17. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kanepibuum täidab investorite taskuid

Kanepibuum täidab investorite taskuid
Foto: Postimees/Scanpix
Põhja-Ameerikas kogub kanep populaarsust ning see on pannud taimega seotud aktsiad kiiresti tõusma. Kanepi-rongile hüppab aina enam investoreid. Kuidas USA kanepihullusest Eestis kasu lõigata?

Selgub, et võtmepiikondadeks on kujunenud California ning Kanada, kus tänavu avaneb vabaajakanepi turg ligi 80 miljonile inimesele. Turg kasvab aastas umbes kolmandiku võrra ning oodatakse, et taoline kasvutempo jätkub.

Investorite jaoks on kõige suurem küsimus ehk see, kuidas leida aktsiad, mis saavad kasu nii Ühendriikide kui ka Kanada turu plahvatuslikust kasvust.

Kuidas kanepiaktsiatesse investeerida?

Üks võimalus on investeerida kanepiaktsiatesse eraldi. Teine võimalus on osta kanepisektori börsil kaubeldavaid fonde.

Varaseim ja kõige suurem börsil kaubeldav fond on Medical Marijuana Life Sciences ETF. Fond on noteeritud Toronto börsil ning see pakub võimalust investeerida Põhja-Ameerika meditsiinilise kanepi firmadesse. Viimase aastaga kallines ETF kallinenud 109 protsenti.

 

HORIZONS MARIJUANA LIFE SCIENCES INDEX ETF
Foto: Allikas: Reuters / Graafik: Miguel ?lvarez

Ameeriklased on kanepit armastama hakanud

Gallupi korraldatud küsitlustest selgub, et praegu toetab kanepi legaliseerimist 64 protsenti ameeriklastest. Varem pole Ühendriikides kanepil nii suurt toetust olnud. 1969. aastal, mil küsitlusega alustati, oli protsent vaid 12.

Ühendriikides on praegu kanepiteemalisi ETFe kaks – ETFMG Alternative Harvest ja AdvisorShares Vice. Mõlemad on turul olnud aga küllaltki vähe aega ja populaarsus on investorite seas veel suhteliselt tagasihoidlik.

Kanada ETFi haldav Horizons ETFs Management Canada plaanib turule tuua ka väiksema turuväärtusega kanepitootjate ETFi nimega Junior Marijuana Growers Index. Turule plaanitakse tuua teisigi fonde. Seega tasub investoril edasistel arengutel silm peal hoida.

Kanepiga seotud üksikaktsiad

Teine võimalus on osta kanepiga otseselt või kaudselt seotud aktsiaid. Olgu selleks kasvatajad, seadmete müüjad ja vahendajad.

Portaal The Motley Fool on välja toonud neli Kanada ettevõtet, mis võiks investoritele huvi pakkuda. Nendeks on Canopy Growth Corp, Aurora Cannabis, Aphria ja MedReleaf.

Portaal BayStreet on välja toonud viis aktsiat üle maailma, mis võiksid kanepibuumist osa saada.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960