Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 22. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tori hobuste pidupäev Inglistel

Tori hobuste pidupäev Inglistel
Foto: Aare Hindremäe
Meie Vabariigi sajanda sünnipäeva aastal kogunevad ilusad tori tõugu hobused oma pidupäeva tähistama Ingliste mõisa parki. Oodata on päevakangelasi üle kogu Eesti. Tulge neid kauneid loomi imetlema 7. juulil Inglistele Raplamaale.

Neid toredaid hobuseid pole küll palju, aga kes kohal, need on tublid oma tõu esindajad, kes veavad vankrit või sõidavad ratsa ja tulevad kodust välja, et end tutvustada ja esineda rahvale. Hobune on imeilus loom, eriti meie enda, oma ja esiisade loodud tõug – tori hobune. Tori hobune on Eesti ärkamisaja hobune ja samasugune kultuurilooming nagu laulupidu ja rahvarõivad, mis on vaid omased meile – eestlastele.

Tori hobune on elava loomuga heatahtlik ja suure veojõuga hobune. Ta on vähenõudlik ja kasutab hästi kohalikke söötasid. Füsioloogiliselt ja majanduslikult on tori hobused varavalmivad, juba kolme aastast hobust võib harjutada aiste vahele ja ratsa, ning kasutada ka suguloomana. Noorhobused on kergesti õpetatavad. Tori hobune on vastupidav nii keskmise kui ka raskematel põllutöödel, samas teeb ta ka ilusa pulmasõidu kergel sammul hoogsal liikumisel.

Nagu Vabariigi juubeliaastale kohane, siis tahame meiegi jätta sellest toredast kogunemisest ja austusest esiisade loodud tori tõugu hobusele maha märgi, milleks on üks kena pink, mille kingime sellel päeval Ingliste külale. Ingliste on olnud aastaid see koht, kus ainult tori tõugu hobused kogunevad ja esinevad. See on olnud koht kus kõik saavad hobusega tutvust teha, paitada, sõita vankriga ja ratsutada, kuna päevakangelased kõike seda pakuvad. Tori hobune on suursugune ja hea sõber nii suurele kui väikesele!

Nii nagu on muutunud kogu maailm, on muutunud ka hobuse otstarve kiiresti muutuvas ajas. Täna ei tehta enam tööd põllul hobusega ja seetõttu vajatakse enam hobuseid hoopis meelelahutuse ja sportimise tarbeks. Tori tõugu hobune on juba tõu loomise hetkest peale aretatud suunaga universaalsusele, see tähendab, et suudaks teha nii rasket tööd kui ka lustisõitu. Tänu sellele aretuslikule suundumusele leiab tõug kasutust tänases ajas. Üks uuemaid kasutusalasid spordis on rakendisport, kus hetkel kaks tori tõugu hobust on silma paistnud nii välismaistele treeneritele kui ka kohtunikele. Tänaseks on neil täidetud vajalikud normatiivid selleks, et osaleda augustis Hollandis Kronenbergis toimuval ühehobuse rakendite maailmameistrivõistlusel.

Tulge meid vaatama ja toetama 07.07.2018 kell 12 alustame rongkäiguga Inglistel „Tori Hobusega Raplamaal 2018“.

Eve Haggi 

tori hobuste kasvataja Lau külast

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960