21. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: piimahinnad kukkusid GDT oksjonil juba neljandat kuud järjest

Piimahinnad kukkusid
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: piimahinnad kukuvad neljandat kuud järjest; Coceral kärpis ELi nisutoodangu prognoosi, Baltikum toodang samal tasemel; eurooplased sunnitud rohkem nisu importima; mais kallines; nafta hind jätkas tõusu, bensiin odavnes veidi.

Sellel nädalal on Euroopa teraviljade turg veidi taastunud, sest Coceral vähendas tublisti oma selle aasta toodanguprognoose. Lisaks sellele on hinnalangus olnud viimastel nädalatel küllaltki järsk ning osalt võib tegu olla ka tehnilise korrektsiooniga.

Piimahinnad kukkusid GDT oksjonil aga juba neljandat kuud järjest, ka Euroopas on lõpuks kooritud piima pulbri hind langema hakanud. Suhkru hind jätkab aga taastumist ning kakao odavnes 5 protsenti.

Nafta hinnad tõusevad edasi, sest USA varud vähenevad ning peagi jõustuvad ka Iraani vastased sanktsioonid.

Piimahinnad kukuvad neljandat kuud järjest

Piimahinnad langesid sellel nädalal toimunud GlobalDairyTrade oksjonil kolmandat korda järjest. Ka Euroopas on hinnad võtnud suuna järsult allapoole.

Täispiima pulbri hind langes 1,8 protsenti. Viimase kaheksa oksjoni jooksul on GDT hinnad odavnenud seitsmel korral. Üks kord, mil hinnad ei langenud, jäid need samale tasemele.

Nüüdseks on piimahinnad langenud juba neli kuud järjest. „Täispiima pulbri hinnad on langenud, sest pakkumine on tõusnud. Uus-Meremaa tootja Fonterra on oma tootmist suurendanud. Aasta alguses oli olukord vastupidine, sest ilmastik segas tootmist,“ ütles AgriHQ analüütik Amy Castleton.

Või hind langes 0,1 protsenti ning kooritud piima pulber odavnes oksjonil 1,1 protsenti.

Kui suve lõpus trotsis Euroopa turg globaalset langust, siis nüüd on ka Euroopa hinnad odavnema hakanud. Kooritud piima pulbri hind langes EEX turul nädalaga 3,8 protsenti, 1588 euroni tonnist.

Kooritud piima pulbri hind (€/tonn). Allikas: EEX.

Coceral kärpis ELi nisutoodangu prognoosi

Põud ja kuum ilm on saaki tõsiselt mõjutanud ning selle tõttu vähendas Euroopa põllupidajaid ühendav Coceral regiooni nisutoodangu prognoosi 9 miljoni tonni võrra, vahendab AgriCensus.

Coceral prognoosib, et Euroopa Liidu nisutoodang saab tänavu olema 129,89 miljonit tonni. Eelmise prognoosiga võrreldes kärbiti numbrit 9 miljoni tonni võrra. See tähendaks, et eelmise aastaga võrreldes väheneb tootmine 8,1 protsenti.

Bloki keskmine saagikus peaks olema 5,62 tonni hektari kohta, juunis oli prognoos 6,02 tonni hektari kohta. Kõige rohkem kannatasid Prantsusmaa ja Saksamaa saagikus. Prantslaste oma langeb prognoosi kohaselt eelmise aasta 7,55 tonni pealt 7,11 tonnile. Saksamaa saagikus kukub 7,6 tonnilt 6,59 tonnini.

Prantsusmaa toodang saab olema hinnanguliselt 35,1 miljonit tonni ning Saksamaa oma 20 miljonit tonni, mis on rohkem kui kümne aasta madalaim number.

Eelmisel nädalal avaldas oma prognoosi ka Strategie Grains – analüüsifirma hinnangul saab tänavu olema Euroopa pehme nisu toodang 126,8 miljonit tonni.

Baltimaade prognoosid samal tasemel

Vaatamata sellele, et põud tabas ka Balti riike, otsustasid Cocerali analüütikud jätta prognoosid juunikuu omadega võrreldes peaaegu samaks.

Eesti nisutoodanguks prognoositakse 508 000 tonni ning Leedu omaks 3,1 miljonit tonni. Läti toodanguprognoosi vähendati 50 000 tonni võrra, 1,59 miljoni tonnini.

Toidunisu hind on sellel nädalal tublisti taastunud. Detsembrikuu nisufutuuri tonnihind tõusis 3,3 protsenti, 203,25 euroni tonnist.

Toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: barchart.

Eurooplased sunnitud rohkem nisu importima

Sellel nädalal avaldas Euroopa Komisjon ka andmed, millest selgus, et Euroopa Liidu nisuimport on eelmise aastaga võrreldes kasvanud 25 protsenti.

Sellel nädalal importis EL ligi 35 000 tonni nisu, kõige enam on importi suurendanud Kreeka, Holland ja Sloveenia. Selle aasta import ulatub nüüd 722 607 tonnini.

Sojaubade import on eelmise aasta sama ajaga kasvanud 11 protsenti. Ühendriikide sojaube on Euroopa rohkem importinud, sest sealsed farmerid otsivad omale Hiina tariifide tõttu uusi turgusid.

Maisi hind tõusis

Teistest toorainetest odavnes rapsiseemnete hind 1,3 protsenti ja tonn maksab 363,5 eurot. Maisi hind tõusis Euroopas aga 1 protsendi võrra, 176,75 euroni tonnist. Peamiseks põhjuseks võib pidada toodanguprognooside vähendamist. Ka maisi on kuum ja kuiv ilm mõjutanud.

Suhkru hind jätkas taastumist ning tõusis veidi üle 1 protsendi, 11,6 dollarini naelast. Suhkrul aitas sellel nädalal kallineda Brasiilia reaali tugevnemine. Kakao odavnes aga 4,9 protsenti, 2200 dollarini tonnist.

Nafta hind jätkas tõusu

Nafta jätkas sellel nädalal tõusu, sest USA naftavarud langesid juba viiendat nädalat järjest. Varsti jõustuvad ka Iraani sanktsioonid, mis vähendab pakkumist, vahendab Bloomberg.

WTI toornafta hind tõusis nädalaga 3,2 protsenti ja Brent lisas 1,6 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 70,77 ja 79,41 dollarit.

USA valitsus teatas kolmapäeval, et Ühendriikide naftavarud langesid madalaima tasemeni alates 2015. aasta veebruarist. Cushingi naftahoidlas kahanesid varud juba teist nädalat järjest. Suuresti on põhjuseks USA naftaekspordi kasv, mis tõusis eelmisel nädalal kõrgeimale tasemele alates juulist.

USA kehtestab peagi Iraani naftaekspordile sanktsioonid ning ka see mõjutab märkimisväärselt turge. Alates augustikuus saavutatud põhjast on nafta kallinenud umbes 10 protsenti, vaatamata sellele, et kaubanduspinged on teravnenud. Saudi Araabia teatas, et nemad on rahul, kui Brenti toornafta hind on 80 dollarit barrelist.

Tõsi, bensiini maailmaturu hind on veidi hoopis langenud. Kokku odavnes bensiin nädalaga 1,8 protsenti, 728,5 dollarini tonnist.

Bensiini maailmaturu hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960