügisel üle AP Metsatööd OÜ-le. Masin võeti tookord huviga, aga samas ka ettevaatlikult vastu. Palju leidus nii neid kes kartsid, et antud kontseptsioon ei pea meie metsades vastu, kui ka neid kes olles harjunud Ponssele omase suure ja avara kabiiniga, pidasid uue masina kabiini liiga kitsaks. Kiiresti sai aga selgeks, et kontseptsioon, kus üle kabiini ulatuv ja vaatevälja mitte takistav tõstuk koos pöörava kabiiniga annavad õige kasutuse korral seninägematu tootlikkuse. Vähem tähtis ei ole juhi ergonoomika ning fakt, et kaheksa ratta kontseptsioon koos hästi tasakaalustatud pinnasekoormusega jätavad metsa ka varasemast väiksema jalajälje.

Viimase kahekümne aasta jooksul on Eestis kasutatav metsatehnika läbi teinud tormilise arengu ja Ponsse Scorpion on oma täiesti uudse lähenemisega selles vallas kahtlemata lipulaev. Scorpioni stabiilsuse tagamiseks kasutatakse kolme raami kontseptsiooni, mis on omavahel liigenditega ühendatud. Selline lahendus tagab, et juhikabiin oleks alati loodis ja seda sõltumata maapinna ebatasasustest. Kolme raami kontseptsioon võimaldab ka masina raskuskeskme viia kõigest 80 cm kõrgusele, mis teeb masina oluliselt stabiilsemaks. Stabiilsust suurendab veel vastusurve tehnoloogia, mis pidevalt kalkuleerib tõstukinoole asendit ja masinale mõjuvaid raskusjõude ning olukorras, kus masinal tekib oht stabiilsusele, avaldatakse ratastega vastujõudu.

Kahekümnes Ponsse Scorpion King on kohal
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

Ponsse on oma arendustegevustes alati lähtunud seisukohast, et raietöödel parima tootlikkuse saavutamiseks tuleb keskenduda opraatori ergonoomikale ning kasutada tööks sobilikke ja efektiivseid masinaid.

Stabiilsus ja juhitavus on metsamasinate puhul tähtsad omadused, samas on tööheaolu ja tootlikkuse jaoks vajalikud operaatori ergonoomiline töökeskkond. Ponsse harvesterid on tuntud oma hea nähtavuse- ning mugava- ja avara juhikabiini poolest. Kaheksarattalised harvesterid on tänu väiksele pinnasekoormusele keskkonnasõbralikud ja sobivad ideaalselt töötama madala koormustaluvusega pinnastel.

Ponsse on üks väheseid tootjaid maailmas, kes kõik oma uued masinad enne klientidele kätte toimetamist reaalses töökeskkonnas järgi katsetab.

Ponsse metsamasinad on tuntud oma uuenduslikkuse, vastupidavuse ja väga kasutajakeskse teeninduse poolest ja seda kõike üritab ka Konekesko siinsetele klientidele pakkuda. See kõik on viinud selleni, et Ponsse on tänaseks kasvanud väikesest perefirmast rahvusvaheliselt tunnustatud ettevõtteks, mis omab ülemaailmselt 11 tütarettevõtet ning teeb koostööd 26 edasimüüjaga.Ponsse peakorter on endiselt Kesk-Soomes Vieremäl, samas kohas kus 1970 aastal ettevõte asutati. Hoolimata sellest, et Ponsse Plc osakud on börsil noteeritud kuulub 60% osakutest endiselt perekond Vidgrenile tehes sellest tänaseni klassikalise perefirmaga. Ettevõtte tuumiku moodustavad kolm venda – kontserni müügidirektor Jarmo Vidgren, juhatuse esimees Juha Vidgren ja vanim vendadest Janne Vidgren, kes hoolitseb ettevõtte ekspordi juhtimise eest.

Lola Tehver

Konekesko Eesti AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960