Autor: Marge Ugezene • 3. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIAt petta üritanud ettevõtjatele määrati reaalne vangistus

Veised (pilt on illustratiivne).
Foto: Andres Haabu
Tartu maakohus mõistis ettevõtja Egrit Viitkini süüdi soodustuskelmuse katses ja määras mehele karistuseks reaalse vangistuse. Sama karistuse sai ka Rein Kilgi endine alluv, Pere Leiba juhtinud Eero Mikenberg.

Äripäev kirjutas veidi enam kui aasta tagasi, et prokuratuur esitas süüdistuse Äripäeva rikaste edetabelis figureerinud kontserni Ekso omanikule Egrit Viitkinile, kes on peaosaline seitsmes kuriteoepisoodis, kus mängus PRIA-le saadetud valearved ja lähedaste skeemidesse tõmbamine. Viitkini omanduses AS Ekso tegeleb nii põllumajanduse kui ka autotranspordiga.

Kohtu all oli ka Rein Kilgi vana võitluskaaslane Eero Mikenbergka tema osalusest ilmus Äripäevas pikem lugu. Süüdistuse põhjal mõtles Viitkin koos Mikenbergiga välja ebaseaduslikke skeeme ja kasutas sisuliselt varifirmasid, mille omanikud või juhatuse liikmed olid tema lähedased, äripartnerid või tuttavad.

Viimastele tähendas see 2016. aasta sügisel kohtupinki istumist. Kahtlustus esitati ka Viitkini abikaasale Kadile ja õemehele Erki Aniottile, kes vältisid Äripäevaga sel teemal rääkimist. Kohtu all oli ka talumees Mati Rent, kes lõpuks läks prokuratuuriga kokkuleppele.

Nimetab naljateatriks

Egrit Viitkin sõnas toona, et tal ei ole kommentaare, mida anda. „See on naljategemine rohkem. Algusest lõpuni. Naljateater,“ iseloomustas ta siiski kohtuprotsessi. „Meie oleme kõik õigesti teinud, selles ei ole kahtlustki.“ Süüdistus kirjeldab, kuidas näiteks valearveid koostati. Viitkin kinnitas, et seda ei ole tehtud ja tõendid on prokuratuurile esitatud. „Kui nad ei oska neid lugeda, siis… Aga räägiks ehk millestki paremast.“

Praegu ei õnnestunud kaks kuud reaalset vangistust saanud Viitkinit Äripäeval tabada, aga Lõuna-Eesti Postimehele sõnas ta, et kaebab otsuse edasi.

Viitkinile sarnaselt reaalse vangistuse saanud Eero Mikenberg läheb samuti edasikaebamise teed. 

Loe pikemalt Äripäevast

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960