Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 18. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Türi lillelaadal selguvad parimad noortalunikud

Möödunud aasta noortalunike võistlus Türil
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Täna,18. mail kell 10 avab maaeluminister Tarmo Tamm Türi Lillelaada pealaval kompleksvõistluse „Noortalunik 2018“, mille käigus selgitatakse välja Eesti parimad noortalunikud.

Kokku on tänase seisuga registreerunud 31 võistlejat: Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolist 17, Järvamaa Kutsehariduskeskusest 11 ja Eesti Maaülikoolist üks võistleja. Noortalunikke osaleb võistlusel kaks.

Maaeluminister Tarmo Tamme sõnul jääb põllumajanduse ja toiduainetööstuse tööjõu ja oskuste tuleviku-uuringu (OSKA) järgi  põllumajanduses ja toiduainetööstuses töökohti vähemaks, kuid kasvavad ootused töötajate oskustele. „Usun, et homne kutsevõistlus annab noortele väärtusliku kogemuse ning innustab edasi õppima ja uusi teadmisi ja kogemusi omandama,“ lisas minister Tamm.

„Parim noortalunik valitakse juba 18. korda ning võistlus on alati väga populaarne olnud. Seda näitab juba asjaolu, et oma teadmised paneb proovile igal aastal 30-40 võistlejat. Võistluse kümme ala on kokku pandud selle põhjal, mis on ühele talupidajale vajalikud oskused. Ja kuigi tänapäeval on võimalik mitmeid asju teha ka tehnika abiga, võiks siiski iga talunik osata näiteks maamõõtmist ka vana viisi ehk ilma tehnika abita teha,“ ütles võistluse peakorraldaja, Järvamaa Kutsehariduskeskuse juhtõpetaja Aive Kupp.

„Põllumajanduskoda peab kutsevõistluse korraldamist väga oluliseks, sest see võimaldab tutvustada põllumajanduse valdkonna erialasid ja meelitada noori põllumajanduse juurde. Võistluse käigus saavad nii kutseõppeasutuste põllumajanduse valdkonna õpilased, üliõpilastel kui ka noortalunikud näidata oma kutseoskusi, mis on vajalikud edukaks tegutsemiseks põllumajandussektoris,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kutsevaldkonna koordinaator Ann Riisenberg.

Noortalunike kompleksvõistlusel osalemine eeldab teadmisi, kiirust ja oskusi kümnel võistlusalal: väetiste külvinormi arvutamine, või valmistamine purgis, veiste eluskaalu määramine, traktori täpsussõit, põllu suuruse määramine sammudega, põllukultuuride seemnete tundmine ja viljakoti kaalumine, lüpsimasina hooldus, tõstukiga ladustamine, saeketi vahetus, kasti valmistamine. Lisaks noortaluniku tiitlile antakse välja eriauhind edukaimale perenaisele ja noorimaile võistlejale.

Noortaluniku kompleksvõistlust korraldab Järvamaa Kutsehariduskeskus koostöös Maaeluministeeriumi, Sihtasutusega Innove ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojaga.

Võistluse täpsem info on leitav SA Innove kodulehel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960