Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 7. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luua metsanduskooli noored loovad digilahendusi metsamõõtmiseks

Sügisene mets
Foto: Postimees/Scanpix
Kolmandat aastat toimuvas kutsekoolinoorte koolitusprogrammis Samsung Digi Pass asub võidu digilahendusi looma kümme 14-20-aastaste noorte meeskonda õppeasutustest üle Eesti. Luua metsanduskooli õpilased soovivad tarkvaralahendustega muuta metsamajandaja elu lihtsamaks.

Luua metsanduskooli metsuri eriala õpilased soovivad veebruariks välja töötada uuenduslikke lahendusi: tarkvara droonile ja Android-seadmele, mis teeb metsamõõtmist täpsemalt ja väiksema ajakuluga.

Meeskonda „Flying Forest“ kuulub kolm noormeest, Romert Rehe (18), Mihkel Märtin (16) ja Silver Pärn (18).

Meeskonna juhi Silver Pärna sõnul tahavad nad tehnoloogia abil lahendada probleemi, et metsa mõõtmiseks peab kasutama erinevaid tööriistu, mida on ebamugav kaasas kanda. Tarkvara, mis kasutab drooni abi, asendaks tema sõnul enamus metsas kasutatavaid mõõtmisvahendeid.

„Kui hetkel metsamees ei näe, mis toimub puude ladvas, siis drooni abil saab näiteks märgata mõnda olulist seenhaigust, mis muudab metsamajandamist olulisel määral. Samuti on metsas raske teostada mõõtmisi, kui on tihe alusmets. Drooniga suudaks saavutada täpsed mõõtmistulemused, olenemata alusmetsa tihedusest. Meie tarkvara aitab metsamajandajal hoida kokku ressurssi töötajatelt, ajalt ja rahalistelt vahenditelt,“ kirjeldas ta võistlusideed.

„Drooniga saab mõõta metsa tagavara, kasutades kolmemõõtmelist pilti. Drooni tarkvara suudab mõõta puude kõrgusi, läbimõõte ja puistu tagavara. Selle põhiline kasutusvaldkond on metsandus. Tarkvara saab kasutada ka ilma droonita, tavalises nutitelefonis. Tarkvara suudab mõõta puu kõverusi, mida hetkel turul keegi veel edukalt teha ei suuda,“ lisas Pärn.

Kõik meeskonnaliikmed peavad oma digioskuste taset eeskujulikuks: enda sõnul valdavad nad vabalt oma eriala digilahendusi ja suudavad kiiresti ise õppida kasutama ka uusi erialaseid äppe.

Pärn arvab, et digitehnoloogia mõjutab oluliselt ka metsuri erialal töötamist ning tuleviku karjäärivõimalusi. „Infotehnoloogia teeb metsanduses kindlasti töö tegemist lihtsamaks ja samas kiiremaks. Informatsiooni hankimine muutub olulisel määral, digilahendustega on oluline kaasas käia,“ selgitas ta Samsung Digi Pass koolitusprogrammis osalemise põhjust.

Praktilised digioskused hinnas

Samsung Electronicsi Digi Pass programmi juht Baltikumis Egle Tamelyte tõi välja, et Eestis finaali valitud kümme digiideed aitavad lahendada elulisi probleeme ja mentorid julgustavad noori ka tulevikus oma äriplaani ellu viima.

„Järgmisena ongi novembri lõpus noori ees ootamas veebiseanss mentoriga – meeskonnatöö, ideede väljatöötamise ja probleemide lahendamise koolitus, kus kirja pandud mõtet koos tehnoloogiavaldkonna spetsialistiga päriselt arendama hakata. Projekti lõpus saavad kõik osalejad ka digitaalse passi, mis näitab tööandjatele omandatud vajalikke digitaalseid ja sotsiaalseid oskused,“ ütles Tamelyte.

Samsung Digi Pass programmi esimesed koolituspäevad toimusid 26. ja 27. oktoobril Tallinna Ülikoolis, kus osalejad läbisid digitaalsete oskuste testi ning said ülevaate prototüüpimisest kuni nutiseadmete eripärani. Programmi lõpuüritus toimub 13. veebruaril 2019, kus meeskonnad esitavad oma projekti žüriile ja kuulutatakse välja võitja.

Digi Pass koolitusprogrammis töötavad kutsekooliõpilased mentorite toel oktoobrist veebruarini enda valitud tarkvaradisaini projektidega, omandades tööturul vajalikke digioskuseid. Võistlustulle asuvad nii tulevased tarkvaraarendajad, multimeedia spetsialistid, tööstusinformaatikud, juuksurid, metsurid, laotöötajad kui ka koka eriala õpilased.

Oma kolmeliikmeliste meeskondadega on kutsekoolinoorte digipädevuste koolitusprogrammis väljas Luua Metsanduskool ning Järvamaa ja Tartu Kutsehariduskeskus. Kaks võistkonda on osalemas nii Kehtna kui Võrumaa Kutsehariduskeskusest ning kolm meeskonda Ida-Virumaa Kutsehariduskeskusest.

Samsung Digi Pass on neljakuuline uuenduslik ja võimalusterohke koolitusprogramm kutsekooliõpilastele vanuses 14–20 eluaastat. Koolitus aitab osalejal omandada oskused, mis on vajalikud unelmate karjäärile aluse panemiseks.

Koolituse lõpus saavad osalejad spetsiaalsed digitaalsed passid, mis on tõestus tulevasele tööandjale omandatud oskustest ja kogemustest.

Noortele mõeldud programmi on töötanud välja Samsung Electronics Baltics koostöös Tallinna Ülikooli ja Eesti Noorteühenduste Liiduga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960