Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 13. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõljala POÜ püüab uute tehnoloogiate abil rekordeid

Kõljala POÜ püüab uute tehnoloogiate abil rekordeid
Foto: Meriliis Metsamäe / Meie Maa
Kõljala POÜ uusim, 504-kohaline vabapidamisel loomade Haeska lüpsilaut on eriline nii mõnegi uue tehnoloogia poolest. Investeeringute eesmärk on kasvatada loomade arvu, tootlikkust ning seeläbi loomulikult ka ettevõtte käivet.

"Olete sõna otseses mõttes sattunud Eesti kõige rohelisemasse farmi!" Nii tervitas Kõljala POÜ juht Tõnu Post eile uue hoone avamisele saabunud külalisi.

Haeska laut paistab lisaks erkrohelistele, spetsiaalsest plastikust toodetud painduvatele sööda-ja asemepiiretele silma veel mitmete uuenduste poolest. Näiteks läga separeerimine lehmadele allapanuks, mille puhul lõhustatakse sõnnik eraldi vedel -ja kuivfraktsiooniks ning viimast kasutatakse uuesti loomade allapanuna.

Loomade arv kahekordistumas

Investeeringute tulemusena suureneb Haeskas ja Valjalas lüpsilehmade arv praeguselt 846 loomalt 1500-le. Mullu oli ettevõttel loomi 780. Karja suurendamine on toimunud põhimõttel, et kui varasemalt on ettevõte müünud igal aastal tõuloomi nii Eestisse, Türki kui näiteks Küprosele, siis käesolevast aastast jäävad kõik mullikad ühistule alles.

"Oleme kindlasti firma, kes tahaks kasvada. Kui oled suurem ja tugevam, saavad ka töötulemused täiuslikumad," täheldas Post. Praeguste prognooside kohaselt lüpsab Kõljala tänavu esimest korda 12 500 kg piima lehma kohta. "Järgmisel aastal peaksime püüdma juba kolmeteist tuhandet," lausus mees.

Kuigi uue lauda ehitus olnud päevakorral juba mõnda aega, tõmbasid vahepealsed kriisiaastad piimanduses ettevõtmisele pidurit. Nüüd, mil hinnad on taas normaliseerunud, otsustas ettevõte riskida. Kuigi toetust uue lauda ehituseks liiga suurest käibest ja varematest taotlustest tingituna ei saadud, usub Post, et laenumaksetega tullakse ilusti toime ning investeering tasub end juba varsti ära.

Uue piirde tagant sööb juba 4000 lehma

Cow-Welfare toodete kohalik edasimüüja, Eesti Agritehnika OÜ tegevjuht Joonas Laur ütles, et Kõljala POÜ Haeska farmi paigaldati uuel tehnoloogial põhinevad söödapiirded ja painduvad lamamisasemed tänavu märtsis ning tulemused kajastuvad juba ka arvudes.

"Cow-Welfare söödalavapiirde tagant sööb käesoleva aasta lõpuks Eestis juba 4000 lehma ligi kahekümnes farmis," tõi Laur välja. "Kõljala POÜ hiljuti avalikuks tulnud tootmistulemused peaksid veenma ka viimaseid kahtlejaid," osutas ta.

Ettevõtte juhi sõnul lisandub jõudsalt ka huvilisi, kes soovivad hakata 10-15 aastat tagasi ehitatud vabapidamislautades asendama metallist asemepiirded loomadele rohkem mugavust ja vähem stressi tekitavate painduvate asemepiiretega.

"Taanlastega, kes sellise lahenduse välja töötasid, on käidud sel aastal mitmetes lautades ning nende hinnangul on Eestis rohkesti farme, kus saaks nende lahenduste abil viia aastatoodangu isegi 14 000 kg juurde – kusjuures ka laktatsioonide arv peaks selle käigus aasta-aastalt suurenema. Seda olenemata niivõrd kõrgest toodangust.

Teatab looma haigestumisest

Kõljala uhiuues laudas kasutatav Smartbow karjahaldussüsteem on aga mõeldud hõlbustamaks farmis toimuva haldamist. Kiipide kaudu toimiv süsteem aitab töötajal leida loom laudast üles ruutmeetri täpsusega. Samuti annab seadeldis teada, kui lehm haigestub või on hakanud indlema.

Oluline ventilatsioon

Laes tiirlevad ventilaatorid aitavad aga jahutada ruume, mis on loomade heaolu silmas pidades eriti oluline suvisel ajal. Sama tähtis on see meie kliima juures ka talvel.

„Meeles peab pidama seda, et veiste jaoks on ventilatsioon 4 korda olulisem kui hobuste jaoks. Neid helikopteri tüüpi ventilaatoreid oleme paigaldanud Soomes, Rootsis ja Lätis juba 6 aastat. Nendes riikides paigaldame need enamuses robotfarmidesse, kus on õhu liigutamine ja kondentsi tekkimise vältimine on talvel väga oluline,“ selgitas ventilaatorid paigaldanud DairyTec OÜ juht Siim Older. „Eestis on paigaldatud need praeguseks kahte farmi, nüüd siis lisaks ka Kõljala omasse.“

Uus tüüp on koos LED valgustiga. „Antud ventilaatorite põhiturg on kõik laohooned, tootmishooned, autosalongid, SPAd jne., kus õhk peab pidevalt liikuma ja seda miinimum energiaga. Ventilaatorid on väga efektiivsed ja töötavad vaikselt, mis on väga oluline nii loomadele kui inimestele, selle tagab ventilaatorite labadel olev spetsiaalse kujuga tiivakate, mis tagab õhu vaiksema liigutamise. Meie sortimendis on ventilaatoreid diameetriga 2,4 - 7,3 meetrit,“ täpsustas Older.

Tavapäraselt paigutatakse ventilaatorid söödalavale või siis puhkeasemete kohale ja ka sõnnikukäikude kohale. Ventilaatoreid saab paigaldada manuaalselt juhitavaks või siis automaatse juhtimisega. Nende hinnaklass on 3000-5000 eurot, olenevalt suurusest kogusest ja paigaldusest.

Ka on loomadel uues laudas tunduvalt rohkem ruumi ja suisa kuus korda rohkem joogipinda. 

Uue lauda ehitas Kuressaare Ehitus OÜ.

Enamik lüpsilehmi suundub uute lauta uuel nädalal. Mullikate laut, mis tänaseks juba küllaltki ammortiseerunud seisukorras, jääb seoses uue hoone valmimisega tühjaks. Kuna lüpsvaid lehmi tuleb järjest juurde, on ettevõtte järgmiseks sihiks just noorloomalauda korda tegemine.

Ines Vapper

kaasautor

 

Kõljala POÜ uue lauda avamine
Foto: Meriliis Metsamäe / Meie Maa
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960