18. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Venemaa viljaeksport õitseb

Börs: Venemaa viljaeksport õitseb
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: Euroopa toidunisu eksport rekordmadalal; Venemaa eksport õitseb; investeerimisfondid panustavad toidunisu tõusule; piimahinnad rühivad üles; Hiina loobub USA sojaubadest; nafta hinnatõus tõstab kütusehindu hüppeliselt.

Euroopa nisueksport langes eelmisel nädalal rekordmadalale, Venemaa eksport aga õitseb. Toidunisu hind jätkab tõusu, sest Venemaal on ilma tõttu hinnad kasvanud ning euro on viimastel nädalatel odavnenud. Ka investeerimisfondid panustavad toidunisu hinnatõusule.

Toimus ka GDT piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid 1,9 protsenti. Ka Euroopas püsivad kooritud piima pulbri hinnad selle aasta kõrgeimal tasemel.

Nafta hind ületas aga 80 dollari piiri, mis on kütusehinnad kiiresti kasvama pannud.

Euroopa toidunisu eksport rekordmadalal

Euroopa Liidu nisuekspordi langus on märkimisväärne – 14. mail lõppenud nädalal eksporditi toidunisu vaid 12 351 tonni, selgub Euroopa Komisjoni andmetest.

Tegemist on viimase kolme aasta madalaima numbriga. Euroopa Komisjon andmeid riikide lõikes ei avaldanud.

Kõrge sisenõudlus, tugevam euro (võrreldes eelmise aastaga) ning rahvusvaheline konkurents on faktorid, mis nisueksporti tagasi hoiavad. Sellel hooajal on kokku eksporditud 17,76 miljonit tonni nisu, mida on 21 protsenti vähem kui eelmise aasta samal ajal.

Euroopa Liidu sisenõudlust veab eelkõige söödanõudlus. Nisuimport on aastases võrdluses kasvanud 21 protsenti, 3,6 miljoni tonnini.

Lisaks sellele on kasvanud ka maisiimport – kokku 41 protsenti, 15,1 miljoni tonnini (võrreldes eelmise aasta sama ajaga).

Kõne all oleva nädala jooksul imporditi ELi ka 160 792 tonni sojaube, mis tähendab, et hooaja jooksul on sisse toodud kokku 11,6 miljonit tonni. Seda on 4 protsenti vähem kui mullu samal ajal.

Euroopas kallines toidunisu hind nädalaga 1,7 protsenti ning tonn maksab 175 eurot (septembrikuu futuur).

Toidunisu hind (€/tonn).
Foto: Allikas: Barchart.

Venemaa eksport õitseb

Venemaa eksportis 11. mail lõppenud nädalal aga kokku 950 000 tonni teravilju, mis tähendab, et sellel hooajal ulatub kogueksport juba 45,29 miljoni tonnini, selgub Venemaa põllumajandusministeeriumi andmetest.

Praegune eksport on 44 protsendi võrra suurem kui mullu samal ajal. Venemaa teraviljade eksporti on panustanud kõige rohkem nisu – kokku eksporditi seda 15. mail lõppenud nädalal 714 000 tonni.

Nisuekspordi kogumaht on sellel hooajal juba 35,21 miljonit tonni, mida on mullusest 45 protsenti enam. Maisieksport on kasvanud 9,5 protsenti, 4,77 miljoni tonnini.

Seoses rubla tugevnemise ja ilmaprobleemidega on Venemaal hinnad aga tõusnud, mis toetab osalt ka Euroopa hindu.

Investeerimisfondid panustavad toidunisu tõusule

Investeerimisfondid panustavad nii Prantsusmaa toidunisu kui ka maisifutuuride hinnatõusule, kirjutab AgriCensus.

Investeerimisfondid ja teised mitteärilised turuosalised hoidsid eelmise reede seisuga tõusule panustavaid positsioone kokku 15 182 partii (lots) ulatuses rohkem kui langusele panustavaid positsioone. Veel üleeelmisel nädalal oli olukord vastupidine – langusele panustajaid oli rohkem.

Piimahinnad tõusid

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid 1,9 protsenti. Või hinnad tõusid 2,4 protsenti, kooritud piima pulber kallines 3 protsenti ja täispiima pulber lisas 0,2 protsenti.

Euroopas odavnes kooritud piima pulbri hind nädalaga 0,3 protsenti, 1495 euroni. Hinnatrend on aga kasvav ning mõni nädal tagasi jõudis tonnihind selle aasta kõrgeima tasemeni.

GDT piimahindade muutus oksjonitel.
Foto: Allikas: GDT

Teistest toorainetest kallines rapsiseemnete hind 1,4 protsenti ning tonn maksab Euroopas 356,75 eurot. Kakao odavnes aga 3,7 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 2656 dollarit.

Töötlemata riisi kvintali hind kukkus 1,8 protsenti, 12,52 dollarini. Valge suhkru tonnihind tõusis Londoni börsil 1,6 protsenti, 326 dollarini.

Hiina loobub USA sojaubadest

USA sojaubade netomüük Hiinasse jõudis viimase kahe aasta madalaima tasemeni, selgub USA põllumajandusministeeriumi andmetest, vahendab AgriCensus.

Põhjuseks on asjaolu, et Hiina piirab USA sojaubade importi ning eelistab Brasiilia toodangut.

Viimase kuu müük Hiinasse muutus esmakordselt terve aasta jooksul negatiivseks (-75 579 tonni), selgub neljapäeval avaldatud andmetest. Negatiivne arv tähendab, et müükide tühistamisi on rohkem kui uusi tehinguid.

Tõsi küll, mängus on ka hooajalised faktorid. Hiina ostmine USAst aeglustubki tavaliselt mais – põhjuseks on koristusperioodi ajastamine ning ebakindlus järgmise aasta toodangu osas.

Üleüldiselt on USA sojaubade müük Hiinasse langenud eelmise aastaga võrreldes 21 protsenti.

Nafta ületas sellel nädalal 80 dollari piiri

Reede hommikul oli Brenti toornafta barreli hind kerkinud 79,7 dollarile. Viimaste nädalate tõusule aitasid kaasa nii pinged Lähis-Idas kui ka Aasia energianälg

Segadused Lähis-Idas ja pinged Iraani ümber on tõstnud nafta hinna ligi nelja aasta kõrgeimale tasemele. Korraks käis hind ka 80 dollari juures ära. Brenti toornafta kallines nädalaga 2,8 protsenti ja WTI lisas 0,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 79,7 ja 71,6 dollarit.

Hinda aitavad kergitada OPECi tootmispiirangud, mida naftakartell plaanib jätkata olenemata sellest, kuidas Iraani kriis laheneb.

Samuti on tänavune kiire majanduskasv maailmas nõudlust suurendanud. Juba ennustab Bank of America, et järgmiseks aastaks jõuab nafta barreli hind 100 dollari juurde. Teisalt hoiatab Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA), et liiga kõrge hind võib jällegi nõudlust vähendada.

Kütusehindadele on mõju märkimisväärne. Nädalaga kallines maailmaturul bensiini hind 3,6 protsenti ja tonn maksab juba 771 dollarit.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960