Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Austria mahetootjad on oma tegevuses kindlad

Mahetootmine on eluviis
Foto: Postimees/Scanpix
Austrias tehti 500 mahetootja hulgas küsitlus, kas nad ka nüüd, olles kogenud mahetootmise võlusid ja valusid, alustaks uuesti mahetootmisega. 98% mahetootjaist oli seda meelt, et mahetootmine on ainuõige valik ja sellest nad loobuda ei plaani.

Uuringufirma KeyQUEST viis läbi uuringu 500 Austria mahepõllumajandustootja hulgas, et uurida kas nad ka nüüd, praegustes majandustingimustes, oleks valmis alustama mahetootmisega. Küsitluse tulemuseks oli, et 98% valiks sama tee ka nüüd.

Näiteks 45% vastanutest leidis, et mahetootmine on eluviis. Lisaks on neile olulised ka keskkonnateemad: looduskaitse, loomade heaolu ja mullakaitse. Iga neljas vastanu on veendunud, et mahepõllumajandus on ka majanduslikult tasuvam või huvitavam.

Austria mahepõllumajandusettevõtjad väärtustavad ka oma tervist ja elukvaliteeti ning puhtamat elukeskkonda nii neile endile kui järeltulevatele põlvedele.

Uuringus selgus, et samuti on väga oluline see nüanss, et mahetootmise mahud võimaldavad otse turundada oma tooteid lõpptarbijani. Traditsiooniliste ettevõtetega võrreldes on mahepõllumajandusettevõtete otseturunduse osakaal peaaegu kaks korda kõrgem. Ja loomulikult saavad mahetootjad kasu ka üha kasvavast nõudlusest mahepõllumajanduslike toodete järele.

Bürokraatia segab tööd.  Mahetootmisega edaspidi mitte tegeleda tahtjad, 2% vastanuist, tõi välja selle, et väiketootja ei suuda sammu pidada kogu selle bürokraatiapoolega, erinevate reeglite ja piirangutega, mis riik kehtestanud on.

Loe uuringust SIIT.

Loe ka lisaks: 

Eesti toit on puhtuselt teine Euroopas!

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960