Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

GrainSense esitles Agrovizijal ainulaadset seadet

GrainSense esitleb Agrovizijal ainulaadset seadet.
Foto: GrainSense Oy
Soome firma GrainSense Oy on välja töötanud maailma esimese käeskantava seadme teravilja kvaliteedi mõõtmiseks. Käsiseade mõõdab teravilja ja teiste põllukultuuride proteiini-, niiskus-, õli- ja süsivesikute sisaldust – ehk olulisi saagi väärtust ja töötlemiskulusid mõjutavaid tegureid.

Esmakordselt võimaldab see põllumeestel, seemne- ja taimekasvatajatel mõõta kiirelt oma põllukultuuride põhiparameetreid otse põllul, isegi enne saagikoristust ja langetada sel moel otsuseid, mis parandavad märkimisväärselt tootlikkust ja kasumlikkust. Samuti võimaldab seade lihatootjatel kontrollida ja reguleerida sööda proteiinisisaldust reaalajas ning seeläbi oluliselt tõsta kasumlikkust.

Seade on akutoitel. Analüüsiks on vaja vaid mõnda tera ja igaks mõõtmiseks kulub vaid mõni sekund. Teenus hõlmab positsioneerimise (GPS) ja pilveühenduse funktsionaalsusega mobiilirakendust, mis toetab lisaväärtust pakkuvate teenuste komplekti ning tagab seega parema tootlikkuse ja tasuvuse.

GrainSense’i lahendus on välja töötatud tihedas koostöös põllumeeste ja põllumajandusorganisatsioonidega. Nende tagasiside on kinnitanud, et praegu puuduvad sobivad seadmed, mis toetaks põllumajandusettevõtte tasandil tehtavaid otsuseid põllukultuuride valgusisalduse haldamiseks ja optimeerimiseks.

„Lõpliku konstruktsiooni ja infrastruktuuri väljatöötamine ning tootmise ülesehitus, kaasa arvatud seadme intensiivne testimine, on nõudnud palju tööd ja vaeva,“ ütles GrainSense’i tegevjuht Edvard Krogius. „Oleme väga põnevil ja rahul sellega, et saame alustada müüki ja pakkuda esimesi seadmeid oma lojaalsetele põllumajandustootjatele Lätis ja teistes Balti riikides.“

Uue seadme ksutus on lihtne
Foto: GrainSense Oy

seade on 5 korda väiksem kui sarnased alternatiivid;

töötab patareidel ning on seetõttu välitingimustes mugavalt kasutatav;

seade on vähemalt 3 korda odavam kui sarnased alternatiivid;

mõõtmiseks kulub ainult 30 sekundit, sealhulgas proovi laadimine;

see on ainus seade, mida saab kasutada enne saagikoristust;

seda saab kasutada igaüks, ilma erikoolitust läbimata;

sellega kaasneb kõige laiaulatuslikum lisandväärtust andev tarkvarateenuste pakett, mis pakub lihtandmete asemel rakenduslikke ülevaateid;

selle potentsiaalne tasuvusaeg on lühem kui üks saagikoristushooaeg.

GrainSense’i turunduspartner Berner Ltd on alustanud müüki ja tutvustanud seadet Rootsi, Soome ja Baltikumi turgudel. „Kus iganes me oleme GrainSense’i lahendust tutvustanud, oleme näinud erakordselt suurt huvi selle testimise ja ettetellimise vastu,“ sõnas Berner Ltd osakonnajuht Kalle Erkkola ja täpsustas, et esimestelt klientidelt saadud tagasiside on vägagi lootustandev.

Mõõteseade on piisavalt taskukohane ja vastupidav, et põllumehed saaksid seda endale lubada ja kasutada. Rahvusvaheline müügihind lõppkasutajale on 3900 eurot, hõlmates seadet, kotti kaasaskandmiseks, mõõdutassi, korki ja 1-aastast garantiid.

Seadme kasutamiseks on vajalik isiklik kasutajakonto, mille maksumus on 250 eurot aastas, hind hõlmab 4 teraviljaliiki (algselt on saadaval nisu, oder, kaer ja rukis, hiljem järgneb raps), uuendusi ja kalibreeringuid, piiramatut andmesäilitusmahtu ja võimalust mõõtmistulemusi jagada.

Uuri lisa edasimüüjalt: Berner Eesti OÜ, Ingrid Tamla, tel. +372 53426223, e-post: [email protected].

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960