Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Rukkiselts jäädvustas rukkiajaloo

Mälestuskivi avamine
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
8. juunil avati pidulikult Simuna Ivaxi rukkipõllul, kuhu Eesti Vabariigi 100 juubeli raames külvati rukkipõld, millel kasvatatust valmis miljon juubelileiba, mälestuskivi.

„179 hektarile külvatud rukkipõllult saadi keskmiselt saagiks 7,5 tonni hektari kohta. 90% sai sellelt põllult leivavilja ja 10% läks Moe Peenviinavabrikusse juubeliviina tegemiseks. Ka tänavu on siia 12. septembril külvatud talirukis, aga sel aastal pole suurt saaki loota. Ju jäin külviga veidi hiljaks, sest vihm ei lubanud põllule sügistöid tegema ja nüüd kevadel kimbutab põud,“ sõnas Simuna Ivaxi juht Hans Kruusamägi mälestuskivi avades ning täiendas, et äkki siiski toob lähitulevik ka veidi vihma ja läheb paremaks.

„Loodan, et rukkileib on ikka iga Eesti pere laual. Loodan, et ükski laps ei pea kannatama tühja kõhtu, kui olemas on rukkileib. Tänan kõiki teraviljakasvatajaid, kes projektiga „100 rukkipõldu – miljon rukkileiba Eestile“ ühinesid ja suured saagid kasvatasid. Tänan Tartu Milli rukkist jahu tegemise eest ja tänan Leiburit, kes leivad valmis küpsetas,“ ütles tänusõnades Eesti Rukkiseltsi president Vahur Kukk.

Eesti Rukki Selts algatas 2016. aastal meie riigi 100. sünnipäevale pühendatud ülemaalise liikumise, mille eesmärgiks on hoida elus Eesti rukkikultuuri, rukki kasvatamise, tarbimise ja aretamise traditsioone, pärandades ka uutele põlvkondadele austuse leiva ja leivavilja vastu.

Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud esimese rukkipõllu külvas Simuna Ivax OÜ juht, rukkikuningaks tituleeritud Hans Kruusamägi Väike-Maarja vallas Lääne-Virumaal. Kõik aktsiooniga liitunud rukkikasvatajad said oma juubelipõldude tähistamiseks vastava viida, et ka tarbijad näeksid, kust tuleb kodumaa juubeliks valmiva leiva küpsetamiseks kasutatav rukis. 

Põllumehed tulid aktsiooniga hästi kaasa. Kõige aktiivsem osavõtt oli Tartu-, Pärnu- ja Viljandimaalt. Aktsiooniga liitusid nii tava- kui mahetootjad. Üle Eesti külvati juubelipõldudele rukist kokku 2526 hektarile. Kokku osales aktsioonis 134 põldu.

Suuremad rukkikasvatajad olid Simuna Ivax, Kaarli TÜ, Soone Viljaühistu, Friendsland OÜ, Reinu-Einari OÜ, MägedeOÜ, Vadi Talu, Tuule Agro, Lüganuse Agro, Growland OÜ, Mikosaare talu, Crocus OÜ, Viisu PM, Lüüsa Mahetalu, Kõljala POÜ.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960