Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lugeja küsib: Miks VTA keelas päevapealt ära võõrutamata vasikate veo?

Lugeja küsib: Miks VTA keelas päevapealt ära võõrutamata vasikate veo?
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Farmerid küsivad miks Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) keelas päevapealt ära võõrutamata vasikate veo?

Farmerite sõnul on selline käsk ootamatu ja keelamist pole põhjendatud. „Kes vastutab tekkivate kahjude eest? Terve Vabariigi pullvasikad on aastate jooksul kohandunud edasi kasvatamisele saatmiseks. Neil on vanusevahemik, kus nad üldse saavad käideldud olla. Pole nagu hästi võimalik ühest päevast ja tunnist, ette teatamata, kogu tarneahel ilma mõjuva põhjuseta katkestada ära näitamata, kes kahjud kannab,“ on farmerid nördinud.

Uurisime asja VTAst ja meile vastas Veterinaar- ja Toiduameti loomakaitsebüroo juhataja Tarmo Serva.

„Nõue, et loomi, sõltumata liigist ja vanusest, tohib vedada pikaajalise veo korral veovahendiga, kus on võimalik veoruumis hoida kõigi loomade jaoks temperatuuri 5-30 kraadi kõrvalekaldega +/- 5 kraadi sõltuvalt välistemperatuurist, tuleneb Nõukogu Määruse (EÜ) nr 1/2005 22. detsembrist 2004 I lisa VI ptk, punkt 3.1. Nõue on kehtinud alates 5. jaanuar 2007 ja VTA omalt poolt seda nõuet karmistanud ei ole. Nõue on kehtestatud selleks, et loomade heaolu oleks tagatud kogu transportimise vältel ning et nad jõuaksid sihtkohta tervelt ja võimalikult vähese häirimisega. Kui välistemperatuur langeb tasemele, kus ka veoruumis ei ole võimalik säilitada temperatuuri 0 kraadi ja üle selle, ei ole meie pädevuses kehtestada „pehmemaid“ nõudeid ja lubada loomade vedu ka madalamate temperatuuridega. Seega ei olnud tegemist millegi keelamise, vaid teatud seadusesätte rakendumisega sõltuvalt ilmastikuoludest. Sellised nõuded kehtivad kõikjal Euroopa Liidus ühetaoliselt,“ selgitas Veterinaar- ja Toiduameti loomakaitsebüroo juhataja Tarmo Serva.

Lisaks määrusele 1/2005 on Euroopa Komisjon saatnud liikmesriikide peaveterinaaridele kirja, kus täpsustatakse teatud termineid, eelkõige võõrutamata vasikate ja tallede mõistet ning nende vajadust saada veo kestel sooja vedelikku, näiteks piimaasendajaid või elektrolüüdilahust. „Samas kirjas on ka juhtnöörid mitte lubada pikka vedu võõrutamata loomade puhul, kui (välis)õhutemperatuur teekonna kestel on prognoositavalt alla 0 kraadi,“ lisas Serva.

Täna, 27. veebruari hommikul olid õhutemperatuurid Eestis valdavalt -20 kraadi ringis, homseks lubatakse veel külmemat ilma (kuni -25? kraadi). Lisaks sellele tuli eilse päeva jooksul üle euroopa (Tšehhi, Ungari, Inglismaa, Bulgaaria, Itaalia jt.) hoiatusi ebatavaliselt madalate temperatuuride kohta.

„Mõistame ettevõtjate muret, aga kahjuks nii madalate temperatuuridega võõrutamata loomade pikale teekonnale lubamine tavaveovahenditega ei ole meie poolt võimalik. Elame sellises kliimavöötmes, kus tuleb arvestada ka taoliste riskidega. Kõne alla tuleks küttesüsteemiga autod, mida sellistes olukordades kasutavad näiteks meie lõunanaabrid,“ ütles Serva.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960