Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 8. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kirjanen paneb püsti oma puidukeemiatehase

Graanul Investi omanik ja juht Raul Kirjanen
Foto: Äripäev AS
Tulihingeline Emajõe äärde plaanitava miljard eurot maksva tselluloositehase vastane suurtööstur Raul Kirjanen tahab ühes ameeriklastega püsti panna oma puidurafineerimistehase.

Kirjanenile kuuluva puitpelletite tootja Graanul Investi partner on USA biotehnoloogiafirma Sweetwater Energy ning ühiselt plaanivad firmad rajada puidu fraktsioneerimise ja väärindamise tehase. Tootmisüksus kasutaks Sweetwateri tehnoloogiat ning Graanuli olemasolevat taristut tehase käitamiseks.

Graanuli ja ameeriklaste tehas vajaks aastas 50 000 tonni puitu. See on umbes viisteist korda vähem kui metsaettevõtjate Aadu Polli ja Margus Kohava plaanitav Est-Fori miljarditehas, mille vastu on Kirjanen tulihingeliselt võidelnud.

Pressiteates selgitas Graanul Invest, et nende tehas toodaks puidust suhkruid ja kõrge puhtusastmega ligniini. Nendest plaanitakse koostöös rahvusvaheliste tööstuspartneritega välja töötada uusi võimalusi biomaterjalide tootmiseks.

Tehas hakkab kasutama Sweetwateri eeltöötluse tehnoloogiat, mis Graanuli väitel fraktsioneerib biomassi põhikoostisosadeks – suhkruteks ja ligniiniks – kiiremini ja efektiivsemalt kui ükski teine turul olev tehnoloogia.

Graanuli väitel on tulemuseks madalam kasvuhoonegaaside emissioon, väiksem vee- ja kemikaalide kasutus töödeldava puidutonni kohta ning samal ajal kasutatakse kõrge lisandväärtusega ühendite tootmiseks ära pea kogu puidumass.

Sõlmitud kokkulepe annab Graanul Investile, kellel on Baltikumis 11 suurt puitpelleti tehast, eksklusiivse õiguse kasutada Balti riikides Sweetwateri fraktsioneerimise tehnoloogiat nii praegustes kui ka tulevikus ehitatavates tehastes.

"Meie tootmisalane kogemus koos Sweetwateri tehnoloogiliste uuendustega võimaldab realiseerida kauaoodatud läbimurde lignotsellulloosse biomassi väärindamisel ja sellest konkurentsivõimeliste hindadega toota biokütuseid, biomaterjale ja teisi rohelisi tooteid. Lignotsellulloosse biomassi väärindamise revolutsioon on jõudnud palju lähemale," ütles Kirjanen.

Graanuli teadus- ja arendusjuht Peep Pitk ütles, et firma tahab koos Sweetwateriga ning tööstusstega Euroopast muuta praktiliselt sada protsenti puidu biomassist kõrge väärtusega süsiniktoodeteks, mida inimesed igapäevaselt kasutavad.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960