Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 5. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ants Aaman 70. Palju õnne!

Ants Aaman Rätsepa talus
Foto: Tairo Lutter / Postimees
Kuusalu valla Rätsepa talu peremees, Ants Aaman, tähistas oma 70 sünnipäeva Põltsamaal, Carl Shmidti majas, kuhu hällilaps oli kutsunud ühistu E-Piim juhid, külalised Eestimaa Talupidajate Keskliidust ja Eesti Maakarjakasvatajate Seltsi esinaise ning oma pereliikmed ja lähedased sõbrad.

Juubilar on eelnimetatud organisatsioonide juhtkogudesse kuulunud ligemale 25 aastat. 2015 aastal autasustas põllumajandusministeerium Ants Aamani hõbedase teenetemärgiga. Aastal 2017 pälvisid isa ja poeg, Antsud Aamanid, parima maakarjakasvataja hõbedase rändkarika.

E-Piima juht Jaanus Murakas tervitas peoperemeest südamliku ja kõrget hinnangut andva tervituskõnega, mööndes lõpetuseks, et tagasivaates oli tema veel päris poisike kui kohtus mehega, kelle arvamustes pole kunagi väiklust olnud ja kelle sõnas on tuum millele toetuda.

Palju jagus tänusõnu Eestimaa Talupidajate Keskliidu pikaaegsel peadirektoril Kaul Nurmel ja nüüdsel tegevjuhil Kerli Atsil.

Otepää lihatööstuse asutaja Maie Niit pidas Ants Aamanit lausa taevaseks saadikuks. Siis kui Maie Niit üheksakümnendate aastate algul põllumajandusministeeriumi kõigist ustest oli välja visatud ja lootus Otepääl ettevõtlust alustada pisaraisse valatud - seisis võõras osavõtliku ilmega mees tema ees ning uuris mure põhjust. Lohutaja soovitas sellest majast, kus sel ajal hoolitseti omade jopede jõukama käekäigu pärast, eemale hoida ja juhatas ta riigivaraametisse, millest Maie Niit polnud kuulnudki ja kus soovitaja teada valitses tõsine õiglustunne ja rahvusmeelsus. Ja nii sündiski Otepää lihatööstus Edgar ja ettevõte toimib edukalt tänaseni.

Ants Aamani lapselapsed Mari-Ellen, kes mängis viiulit ja Juuli Johanna kitarril, rõõmustasid koosolijaid elava muusikaga, mille saatel pidulised ka jalga keerutasid.

Kolm endist põllumajandusajakirjanikku autasustasid Ants Aamanit Carl Robert Jakobsoni mälestusmedaliga. On ju Ants Aaman paljuski tuntud terava sulega kirja- ja kõnemehena.

Tallinna Rootsi Mihkli koguduse, kelle liikmed kogu Aamanite pere on, õpetaja Patrik Göransson, ütles asjakohased saatesõnad nii söögi alguse kui lõpu puhul. Üllatusena saadi teada, et õpetaja Göransson on sage külaline Aamanite farmis ja tal on oma lemmiklehm, valge Vaali, kes sel aastal peaks poegima jõulu esimesel pühal.

Lõpetuseks arvas peoperemees, et tänu ja kiidusõnu on küll nõnda suur sületäis, et jätkub kindlasti viieks aastaks, siis ehk mahub juurde.

Piduõhtu muljed pani kirja endine põllumajandusajakirjanik Heino Laiapea.

Ants Aaman 70
Foto: Kristjan Reili
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960