Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 13. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kündjate 25 maailmameistrivõistlust

Eesti kündjate 25 maailmameistrivõistlust
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Tänavu osalesid Eesti künnimeistrid 25 korda maailma künnimeistrivõistlustel. Sel puhul statistiline tagasivaade.

Eesti Künniselts on järjepidevalt künnivõistlusi korraldanud 1989. aastast. Meie künnimeistritele on MM-le pääsemine oluline stiimul, mis hoiab neid väheharrastatava ala juures.

Veerandsajandi jooksul on maailmavõistlustel osalenud 12 eestlast: Raido Kunila 12 korda, Mait Pajo 11, Jüri Lai 9, Elmar Veski ja Indrek Zilensk 4, Kaspar Järvala 3, Villu Vilbok 2 ja Urmas Lees, Bruno Pukk, Ilmar Animägi, Jaak Varrik, Margo Pajo ühel korral.

Jüri Lai on muideks Eestit esindanud pöördatrade klassis järjestikulisel kaheksal viimasel aastal.

Neljal aastal - 1997, 2006, 2008, 2009 - on Eesti rahapuudusel loobunud MM-le sõitmisest. Ka 2010 oli minek keeruline. Eesti künniseltsi trükises "Kivi Sahka" on selle kohta kirjatatud: "2010. aastal Uus-Meremaal toimunud võistlustele õnnestus Eesti künnimehed saata tänu rohkete sponsorite ja eraannetajate abile. Raha kogumine nõudis vaeva ja puhuti tundus, et sõiduks vajalikku raha kokku ei saadagi. Kindlameelsust kroonis aga edu ja meie mehed kündsid oma vaod maakera kuklapoole mulda."

Õppida tuleks teiste kogemustest

Ülemaailmse künniorganisatsiooni kavades on Eestile antud maailma künnivõistlused korraldada 2026. aastal. Selleks valmistumiseks tuleks külastada lähinaabrite juures toimuvaid võistlusi. Näiteks on Eesti kündjatel ja huvilistel hea võimalus külastada vaatlejatena kogemuste saamiseks Euroopa künnimeistrivõistlusi 22.-23. juunil 2018 Venemaal Suzdalis. Eestist esindavad Suzdalis Kaspar Järvala künniklubi kündjad.

Sõidu organiseerimiseks on paras aeg meie kündmise katusorganisatsioonil Eesti Künniseltsil, maaülikoolil, maaeriala õpetavatel koolidel, Eesti Taimekasvatuse Instiduudil ja tootjate organisatsioonidel, tehnika müüjatel ning teistel huvilistel otsustada kuidas seda parimal võimalikul viisil teha. Just õppereisil kohtuksid tulevased suurvõistluse kündjad ja korraldajad.

Heino Laiapea

Kaspar Järvala künniklubi

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960