Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 14. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ivo Jürgenson: Metsise masinad valmivad koostöös

Ivo Jürgenson: Metsise masinad valmivad koostöös
Foto: Kadri Kukk
11. jaanuaril korraldas kodumaine metsaväljaveotraktorite ja harvesterite tootja Metsis OÜ metsapäeva, kus kohaletulnutel oli võimalik näha kuidas metsaveotraktor 608F töötab reaalsetes tingimustes. Ühiselt lahati ka puiduturu teemasid.

Vahetult enne metsapäeva käisime meie külas Metsise tootmises. Ivo Jürgensoni 1993. aastal mõeldud mõttest toota Eestis kui arvestataval metsatööstusmaal oma metsaveotraktor,  on täna välja kasvanud pea 3 miljonilise käibega masinatootja Metsis OÜ.

Täna mõtleb juht kuidas tihedas masinatootjate turus konkurentsis püsida. Eesti väiketootmine on vastandiks Skandinaavia metsamasinatootjate masstoodangule, kus tootmise käigus on väga keeruline muudatusi teha. „Meie saame kliendi erisoovid ellu viia, kuid loomulikult peame meiegi arvestama EU nõuetega, mis masinatele kehtestatud,“ sõnab Metsis OÜ omanik, juht ja peainsener Ivo Jürgenson.

OÜs Metsis loodud masinad pannakse kokku Pärnumaal Saarde vallas. Kohapealt on leitud tööjõud, kellest enamus töötab ettevõttes algusaegadest. Jürgensoni sõnul on vahetunud ja lisandunud keevitajaid. Masinate metallraam ja elektroonika juhtmestik valmib kohapeal, muud masinaosad imporditakse. Ettevõtte juhi sõnul nad kasutaksid hea meelega rohkem Eestis valmistatud osi, kuid suurtele metsamasinatele vajalikke siinmail ei toodeta.

Ivo Jürgenson
Foto: Kadri Kukk

Kõige aluseks kliendi soovid

Masinatootja peab tegema tihedat koostööd oma kliendiga. Müügijuhi Sven Mägeri sõnul on Metsis OÜl väga head kliendid, kes annavad tagasisidet juba ostetud masinate kohta ning räägivad oma vajadustest, mida uutele mudelitele lisada. Koostöös klientidega on valminud ja juba sel kevadel esitletav 10x10 rattaline metsaveotraktor, millel kõik rattad veavad. Sarnaseid masinaid konkurentidel on, kuid sellist, kus kõik rattad veavad veel ei ole. Masin on sündinud omaniku teiste ettevõtete Iftar AS ja Mets ja Põld OÜ masinameeste ning klientide AP Mets AS ja Brenton OÜ koostööna. Insenerid ja kliendid arvavad, et pehmetel pinnastel on selline masin asendamatu.

Masinatele valmivad kohapeal vajaminevad juhtmed.
Foto: Kadri Kukk

Panustatakse töötajatesse ja töökeskkonda

Metsis OÜ ei ole kogu energiat pannud ainult masinate arendamiseks. Viimastel aastatel on investeeritud töötajate olmesse, töötab oma hakkega köetav katlamaja ning kohe valmivad uuendatud puhkeruumid. Jooksvalt parandatakse tootmisprotsessi.

Kui küsin kas tootmine on seatud kulusäästvaks vastab ettevõtte juht muigega, et veel mitte. „Ju see juhi taga seisab.“ Kaasaegse varustuse on saanud metallosade värviruumid, järgnevalt on plaan investeerida masinate kokkupanemise ruumi tolmuvabamaks muutmisele. Hetkel toimub masinate hooldamine ja uute tootmine samas keskkonnas. Müügijuhi sõnul on masinate müügil väga oluline otsustuskoht, millise masina klient ostab, kuidas on korraldatud masinate hooldus. Täna on Metsis OÜ korraldanud oma laoseisu selliselt, et kliendid saavad neilt oma vajalikud varuosad mõistliku ooteajaga.

Uurides kas ettevõtja tunnetab, et tegutseb Eesti ja Euroopa mõistes ääremaal, saan esialgu vastuseks pika vaikuse. Veidi järele mõeldes vastab Ivo Jürgenson, et ega ta ettevõtjana oska riigilt mingit abi oodata. „Ega keegi käibevahenditeks niikuinii toetust ei anna, kui peaks vaja minema,“ ütleb ta naljatledes. Tõsisemalt lausub aga, et eks maksuerisused pealinnas ja maapiirkonnas võiksid olla, aga maksuerisustele peab lähenema teadlasi kaasates, mitte lihtsalt erakondade valimislubadusi täites.

Ettevõtja ise on oma viimase viie aasta investeeringud teinud ilma laenuraha kasutamata, kuid näeb, et riigil on kindlasti otstarbekas suurte ja perspektiiviga objektide rajamisel laenu võtta, näiteks Tallinn-Tartu maantee, Saaremaa sild.

Kui küsin, kas ettevõtte juht on mõelnud ka tuleviku peale - kui tema enam tehast ei juhi, mis saab siis edasi - vastas Jürgenson, et pojal on suured plaanid. „Mu 9 aastane poeg on plaaninud igasugu tehaseid teha, peaasi et minu omast suuremad. Viimane plaan on teha ilutulestikutehas,“ sõnab Ivo Jürgenson muigega.

Ettevõttel käis külas Kadri Kukk Vändra metsaühingust

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960