Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 2. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

20 miljonit põllumeeste toetuseks

20 miljonit põllumeeste toetuseks
Foto: Postimees/Scanpix
Valitsuskabinet toetas Maaelu Edendamise Sihtasutusele (MES) 20 miljoni euro eraldamist, et leevendada põuakahjustuste mõjusid.

Maaeluminister esitab rahandusministeeriumile valitsuse reservfondist raha eraldamise taotluse, et luua võimalus põllumeestele soodsa laenu andmiseks põuast tingitud käibevahendite puuduse leevendamiseks ning toetada käendusi.

Peaminister Jüri Ratas ütles, et põuast tekkinud kriis põllumajandussektoris vajab riigi tuge. „Tänase põhimõttelise otsuse ja põllumehi toetavate teiste sammude eesmärk on anda põllumeestele tugev seljatagune. Valitsuse jaoks on väga oluline, et äärmuslikud ilmastikuolud ei sunniks põllumehi oma tegevust piirama või sootuks lõpetama,“ lausus Ratas.

Maaeluminister Tarmo Tamm kinnitas, et valitsus ei jäta põllumehi hädas üksi. „Täna on kolmandikul põllumeestest põua tõttu probleeme käibevahenditega. Sektori hinnangul võib aasta lõpuks selliste põllumeeste arv teist sama palju suureneda. Maaelu Edendamise Sihtasutusele lisamiljonite eraldamisega saame aidata põllumeestel keerulise aja üle elada,“ ütles Tamm.

Maaeluminister rõhutas, et koostöös Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametiga hoolitsetakse selle eest, et põuast tingitud probleemid toetusnõuete täitmisel saaksid lahendatud võimalikult põllumehesõbralikult. „Oleme pöördunud ka Euroopa Komisjoni poole, tänu millele saime erisuse, et tänavu tohib loomasööta varuda ka tootmispiiranguga ökokesa aladelt, mis on saanud rohestamise toetust,“ sõnas Tamm.

„Põllumajanduskoda tunnustab valitsust operatiivse otsuse eest ebasoodsa ilma tõttu raskustesse sattunud tootjaid aidata. Maaelu Edendamise Sihtasutuse kaudu antav käibekapitali laen aitab leevendada just nende põllumeeste olukorda, kes on põua tõttu sattunud kõige suurematesse raskustesse ning vajavad ettevõtte jätkusuutlikkuse kindlustamiseks lisavahendeid,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) juhatuse liige Vahur Tõnissoo.Tõnissoo sõnul tuleb koristushooaja jätkudes olukorda tähelepanelikult analüüsida ning vajadusel rakendada täiendavaid meetmeid põllumajandustootjate olukorra leevendamiseks. Nii valitsus kui põllumajanduse esindusorganisatsioonid on juba varasemalt Euroopa Komisjoni poole pöördunud palvega leida võimalusi tekkinud olukorra leevendamiseks. Jõupingutusi täiendavate meetmete rakendamiseks tuleb ELi tasandil jätkata.

Euroopa Komisjon andis liikmesriikidele ka õiguse teha suuremas mahus otse- ja maaelutoetuste ettemakseid ning lisaks saavad riigid toetada oma põllumehi riigiabi toel. Valitsus pooldab ka otsetoetuste kiiremat välja maksmist.

Lisaks saatis maaeluministeerium pankadele ja kokkuostjatele palve leida võimalusi kokkulepeteks, kui põllumajandustootjatega sõlmitud lepingute täitmisel esineb takistusi. Pöördumises paluti mõistvat suhtumist, kui põllumajandustootjad soovivad olemasolevate lepingutingimuste ülevaatamist.

Osaliselt annavad leevendust ka tänavu suurenevad põllumajandustootjate otsetoetused, mis kasvavad mullusega võrreldes ligi 10 miljonit eurot, pea 134 miljoni euroni. Lisaks jätkab valitsus lubaduste täitmist ja maksab sel aastal riigieelarvest täies mahus ehk 18,4 miljoni euro ulatuses otsetoetusi.

Eelmise aasta sademeterikas ja tänavune põuane ilm näitab põllumajanduses riskijuhtimise üha suurenevat olulisust. Maaeluministeerium on seetõttu valmistanud ette maaelu arengukava muudatuse, millega nähakse ette 2 miljoni eurose eelarvega põllumajanduskindlustoetus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960