27. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: piima hind tõusis, turule tuleb uus piimafutuur

Börs: piima hind tõusis, turule tuleb uus piimafutuur
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: kehv ilm on tõstnud järsult Euroopa piimahindu; EEX börsi uus piimafutuur aitab farmeritel paremini riske maandada; suhkruhinnad üheksa aasta põhjas; Euroopa nisu konkurentsivõimelisem; kütusehinnad püsivad kõrgel.

Sellel nädalal on tähelepanu köitnud Euroopa piimahindade tõus, mis on tingitud sellest, et tootmise kasv võib kujuneda oodatust madalamaks. Sellele on kaasa aidanud ka euro hiljutine odavnemine dollari suhtes.

Teraviljaturgudel on oodata aga veidi rohkem volatiilsust, sest Venemaa ilmastikuolud on heitlikud, ekspordihooaeg kestab veel 10 nädalat ning ka Euroopas on ilm vahelduv.

Võib öelda, et Euroopa nisu konkurentsivõime on viimasel ajal tänu madalatele hindadele kasvanud, mis tähendab, et suurem hinnalangus on ebatõenäoline. Sellele on kaasa aidanud ka Venemaa nisu ekspordihindade kallinemine.

Suhkruhinnad jõudsid aga üheksa aasta madalaima tasemeni, sest suhkruroost toodetakse üllatavalt palju suhkrut. Arvati, et atraktiivsemate hindadega etanool võib suure osa suhkruroost endale saada.

Kehv ilm on tõstnud järsult Euroopa piimahindu

Kehv ilm hoiab kevadist piimatootmist Euroopas tagasi, kirjutab agrimoney.

Suurbritannias sajab on sadanud nii lund kui ma vihma ning selle tõttu on tootjad sunnitud lehmi kauem sisetingimustes hoidma. Lisaks sellele on puudus söödast. Ka Iirimaal ja Prantsusmaal on farmerid pidanud rinda pistma samade probleemidega.

AHDB büroo andmetest selgub, et Suurbritannia 2017-18 hooaja piimatootmine on aastases võrdluses kasvanud 349 miljoni liitri võrra. Veebruaris ja märtsi alguses jäi lume tõttu kogumata 19 miljonit liitrit piima.

Tõsi, kehv ilm on kogu Euroopas tootmist tagasi hoidnud, aga sellegi poolest on Euroopa Liidu tootmine eelmise aasta septembrist alates kasvanud 4-6 protsenti (aastases võrdluses), selgub AHDB andmetest.

„Ilma tõttu on kasv aastases võrdluses Euroopas umbes 2 protsenti madalam,“ nentis Kite Conultingi konsultant John Allen. „Praegu on Euroopa tootmine kasvanud aastaga tegelikult 2 protsenti.“

Tootmise aeglustumine mõjub hindadele hästi. „Me oleme heas kohas. See on tähendanud, et globaalne kasv on veidi aeglustunud,“ ütles Allen.

Kooritud piima pulbri hind Euroopas (€/tonn)
Foto: Allikas: EEX börs.

Uus piimafutuur aitab paremini riske maandada

Sellel nädalal teatas ka EEX börs, et toob 15. augustil turule Vedela piima futuuri (Liquid Milk Future). See saab olema Euroopas esimene börs, mis sellist toodet pakub. Praegu saab EEX börsil kaubelda või, kooritud piima pulbri ja vadakupulbri futuuridega.

Luuakse ka EEX European Liquid Milk Index – tegemist on indeksiga, mis arvestab Saksamaa, Hollandi, Taani ja Iirima piimahindu.

„Uute toodetega rahuldame Euroopa piimaturu vajadusi ning see võimaldab klientidel hinnariske veelgi paremini maandada,“ seletas EEXi põllumajandustoormete juht Sascha Siegel. „See võimaldab põllutoormete turul paremini riske juhtida.“

EEX turul alustati põllumajandustoormetega kauplemist 2015. aasta mais.

Suhkruhinnad üheksa aasta põhjas

Suhkruhinnad jätkavad langust, sest Lõuna-Brasiilias algas uus suhkrutootmise hooaeg suurte mahtudega.

Etanooli hinnad on küllaltki kõrged ning turuosalised arvasid, et suhkru asemel toodetakse roost rohkem etanooli. See pole aga nii läinud.

Toorsuhkru juulikuu futuuride hind kukkus kolmapäeval 4 protsenti, 10,93 sendini naelast. Pärast 2008. aasta oktoobrit pole suhkur 11 sendist allapoole kukkunud. Tõsi, nädala lõpus toimus mõningane taastumine ning nael maksab 11,27 dollarit.

Londonis kukkus valge suhkru tonnihind 314 dollarini, mis on madalaim tase alates 2008. aasta detsembrist. Tänavu on suhkruhinnad kukkunud juba 29,5 protsenti.

Unica tõi välja, et suhkrutootjad satuvad madalate hindade tõttu nüüd surve alla. Organisatsioon prognoosib, et sellel hooajal pannakse kinni kuni üheksa suhkrutootjat. „Põhjuseks on suhkruroo madalam pakkumine või sektori raske finantsseis.“

Londoni augustikuu suhkrufutuur.
Foto: Allikas: barchart.

Euroopa nisu konkurentsivõimelisem

Globaalsel teraviljaturul keskenduvad praegu turuosalised ootustele külviperioodi suhtes. Euroopa nisu on tänu euro langusele ja madalamatele hindadele muutunud konkurentsivõimelisemaks, mis tähendab, et suurt hinnalangust ei tohiks tulla, vahendab agrimoney.

Õliseemnete turul on nii negatiivseid kui ka positiivseid faktoreid, mis mõjutavad turgu mõlemat pidi. Tõsi, viimasel ajal on tingimused olnud küllaltki head ja selle tõttu langes rapsiseemnete hind nädalaga 2,3 protsenti, 334,75 euroni tonnist.

Euroopas hoiavad kauplejad silma peal ekspordinumbritel ja prognoosidel. Praegust kauplemishooaega on järel veel 10 nädalat ning paljud eksperdid arvavad, et Euroopa ei suuda oodatud ekspordimahte täita. Samas – kui arvestada hinnatasemeid, siis võivad Euroopa Liidu eksport valmistada isegi väikse üllatuse.

Ka ilm on fookuses

Fookuses on ka ilm, mis on paljudele põllumeestele Euroopas väljakutseid esitanud. Üldiselt võib teraviljaturg muutuda veidi volatiilsemaks, mida mõjutab ka euro kurss, mis on viimase nädala jooksul dollarisse odavnenud.

See tähendab, et järgnevatel nädalatel on oodata palju muutusi, mis muudab turuosalised küllaltki ettevaatlikuks.

Venemaa toidunisu ekspordihinnad kasvavad ja see peaks toetama Euroopa nisuhindu, ütles ODA analüütik Rupert Somerscales. Ta nentis, et praegu on toidunisu hinnad Euroopas juba piisavalt langenud, et olla maailmas konkurentsivõimelised. Selle tõttu ei tohiks suurt hinnalangust tulla.

Pariisi toidunisu hind tõusis nädalaga 1,8 protsenti ja tonn maksab 166,5 eurot.

Pariisi toidunisu hind (€/tonn).
Foto: Allikas: barchart

Teistest toorainetest kallines kakao hind 1,1 protsenti ja tonn maksab juba 2822 dollarit. Töötlemata riisi hind langes 2,4 protsenti ja kvintal maksab 12,75 dollarit.

Kütusehinnad püsivad kõrgel

Naftahinnad püsisid sellel nädalal küllaltki stabiilsena ning kütusehinnad püsivad kõrgel tasemel.

Brenti toornafta kallines nädalaga 0,6 protsenti, WTI kaotas sama ajaga 0,9 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 74,47 ja 67,94 dollarit.

Bensiini maailmaturu hind tõusis 0,3 protsenti, 711,3 dollarini tonnist. Kõrgemad kütusehinnad on selgelt kandunud üle ka Eesti tanklatesse.

Kuna Saudi Araabia eesmärk on 80dollarine barrelihind ning tootmiskärbetega läheb OPECil oodatust paremini, siis võib eeldada, et lähitulevikus püsivad hinnad kõrgel.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960