Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 26. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algas konkurss 2019. aasta toidupiirkonna leidmiseks

Augustikuu peonädala lõpus oli Peipsi järve ääres 175 km pikkusel marsruudil avatud hulgaliselt kohaliku toidu pop-up toidukohti.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Maaeluministeerium kuulutas välja konkursi 2019. aasta toidupiirkonna tiitli kandja leidmiseks, kes võtaks teatepulga üle tänavuselt Eesti toidu piirkonnalt Pärnumaalt.

„Kõrge kvaliteediga, puhas ja maitsev Eesti toit on suur rikkus. Kuigi Eesti on väike, on meil uskumatult palju erilisi toite ja piirkondlikke erinevusi, mida aasta toidupiirkonna valimine aitab laiemale avalikkusele tutvustada,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm. „Toidupiirkonna tiitel annab paikkonnale uut hingamist ja aitab ka kohalikku ettevõtlust edendada. Kõik seniste toidupiirkondade esindajad on rõhutanud, et tiitliga on kaasnenud senisest parem koostöö toidutootjate ja pakkujate vahel. See on aidanud leida uusi koostöökohti kohalike ettevõtjate ning organisatsioonide vahel ning töötada välja uusi üritusi, tooteid ja teenuseid.“

„Hea näide uutest toodetest on toidumeenete konkurss, mida korraldati maitsete aasta jooksul nii Peipsi- kui ka Pärnumaal. Pärnumaa toidumeenet valiti lausa neljas kategoorias ning kokku laekus konkursile 76 toodet. See on uskumatult suur arv, mis näitab, et ettevõtted on samuti kohaliku toidukultuuri rikastamisest huvitatud ning näevad maitsete aastas head turundusvõimalust,“ lisas minister. toidukohti. Loodame, et kõik piirkonnad suudavad luua enda jaoks erilise ja olulise traditsioonilise ürituse, mis toob ka pärast maitsete aasta lõppemist külastajaid piirkonna toitu uudistama,“ ütles Maaeluministeeriumi Eesti toidu programmi projektijuht Kadi Raudsepp.

„Kindlasti on toidupiirkonna valimine rikastanud toidule pühendatud ürituste nimekirja. Kõige eredam näide on vast eelmise aasta toidupiirkonna eestvõttel tänavu korraldatud 175 km pikkune Peipsi Toidu Tänav. Augustikuu peonädala lõpus oli Peipsi järve ääres 175 km pikkusel marsruudil avatud hulgaliselt kohaliku toidu pop-up

Liivimaa maitsed: Eestit ja Lätit ühendab toidutee

Eesti toidu piirkonna tiitli kandmiseks 2019. aastal saab taotluse esitada kuni 29. novembrini 2018. a. Taotluses tuleb kirjeldada kava, kuidas aasta jooksul kavatsetakse oma piirkonna maitseid esile tõsta ja tutvustada. Taotleja võib olla nii kodanikuühendus, sihtasutus kui ka kohalik omavalitsus. Juhendit taotlemise kohta saab lugeda Eesti toidu veebilehel.

Taotlused vaatab läbi toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon ning otsus tiitli omistamise kohta tehakse teatavaks hiljemalt 10. detsembril 2018. Pidulik tiitli ja rändkahvli üleandmine ning 2019. aasta Eesti toidu uue piirkonna tutvustamine toimub 2019. aasta mai esimesel nädalavahetusel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960