Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 11. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muutus veterinaartõendite väljastamise kord

Muutus veterinaartõendite väljastamise kord
Foto: Äripäev AS
Alates 1. jaanuarist 2018 hakkavad Veterinaar- ja Toiduameti järelevalveametnikud tegema kõiki seni volitatud veterinaararstide poolt teostatud kontrollitoimingud, näiteks karjade kontrollid, järelevalve tapamajades ning tõendite väljastamine.

See tähendab, et sellest kuupäevast saavad loomapidajad kirjeldatud toimingutele vastava teenuse oma maakonna VTA kohalikust asutusest. Maakondlike Veterinaarkeskuste kontaktid on leitavad siit.

Volitatud veterinaararstidelt tellib Veterinaar- ja Toiduamet 2018. aastal töödena ainult riiklike loomatauditõrje programmide põhised karjade monitooringud ja diagnostilised uuringud. Nimetatud veterinaaridega sõlmib halduslepingu Veterinaar- ja Toiduameti keskasutus.

Olulisemad muudatused tõendamistel:

Veterinaar- ja Toiduamet on otsustanud, et alates 1.jaanuarist 2018 ei väljastata loomapidajale enam toorpiima veterinaartõendit 8P piimatööstusele esitamiseks. Selle põhjuseks on asjaolu, et toorpiima veterinaartõendi olemasolu ei tõenda turustatava toorpiima nõuetekohasust müügi hetkel, kuna hinnang antakse eelnevalt võetud piimaproovide tulemuste alusel. Piimatööstus saab varutud toorpiima nõuetekohasusest teada Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli (EPJ) piimalaborisse saadetud piimaproovide tulemustest. Dokumentideks on EPJ piimalabori poolt väljastatud tõendusdokumendid. Mittenõuetekohase toorpiima varumisest on käitlejal endal kohustus VTA-d teavitada. Samuti oleme Veterinaar- ja Toiduametis kindlad, et veterinaarkeskuste veterinaarjärelevalveametnikel on võimalus andmekogusid kasutades veenduda piimakarjadele teostatud profülaktiliste menetluste ja diagnostiliste uuringute nõuetekohasuses. Kitsendused karjadele edastatakse loomapidajale veterinaarjärelevalveametnike poolt ning sellest informeeritakse kõiki asjassepuutuvaid isikuid, sh piimatööstusi.

Toorpiima turustamisel loomapidaja poolt otse tarbijale või jaekaubandusettevõtjale jäävad kehtima senised nõuded ja veterinaartõendi 8P väljastab edaspidi vastava maakonna järelevalveametnik.

Veterinaar- ja Toiduamet on otsustanud, et alates 1. jaanuarist 2018 ei väljastata enam kogumiskeskusesse saadetavatele kitsendusteta karjast pärit loomapartiidele veterinaartõendit 7E. Seoses volitatud veterinaararstide töö ümberkorraldusega on kogumiskeskuste veterinaarjärelevalveametnikel võimalus andmekogusid kasutades veenduda kogutavatele karjadele teostatud profülaktiliste menetluste ja diagnostiliste uuringute nõuetekohasuses. Samuti omavad veterinaarjärelevalveametnikud infot kitsendustega karjadest. Lähtudes eeltoodust ei ole enam vajalik EÜ Nõukogu direktiivi 64/432/EMÜ alusel päritoluettevõttest kogumiskeskusesse lähetavatele loomadele väljastada veterinaartõendit 7E, mis kinnitab loomade tervishoiualast staatust ning loomadele teostatud nõutud profülaktilisi menetlusi ja diagnostilisi uuringuid. Kogumiskeskuse veterinaarjärelevalveametnik teostab loomapartiile kõik vajalikud kontrollprotseduurid kogumiskeskuses ning väljastab EÜ Nõukogu direktiivi 64/432/EMÜ lisas F toodud näidisele vastava loomatervisesertifikaadi. Nimetatud otsusest on informeeritud Veterinaar- ja Toiduameti poolt kõiki Eestis paiknevaid kogumiskeskuseid.Veterinaar- ja Toiduamet on otsustanud, et alates 1. jaanuarist 2018 ei väljastata enam hukkunud looma saatmisel käitlemisettevõttesse veterinaartõendit 5T. Ajavahemikul 01.01.2018 kuni 30.06.2018 asendab veterinaartõendi vormi kaubadokument, mille loomapidaja täidab ise ja annab korjusega loomsete kõrvalsaaduste käitlejale kaasa. Kaubadokumendi vorme saab loomapidaja maakondlikust veterinaarkeskusest. Alates 1. juulist 2018 on PRIA valmis üleminekuks uuele elektroonilisele utiliseerimise andmete esitamise süsteemile.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960