Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 22. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siloking eTruck üllatab lihtsusega

Siloking eTruck üllatab lihtsusega
Foto: Dotnuva Baltic AS
Elektrilise ajamiga seadmeid kasutatakse põllumajanduses üha enam ning nüüd on valmis ka elektriline iseliikuv söödamikser. Siloking eTruck pole niisama söödamikser – masin hoolitseb ka selle eest, et laudas poleks liigset müra ega heitgaase.

Masina esisilla kohal asetseb 1200 kg 465 A pliivaba aku (lisavarustusena 620 A) ja Jungheinrichi elektrimootorid (18 kW sõitmiseks ja 15 kW teoajamil). Laetud akuga on masin võimeline tegema 3 segamistsüklit, kasutades aga lisavarustusena pakutavat 620 A akut suudab 10 m³ mikser teha 5 tsüklit päeva jooksul. Kui aku laetuse tase on miinimumis, suudab masin aeglaselt laadimispunkti liikuda.

Kolu maht: 8/10/14 m³Segamine: 1 või 2 vertikaalset tiguTeo kiirus: 17, 33 ja 45 p/minAjam:Segamise tigu 15kWTransmissioon 18kWHüdrosüsteem 3.5kWAku:Pliivaba, standard 465 A (620 A lisavarustusena, mudelil eTruck 14 775 A)Aku mass 1,200 kgRehvid: 355/50 R22.5 (ees), 27 x 10-12 (taga)Kuivmass alates 6,500 kgMõõdud: 5,98 m pikkus, 2,23 m laius, 2,25 m kõrgus (mudel eTruck 1408-8)

eTruck on madal (8 m³ versioon 225 cm, 14 m³ versioon 238 cm) ja kitsas ning roolitav topeltratas taga annab pöörderaadiuseks vaid 11 meetrit, see annab eelise mikseri laadimisel ning manööverdamisel kitsastes oludes.. Istud kabiini, liigutad hooba soovitud sõidusuunas ja pedaalivajutusega toimub kohaltvõtt ning peatselt liigub masin 20 km/h. Kõik tööoperatsioonideks vajalikud lülitid asuvad paremal käetoel ning on loogiliselt grupeeritud. A-postil asub kaks displeid – üks tahavaatekaamera tarbeks ja teine masina parameetrite ning kaalusüsteemi jälgimiseks, sinna kuvatakse ka söödaratsioonid, mille saatmine käib üle interneti. Wi-Fi võrk lubab masinaga ühendada välise terminali või nutiseadme, kust saab jälgida kaaluandmeid mikseri täitmisel.

eTruck üllatab oma lihtsusega ja seda heas mõttes

Kuna loomade söötmine toimub enamasti igapäevaselt samadel kellaaegadel, on võimalik vahepealset aega suurepäraselt laadimiseks kasutada. Tühja aku laadimine võtab tavalaadijaga aega 11 tundi, kiirlaadijaga on see aeg poole väiksem, ehk 5,5 tundi.Siloking katsetas masinat väga erinevates oludes ning mõõtis elektri tarbimist pika ja märja silo segamisel väga ebastabiilsetel temperatuuridel. 400 t sööda valmistamisel kasutas eTruck ligikaudu 3 kW h/t kohta, mis annab ekvivalendiks ca 0,3 L diiselkütust tonni kohta. Mitte ükski söödamikserit järel vedav traktor ei ole võimeline nii vähese kütusekogusega samaväärseks võimeline.

Masina jooksvate kulude madalal hoidmise kasuks räägivad ka hoolduse kulud – õlivahetusvälp on iga 1000 töötunni tagant ning reduktorite ja hüdraulikasüsteemi kogumaht on 8 m³ versioonil 36 liitrit. Akude kasutuseaks prognoosib Siloking 4,5 aastat – selleks ajaks on aku mahutavus langenud 60%-ni, kuid see ei mõjuta masina võimekust, lihtsalt laadida tuleb tihedamini.

Uut eTruck söödamikserit saab juba täna tellida. Masina hind on alates 79 900 eurost. Küsi täpsemat hinnapakkumist ja lisainfot müügijuhilt. 

Lisainfo:

Dotnuva Baltic ASSavimäe 7, Vahi 60534, Tartu vald

Tel. 6612800Email. [email protected]

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960