26. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Euroopas raskusi suhkrupeedi koristusega

Börs: Euroopas raskusi suhkrupeedi koristusega
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: nisuhinnad surve all; IGC tõstis nisutoodangu prognoose; Euroopas külvatakse vähem rapsiseemneid; naftahinnad jätkavad kukkumist; Euroopas raskusi suhkrupeedi koristamisega.

Nisuhinnad sattusid sellel nädalal surve alla, sest Musta mere regiooni eksport on paranemas ning Hiina tootmine kasvamas.Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu tõstis ka maailma nisutoodangu prognoosi, kokku 2 protsendi võrra, mis mõjutas hindu samuti negatiivselt.Euroopas külvatakse vähem rapsiseemneid, mis on viimasel ajal hinda toetanud. Külvipindala peaks järgmine aasta langema ligi 10 protsenti, mis võiks hindadele ka pikemas perspektiivis tuge pakkuda.Naftahinnad jätkavad kukkumist ning bensiini maailmaturu hind on järsult langenud, mis annab lootust, et ka Eesti tanklates hakkab bensiin odavnema.

Nisuhinnad surve all

USAs langesid nisuhinnad sellel nädalal kiiremas tempos alates septembri algusest, Euroopas hinnad samuti odavnesid, sest konkurents Musta mere regioonist ning kõrgem toodang Hiinas survestasid turgu.

„Nisu on sattunud sellel nädalal surve alla, sest Venemaalt prognoositakse suuremat pakkumist ning IGC tõstis Hiina nisutoodangu ootusi,“ ütles maaklerfirma IKON Commoditiesi nõustaja Ole House Reutersile.

„Nisuhindade praegune langus on pikemas perspektiivis aga alusetu, sest on tõenäoline, et nõudluse ja pakkumise olukord peaks järgmine aasta kitsenema. Globaalne nõudlus on tugev ning üldine toodang Venemaal ja Austraalias on väiksem,“ nentis ta.

Toidunisu detsembrikuu futuuri hind langes nädalaga 1,1 protsenti, 199,5 euroni tonnist.

Toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

IGC tõstis nisutoodangu prognoose

Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) tõstis maailma 2018/19 nisutoodangu prognoosi ligi 2 protsendi võrra, 729 miljoni tonnini.

Kokku suurendati prognoosi 12 miljoni tonni võrra, eelmine IGC raport ilmus septembris. Peamine põhjus, miks ootusi muudeti, peitub Hiina tootmise kasvus.

„Lisaks sellele on nisutootmise ootused veidi suuremad ka Euroopa Liidu, Venemaa ja Alžeeria puhul. Argentina ja Austraalia prognoose on hoopis alandatud,“ teatas IGC.

Vaatamata sellele, et turul oodatakse tootmise kasvu, peaks nisueksport langema 1 miljoni tonni võrra 172 miljoni tonnini. Põhjuseks on see, et riikide kodumaine nõudlus on suurem ning umbes pool toodangukasvust tarbitakse ära ning ülejäänud läheb varudesse.

2018/19 hooaja teraviljade kogutoodangu prognoosi tõsteti 9 miljoni tonni võrra, 2,081 miljoni tonnini. Varude maht peaks suurenema 16 miljoni tonni võrra, 560 miljoni tonnini.

Euroopas külvatakse vähem rapsi

Analüüsifirma Strategie Grainsi analüütikud vähendasid Euroopa Liidu rapsiseemnete järgmise aasta saagi külvipindala prognoosi 100 000 hektari võrra, 6,22 miljoni hektarini.

Külvipindala prognoos on 9,5 protsendi võrra väiksem kui 2018. aasta oma. Tänavu ulatus see näitaja 6,87 miljoni hektarini, teatas Strategia Grains.

„Euroopas on maa külvamiseks erakordselt kuiv,“ avaldas analüüsifirma. Suvel oli regioonis mitmeid põuaperioode, mis segasid rapsiseemnete külvamist ning noorte taimede arengut.

Lisaks sellele tõi Strategie Grains välja, et teiste teraviljade hinnad on tänavu tõusnud, aga rapsiseemnete hind püsib küllaltki madalal, mis muudab selle põllumeeste jaoks ebaatraktiivsemaks.

Selle aasta oodatav rapsiseemnete toodang ulatub ELis 19,8 miljoni tonnini, teatas Strategie Grains. Võrreldes 2017. aastaga (22,2 miljonit tonni) on tegemist väga järsu langusega.

Rapsiseemnete hind nädala lõikes ei muutunud ning novembrikuu futuur maksab 371,75 eurot. Tõsi, viimase kuue kuuga on hinnad tõusnud ligi 10 protsenti, aga teised teraviljad on hinnas rohkem tõusnud.

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Euroopas raskusi suhkrupeedi koristusega

Euroopas on vihmapuudus mõjutamas ka teiste toorainete tootmist. Põllumeestel on probleeme suhkrupeedi koristusega, sest maapind on liiga kuiv, vahendab Reuters.

Suvisele põuale on järgnenud kuiv sügisilm ning mitmetes Euroopa piirkondades tekitab see tõsiseid probleeme. Suhkrupeedi toodang peaks selle tõttu langema nii Prantsusmaal kui ka Saksamaal.

„Põldudel on jätkuvalt väga kuiv. Suhkrupeet ei kasva ka nüüd sügisel ja see tähendab, et saagikus ei parane,“ ütles Poola suhkrupeedi kasvatajate assotsiatsiooni direktor.

Euroopa Komisjon prognoosib, et Euroopa Liidu suhkrutoodang langeb eelmise hooajaga võrreldes umbes 2 miljoni tonni võrra, 19,2 miljoni tonnini. Analüütikute sõnul võib see aidata suhkru globaalset ülepakkumist leevendada, mis peaks omakorda hindu toetama.

Suhkru hind tõusis nädalaga 1 protsendi võrra, 380,5 dollarini tonnist.

Suhkru hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest kallines kakao hind 2,1 protsenti ja tonn maksab 2216 dollarit. Kooritud piima pulbri hind langes Euroopas 2,5 protsenti, 1588 euroni tonnist. Maisi novembrikuu futuur odavnes Euroopas lausa 5,8 protsenti ja tonn maksab 166,25 eurot.

Nafta jätkab kukkumist

Naftahinnad kukkusid juba kolmandat nädalat järjest, sest Saudi Araabia hoiatas ülepakkumise eest. Aktsiaturgude langus ning mure kaubanduse pärast mõjutab nõudluse väljavaadet negatiivselt.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 3,7 protsenti ja WTI kukkus 2,5 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 76,89 ja 67,33 dollarit.

„Tundub, et olukord võib lühemas perspektiivis jätkuda, sest müüjad on jätkuvalt domineerimas ning tahavad hindu madalamale suruda,“ ütles maaklerfirma PVM Oili analüütik Stephen Brennock Reutersile.

Sellel nädalal on naftaturgu räsinud ka aktsiaturgude kiire langus. Peamiselt peetakse selle põhjusteks USA-Hiina kaubandussõda, arenevate turgude valuutade odavnemist ning intresside kasvu.

Bensiini maailmaturu hind langes nädalaga 2,6 protsenti, 689,3 dollarini. Viimasel ajal on bensiin kiiresti odavnenud ja see annab lootust, et ka Eesti tanklates hakkab langus peagi kajastuma.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960