Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LEMKEN tõi turule uue täppiskülviku

LEMKEN tõi turule uue täppiskülviku
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
LEMKEN'i uus Azurit täppiskülvik erineb eelkäiatest - see ei külva seemneid ühte ritta, vaid diagonaalis kahte kõrvuti ritta, moodustades nii täpse kolmnurga. Võrreldes traditsioonilise külviviisiga tagab uus lahendus selle, et igal taimel on 70% rohkem kasvupinda.

DeltaRow ainulaadse külviviisi silmapaistev täpsus seisneb seemnete eraldamises, mis on võimalik tänu kahe identse rea tegemiseks kasutatavatele kahele sünkroniseeritud aukudega kettale. Antud kettad on varustatud reguleeritud skreeperitega, mis korrigeerivad koheselt kõik ebakorrapärasused. Selle tulemusena on seemneeraldusprotsess isereguleeriv, mis annab veel ühe eelise - süsteemi saab lihtsa vaevaga lülitada ümber nii, et tehnoradade või nende markiiride tekitamiseks külvab seade topeltkoguse seemneid ühte ritta, hoides samal ajal külvatavate taimede arvu muutumatuna.

Operaator valib külvatavate seemnete liigi enne tööga alustamist juhtterminali abil, et aktiveerida seemnete eraldamise põhiseadistused. Andur jälgib seemnete voolamist külviku töötamise ajal ja süsteem korrigeerib automaatselt eraldamisega seotud ebakorrapärasused. Samal ajal reguleeritakse ka skreeperite ja aukudega ketta vahelist kaugust, et säilitada liikumiskiirus vahelejäänud või ülekülvatud alade koheseks tasakaalustamiseks.

Võrreldes traditsioonilise külviviisiga tagab uus lahendus selle, et igal taimel on 70% rohkem kasvupinda.
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

LEMKEN - spetsialist professionaalse maaharimise valdkonnas, mille aastane läbimüük on 325 miljonit eurot. Tegemist on  Euroopa ühe juhtivaima põllumajandusmasinate tarnija ning ülemaailmse ettevõttega, mis pakub tööd rohkem kui 1400 inimesele.

 

Juhtterminalil asuv olekukuva annab operaatoritele infot seemnekülvi kvaliteedi kohta. Vajadusel on võimalik seda ka käsitsi reguleerida. Selline automaatne kalibreerimine tagab, et seemnekülv püsib ülitäpsena isegi muutuvate liikumiskiiruste ja eraldusketta muutuvate kiiruste korral. 

Azuritiga tehnoradade tekitamiseks tuleb üks kahest kaksikreast deaktiveerida, samal ajal kui teise kaksikrea külvikiirus kahekordistub, kuna ketta kiirus suureneb automaatselt. See hoiab külvatavate seemnete koguse muutumatuna. Nende osade puhul loobutakse ainult DeltaRow pindala eelisest. Seega tekitab süsteem kuni 87,5 cm laiused tehnorajad, millel saab sõita pinnast säästvate põllumajandusrehvidega haakeseadmetega, et teostada orgaanilist väetamist või kaitsta saaki.

Tehnorada on võimalik markeerida ka juhul, kui haakeseade töötab põlluotstes esimesed meetrid üherealisena. Sellega märgitakse selgelt ära kohad saagi kaitsmiseks või väetamiseks ning seega ei ole vaja ridu enam lugeda.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960