Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 25. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vähenevad rohestamise toetuse tavade nõuetest tulenevad piirangud

Keerispea on sobiv vahekultuur
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Maaeluminister allkirjastas määruse muudatuse, millega lihtsustub erandkorras rohestamise toetuse põllumajanduskultuuride mitmekesistamise tava 2018. aastaks ja tõstetakse noore põllumajandustootja toetuse ühikumäära.

Määruse nr 32 „Otsetoetuste saamise üldised nõuded, ühtne pindalatoetus, kliima- ja keskkonnatoetus ning noore põllumajandustootja toetus” muutmise määrusega suurendatakse alates 2018. aastast kliima- ja keskkonnatoetuse ehk nn rohestamise toetuse ökoalade tava raames kohustuslikke kaalutegureid lühikese raieringiga madalmetsaga alal ning lämmastikku siduva põllumajanduskultuuriga alal. Lühikese raieringiga madalmetsaga ala kaalutegur hakkab senise 0,3 asemel olema 0,5 ning lämmastikku siduva põllumajanduskultuuriga ala senine kaalutegur hakkab 0,7 asemel olema 1,0.

Maaeluministeeriumi põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja Kristel Maidre sõnul võimaldavad suuremad kaalutegurid ökoalade tava järgimisel arvesse võtta senisest suuremaid pindasid ja taotlejal on hõlpsam täita ökoalade tava järgimise kohustust ehk määratleda vähemalt 5% põllumaast ökoalana, kui põllumajandusliku majapidamise toetusõigusliku põllumaa pindala on suurem kui 15 hektarit.

Teine oluline muudatus puudutab rohestamise toetuse põllumajanduskultuuride mitmekesistamise tava erisuse kohaldamist 2018. aastaks. Kristel Maidre sõnul anti erisuse kohaldamise võimalus käesolevaks aastaks lisaks Eestile ka Lätile, Leedule, Soomele, Taanile ja Poolale, kuna nendes riikides polnud põllumajandustootjatel 2017. aastal augustist oktoobrini liigsete sademete tõttu võimalik talivilja külvata või külvatud talivili hävines. Erisuse kohaldamise lisatingimus on see, et selline ala, kuhu ei olnud võimalik talivilja külvata või millele külvatud talivili hävines, peab moodustama vähemalt 30% tootja taliviljade külviks kavandatud põllumaast. „2018. aastal on põllumajanduskultuuride mitmekesistamise tava täitmisest täielikult vabastatud need taotlejad, kelle üleujutuste ja tugevate vihmade tõttu kahjustatud põllumaa puhul on täidetud eelnimetatud tingimused ja kelle põllumajandusliku majapidamise põllumaa pindala on alla 30 hektari,“ lisas Kristel Maidre.

Taotlejatele, kelle põllumaa pindala jääb vahemikku 30–150 hektarit, kohaldub kahe erineva põllumajanduskultuuri kasvatamise nõue senise kolme kultuuri asemel. Taotlejatele, kelle põllumaa on suurem kui 150 hektarit, kehtib jätkuvalt vähemalt kolme erineva põllumajanduskultuuri kasvatamise nõue. Põllumajanduskultuuride mitmekesistamise tava järgimise nõude erisus kohaldub terves Eestis.

Viimase muudatusena tõstetakse alates 2018. aastast noore põllumajandustootja toetuse ühikumäära 25%-lt 50%-le ühtse pindalatoetuse (ÜPT) ühikumäärast hektari kohta. „Seda võimalust saavad kasutada kõik Euroopa Liidu liikmesriigid innustamaks noori alustavaid põllumajandustootjaid põllumajandusega tegelema,“ märkis Kristel Maidre.

Otsetoetuste eelarve on 2018. aastal 133,93 miljonit eurot. Otsetoetuste taotlemine toimub 2. maist 21. maini PRIA e-teenuse keskkonnas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960