Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 30. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekstreemsport CLAASi kombainidega – koristus 2017

Ekstreemsport CLAASi kombainidega – koristus 2017
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
Läbi vere, higi ja pisarate on finišisse jõudnud 2017. aasta ekstreemsporti meenutavad koristustööd. Keeruline hooaeg oli proovikiviks kõigile: kombainidele, kombaineritele ja hoolduspartneritele.

Ühest küljest tõi see endaga kaasa palju negatiivseid tundeid purunenud masinate ja hävinenud vilja näol, kuid igal asjal on ka positiivne ja õpetlik pool. Tänu suurepärasele koostööle olen kokku korjanud kombainerite tähelepanekud ja tootjatehase spetsialistide nõuanded. Saadud teadmistepagasit ära kasutades saame järgmisteks hooaegadeks teadlikumalt ette valmistuda. Siinkohal kirjeldan olulisi reguleeringuid ja võimalusi, mille abil on Claasi kombainidega võimalik saavutada keerulistes koristustingimustes maksimaalne tootlikkus.

· Peksumasina algasendite seadistus. Enne igat koristushooaega või pärast suuremat remonti on oluline kontrollida peksukorvi tegelikku asendit trumli suhtes. Reguleerimisel tuleb järgida põhimõtet, et peksukorvi ja trumli vahe oleks eesmisest otsast natuke suurem ja tagumisest 4–3 mm kitsam. Samuti on tähtis kontrollida, et peksukorv oleks peksutrumli suhtes paralleelne. Selleks tuleb mõõdistada mõlemalt poolt kombaini ja väärtused peavad olema võrdsed. Tulemuseks on peksumasina maksimaalne töökvaliteet ja suurem koristuskiirus väiksemate kadudega.

· Trumli optimaalsed pöörded. Claasi kombainide tehaseseadistused on mõeldud kuivade koristustingimuste jaoks. Eesti niisketes tingimustes on blokeeringute vältimiseks täiesti õigustatud tõsta mõnevõrra trumli pöördeid, kuid mitte rohkem, kui on vaja. Rapsi puhul on mõistlik neid tõsta 100–150 p/min. Kui lisate rohkem pöördeid, hakkab trummel tootma peenikest sodi, mis omakorda koormab sõelad üle. Õigesti valitud trumli pöörete tulemuseks on kombaini stabiilne töö, minimaalsed kaod ja suur koristuskiirus.

· Trumli ja rootorite kiiruste suhe. Claas Hybridi peksusüsteemiga kombainidel tuleb jälgida, et rootori pöörded oleksid trumli omadest 150–200 p/min kiiremad. See tekitab nn imemisefekti, kus masinat läbiv materjal tõmmatakse aegsasti edasi järelsepareerimissüsteemi. Tulemuseks on peksumasina hõlpsam töö ning justkui maast leitud hobujõud ehk kombaini mootori koormus väheneb, mistõttu on võimalik suurendada koristuskiirust.

· Vilja väljalaadimise seadistus. Claasi kombainide punkris etteveo tigude kohal on põhjaklapid, mida tuleb vastavalt tingimustele avada-sulgeda. Liigniiskete hästi valguvate kultuuride ja herne koristamisel tuleks need klapid täielikult sulgeda. Lisaks on Claasi kombainidel valikus kolme kiirusega väljalaadimise ajamid. Kui tuleb ette eriti niiske vilja koristamine, oleks probleemide vältimiseks mõistlik aeglustada punkri väljalaadimise kiirust. Selleks soovitan tellida riisikoristuseks mõeldud ajami hammasratta, mille vahetamine nõuab mõningast monteerimist. Tulemuseks saavutate aga ilma riketest põhjustatud seisakuteta töö.

· Kombaini puhastamine. Reeglina, kui koristada kuiva umbrohuvaba teravilja niiskusega 16–17%, ei vaja kombain suuremat puhastust. Sellise vilja korral piisab, kui puhuda tolm kergelt õhuga maha ja tühjendada kivitasku. Asjaolud muutuvad, kui kombainist lastakse läbi õlikultuure (raps-rüps) või vilja, milles on kleepuvat taimemahla eraldavat umbrohtu. Sellisel juhul peab kindlasti igal hommikul ka sarjad välja võtma ning kontrollima, et sõelad ja peksukorvid oleksid puhtad. Kombainer peab masina puhastamisele pöörama veel rohkem tähelepanu juhul, kui koristatava vilja niiskus on vähemalt 30%. Sel juhul peab olema valmis sõelte-sarjade-luukide eemaldamiseks ja kombaini sisepesuks surveveega. Claasi kombain annab parima tulemuse ainult siis, kui tööpinnad on puhtad.

· Cruise Piloti adaptiivne koristuskiiruse hoidja. Claasi Lexioni kombainidel on lisavarustuses väga hea abimees, kes aitab kombaini parimal moel välja reguleerida, seda eriti rootorpuisturitega Claas Hybridi peksusüsteemiga masinatel. Selleks aga, et Cruise Pilot töötaks hästi, peab juht oskama süsteemi eelseadistada. Alustuseks tuleb paika seada maksimaalne koristuskiirus, mis peab esialgu olema vastavates tingimustes tavapäraselt kasutatavast 1 km/h suurem. Hiljem võib seda vastavalt tunnetusele suurendada. Teiseks tuleks kallakust läbi lastava materjali kogus tõsta vähemalt 100-ni. Seejärel tuleb Hotkey nupuga kuvada ette Cruise Piloti seadistamise pilt, mille nurgas on sümboliga näidatud, milline süsteem hetkel kombaini liikumiskiirust piirab. Sellest sümbolist peaks kombainer proovima seadistuste abil vabaneda. Parim tulemus on saavutatud, kui sümbol pidevalt vaheldub; siis on teada, et kõik süsteemid toimivad võimsuse piiril ja teie Claasi teraviljakombain on hästi reguleeritud. Just sellise võttega tehti ka Claas kombainiga Guinessi maailmarekord.

· Cemos Automatic. Claasi Lexioni kombainidel on peal supersüsteemid, mis seadistavad tingimuste muutumisel kombaini juhi eest. Parima tulemuse saavutamiseks aga peab kombainer ette andma piisavalt head eelseadistused. Nimelt on Cemos Automatic iseõppiv süsteem, mis on suuteline arvestama kombaineri soove. Selleks peaks kombainer automaatsüsteemid mõneks ajaks välja lülitama ning kombaini vastavalt oludele ja soovitud tulemusele käsitsi välja reguleerima. Kui tundub, et soovitud head reguleeringud on saavutatud, tuleks automaatika sisse lülitada ja masin mõtleb kombaineri eest edasi. Tulemuseks on stabiilselt parim koristustulemus.

Kokkuvõtteks antud nõuannetele võib selgelt väita, et Claasi kombain toimib kõige paremini ainult hea kombaineri käes, kes mõistab, kuidas masin toimib ja mida on oluline ette võtta. Claasi kombainid on väga kasutajasõbralikud ja paljude mugavate funktsioonidega, mida on lihtne seadistada. kuid eelduseks on ikkagi inimene, kes need eelseadistused ära teeb. Konekeskost ostetud kombainide õigeks reguleerimiseks on Teie käsutuses meie spetsialistid, kes annavad alati parimat nõu.

 

Marko Mirme

TootejuhtKonekesko Eesti AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960