11. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: poliitika mõjutab hindasid

Börs: poliitika mõjutab hindasid
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: USAs langesid nisuhinnad järsult; maailma nisuvarud peaks langema; kohv hakkas taastuma, suhkur odavneb; Trump viis nafta ja bensiini uute rekorditeni.

Sellel nädalal avaldas USA põllumajandusministeerium oma prognoosid, mis panid Ühendriikide nisuhinnad kiiresti langema. Euroopas hinnad hoopis tõusid, sest euro odavnemine jätkub ning Venemaa hinnad tõusevad.

Märkimisväärne oli ka nafta hinnatõus, mis toimus pärast Trumpi otsust Iraani tuumaleppest loobuda. Tõenäoliselt järgnevad sellele ka sanktsioonid. See viis nafta uue nelja aasta kõrgeima tasemeni, mille tõttu kallinesid järsult ka kütusehinnad.

USAs langesid nisuhinnad järsult

Chicago börsil kaubeldava nisu hind hakkas sellel nädalal kiiresti langema, sest USA valitsuse hinnangul on tootmine oodatust suurem, vahendab Reuters.

Sojaoad on juba teist nädalat surve all, sest suurima importija Hiina nõudlus jaheneb. Maisi hind langes pärast kaks nädalat kestnud tõusu.

Chicago börsi kõige aktiivsem futuur odavnes sellel nädalal 4,3 protsenti, mis on suurim nädalane kukkumine alates märtsi keskpaigast. Eilsel kauplemispäeval jõudis buššelihind 5,00 dollarini, mis on madalaim tase alates 27. aprillist.

„Mõned investorid on ehk otsustanud, et kui saagiootusi enam ei vähendata, siis on nisuralli otsa saanud. Me nõustume selle vaatega,“ ütles Commonwealth Bank of Australia põllumajanduse strateegia juht Tobin Gorey.

„USDA prognoosib ka kevadnisu ja durumi tootmise korraliku kasvu,“ lisas Gorey.

USA Põllumajandusministeerium prognoosib, et USA tootmine saab 2018-19 hooajal olema 1,821 miljardit buššelit. Analüütikud ootasid, et prognoos saab olema 1,777 miljardit buššelit.

Suurt mõju Euroopa hindadele ei ole

Euroopa nisuhindadele see suurt mõju aga ei avaldanud. Euro kurss langes dollari suhtes ka sellel nädalal ning Ida-Euroopa ning Musta mere piirkonna kehv ilm püsib, mis tõstab sealseid hindu. See on aidanud saavutada Euroopa toidunisul stabiilsemalt kõrgema hinnataseme.

Nädalaga kallines toidunisu Euroopas 0,3 protsenti ja tonn maksab 172 eurot.

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest kallinesid rapsiseemned Euroopas 1,2 protsenti ja tonn maksab 351,75 eurot. Kooritud piima pulbri hind tõusis 3,4 protsenti ja tonn maksab Euroopa EEX börsil juba 1500 eurot.

Euroopa piimahinnad kallinevad vaatamata sellele, et eelmisel nädalal toimus Global Dairy Trade oksjonil hinnalangus. Ekspertide sõnul on Euroopas tootmist tagasi hoidnud kehv ilm.

Kooritud piima pulbri hind (€/tonn).
Foto: Allikas: EEX

Maailma nisuvarud peaks langema

Globaalset nisuvarud peaksid 2018-19 hooaja lõpuks olema 264,3 miljonit tonni, mida on praeguse hooaja prognoosist 2 protsenti vähem. Praeguse hooaja lõpuks prognoositakse 270,46 miljoni tonniseid varusid, mis on kõigi aegade rekord.

Sojaubade turgu hoiab surve all Hiina, kus nõudlus on jahenemas. Riik moodustab õliseemnete globaalsest kaubavahetusest 60 protsenti.

Hiina vähendab sojaubade importi esmakordselt 15 aasta jooksul, teatas kohalik ministeerium neljapäeval. Põhjuseks on kaubandussõda Ühendriikidega.

Üleüldiselt peaks varude vähenemine pakkuma globaalsele nisuturule tuge.

Kohv hakkas taastuma, suhkur odavneb

Arabica kohvifutuuride hind langes neli päeva järjest, aga hakkas reedel kallinema, sest Brasiilia reaal tugevnes. Suhkruhinnad hakkasid aga uuesti langema, vahendab Reuters.

Juulikuu arabica kohvi hind tõusis reedel 0,7 protsenti, 1,195 dollarini naelast. Eile kukkus hind 1,1835 dollarini, mis on viimase kahe nädala madalaim tase.

Suhkruhinnad langesid sellel nädalal 11,14 dollarisendini naelast, sest Brasiiliast ilmusid andmed, et riik tootis suhkruroost aprillis 50 protsenti rohkem suhkrut (eelneva aastaga võrreldes). Sellele aitas kaasa kuiv ilm, mis kiirendas põllutööde tegemist.

Trump viis nafta ja bensiini uute rekorditeni

Nafta hind hüppas pärast USA teadet Iraani tuumaleppe katkestamise kohta viimaste aastate kõrgeimale tasemele.

USA katkestab Iraani tuumaleppe ja viib Iraani suhtes sisse uued sanktsioonid, teatas USA president Donald Trump kolmapäeval. Teade tõi uusi kartusi Lähis-Ida poliitilise ebakindluse ja naftapakkumise piisavuse kohta.

USA otsus Iraani tuumaleppest lahkuda tähendab, et väga tõenäoselt kehtestatakse OPECi suuruselt kolmanda naftatootja Iraani vastu 180 päeva pärast uued sanktsioonid, kui just enne ei jõuta mingile uuele leppele.

Brenti hind tõusis nädalaga 4,7 protsenti ja WTI lisas 4 protsenti. Kummagi barrel maksis reede õhtuks vastavalt 77,49 ja 71,54 dollarit.

Nafta hinnatõus pani järsult tõusma ka bensiini- ja diiselkütuse hinnad. Bensiini maailmaturu hind tõusis nädalaga 5,5 protsenti ja tonn maksab juba 744,5 dollarit. Diislikütuse tonnihind kasvas 3,8 protsenti, 678 dollarini.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960