19. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Uus-Meremaa survestab piimahindu

Börs: Uus-Meremaa survestab piimahindu
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: toidunisu hind kahe nädala põhjas; hinnatõusuks potentsiaal olemas; piimahinnad kukuvad edasi; USDA tõstis piimahindade pikaajalisi prognoose; kohvi hind tõuseb; suhkur jõudis üheksa kuu tippu; nafta hind langes teist nädalat.

Sellel nädalal langes Euroopas toidunisu hind kahe nädala põhja, aga tooraine kaupleb praegu kitsas kauplemisvahemikus ning psühholoogiliselt tähtis 200 euro tase püsib. Mõned analüütikud ootavad, et Euroopa eksport peaks lähikuudel paranema hakkama, mis võiks hindu toetama hakata.Teisipäeval toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade piimahindade oksjon, kus hinnad langesid neljandat oksjonit järjest. Peamiselt survestab turgu Uus-Meremaa suurenenud pakkumine. Euroopas on hindadel veidi paremini läinud.Kohvihinnad tõusid sellel nädalal nelja kuu tippu ja suhkur jõudis 9 kuu kõrgeima tasemeni. Nafta hind langes aga teist nädalat järjest.

Toorainete hinnad
Foto: Äripäev AS

Toidunisu hind kahe nädala põhjas

Pariisis kaubeldava toidunisu hind langes neljapäeval kahe nädala madalaima tasemeni, sest ekspordinõudlus on jätkuvalt kehv ning Chicago börsi nisuhindade langus survestas turgu.

Detsembrikuu toidunisu futuuri hind langes neljapäeval 0,75 euro võrra, 201,25 euroni tonnist. Vahepeal käis hind ära ka 200,75 euro juures – viimati oli see nii madal oktoobri alguses. Praegu on näha, et futuur on küllaltki kitsas kauplemisvahemikus, mille alumine äär on psühholoogiliselt tähtsa, 200 euro taseme juures.

Toidunisu detsembrikuu futuur; eurodes (allikas: Barchart).

Chicago börsil kaubeldava nisu hind langes nädala teises pooles mitu päeva järjest.

Analüütikud prognoosivad, et Venemaa ekspordimahud hakkavad 2018/19 hooaja jooksul taanduma, mis peaks aitama nõudlust Euroopa ja Ühendriikide nisu järele uuesti tõsta.

Hinnatõusu potentsiaal

Tõsi, ekspordiaktiivsus Euroopa Liidus ja ka Ühendriikides on jätkuvalt küllaltki nõrk, eriti Prantsusmaal ja Saksamaal.

Prantsusmaal on praegu ilm küllaltki kuiv, mis on Euronextil kaubeldava nisu hinda toetanud. Kardetakse, et põllumehed ei saa nisukülvi lõpule viia ning noored taimed ei arene piisavalt hästi.

Ilmaprognoosid näitavad, et olukord ei pruugi järgmise nädala jooksul paraneda. Ekspordi potentsiaalne paranemine ning kehv ilm võivad toidunisu hinna Euroopas uuesti tõusma panna.

Nädala lõikes odavnes toidunisu detsembrikuu futuur 1 protsendi ning tonn maksis reedeks 201,75 eurot.

Piimahinnad kukuvad edasi

Globaalsed piimahinnad langesid kolmapäeval juba viiendat oksjonit järjest, sest Uus-Meremaalt tulev pakkumine survestab turge, vahendab Reuters.

GlobalDairyTrade piimahindade indeks kukkus 0,3 protsenti. Sellele eelnenud oksjonil langesid hinnad 1,9 protsenti. Kõige populaarsema tooraine – täis piima pulbri hind – langes 0,9 protsenti.

GDT hinnamuutus (protsentides). Allikas: GDT.

Viimasel ajal on tootmine Uus-Meremaal, aga ka Euroopas, USAs ja Ladina-Ameerikas tublisti taastunud. Peamiselt on selle põhjuseks soodne ilm, mis on hinnad alla surunud. Ka tugev nõudlus pole hindu kergitada suutnud.

„Soodsa ilma tõttu on Uus-Meremaa toodang eelmise aasta sama ajaga võrreldes 5 protsenti suurem,“ ütles ASB Banki ökonomist Nathan Penny.

USDA tõstis piimahindade prognoose

USA põllumajandusministeerium (USDA) avaldas eelmisel nädalal oma oktoobrikuu raporti, milles tõsteti nii piimatoodangu kui ka –hindade prognoose 2019. aastaks, vahendab DairyHerd.

USDA tõstis piimatoodangu prognoose nii 2018. kui ka 2019. aasta puhul. Põhjusena toodi välja piimatoodangu kasvamine ühe lehma kohta ning lehmade arv samal ajal kasvab. Impordinõudlus peaks tugev olema koore ja juustu järele.

Kooritud piima pulbri hind Euroopas EEX börsil (€/tonn). Allikas: EEX.

Kohvi hind tõuseb

Arabica kohvi futuuride hind tõusis neljapäeval nelja ja poole kuu kõrgeima tasemeni, mida seostatakse Brasiilia reaali tugevnemisega, vahendab Reuters.

Detsembrikuu arabica kohvi futuur tõusis neljapäeval 0,9 protsenti, 1,236 dollarini naelast. Vahepeal jõudis futuur ka 1,2375 dollarini, mis on kõrgeim tase alates 1. juunist.

Kauplejad ütlesid, et Brasiilia reaali tugevnemise on põhjustanud ootused, et presidendivalimised võidab ettevõtjasõbralik kandidaat Jair Bolsonaro. Presidendivalimiste teine voor toimub 28. oktoobril.

„Viimastel nädalatel on kurss tugevnenud ja see on sundinud langusele panustavaid kauplejaid oma positsioonidest loobuma,“ kirjutas Commerzbank oma kommentaaris.

Robusta kohvi hind tõusis 1792 dollarini tonnist, mis on viimase viie kuu kõrgeim tase.

Suhkur üheksa kuu tipus

Suhkru hinnad tõusid selle nädala keskel 13,89 dollarisendini naelast, mis on viimase kaheksa kuu tipp.

Commerzbank tõi välja, et suhkru puhul on langusele panustajad turult juba mõnda aega pagenud (short covering) ning peagi võib see protsess lõppeda. „Selle tõttu võib läbi saada ka positiivne mõju hindadele,“ nentis pank.

Detsembrikuu valge suhkru hind tõusis 382,2 dollarini tonnist, mis on viimase üheksa kuu kõrgeim tase. Nädala lõikes tõusis suhkru hind 2,9 protsenti, 376,6 dollarini tonnist.

Nafta hind kukkus teist nädalat järjest

Nafta hind langes juba teist nädalat järjest, sest USA varud kasvavad ning kardetakse, et USA-Hiina kaubandussõda võib majandusaktiivsust piirata, vahendab Reuters.

Brenti toornafta hind langes nädalaga 1,3 protsenti ja WTI kaotas 3,7 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 79,84 ja 69,04 dollarit. Oktoobri alguses jõudsid naftahinnad nelja aasta kõrgeima tasemeni, alates sellest on hinnad umbes 7 protsenti odavnenud.

Brenti toornafta
Foto: Äripäev AS

„Tundub, et turg liikus liiga kiiresti liiga kaugele,“ ütles Šveitsi panga Julis Baeri analüütik Carsten Menke. „Hinnad on viimastest tippudest langenud umbes 8 protsenti ja on 80 dollari piirist uuesti läbi läinud. Meeleolud on futuuriturgudel jahenenud.“

Reedel ilmusid ka Hiina majanduskasvu andmed, millest selgus, et riigi majandus kasvas kolmandas kvartalis vaid 6,5 protsenti, mis on 9 aasta madalaim tase. Arvatakse, et osalt on selles süüdi kaubandussõda. Majanduskasvu aeglustumise tõttu võib väheneda ka nõudlus nafta järele, ütlevad eksperdid.

Ka USA naftavarud suurenesid sellel nädalal juba neljandat nädalat järjest, mis survestas samuti naftahindu.

Bensiini maailmaturu hind tõusis aga 0,4 protsenti ja tonn maksab 708 dollarit.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960