Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nurmiko aiand kutsub külla

Nurmiko aiand kutsub külla
Foto: Nurmiko AS
Laupäeval, 17. novembril, kella 10.00-16.00 on kõik aiandushuvilised oodatud Nurmiko aiandisse Juuliku külla Harjumaal, et oma silmaga näha, kuidas kasvab kodumaine jõulutäht.

Nurmiko on üks Eesti vanimaid ja suurimaid aiandusettevõtteid, tegutsedes Eesti turul juba alates aastast 1989. Nurmiko peamiseks tegevusalaks on lillekasvatus ning lillede, floristikatarvete ja aianduskaupade import ja hulgimüük.

Valge jõulutäht on järjest enam moodi läinud
Foto: Nurmiko AS

Nurmiko ASi juhi Jaak Ungersoni sõnul tasub igal aiandushuvilisel sel laupäeval nende aiandist läbi astuda – näha saab imelist vaatepilti, kus täis õieilus on üle 100 000 jõulutähe. „Jõulutähtede taimi oli meil 120 000 tükki, aga kõigist neist ei saa müügikaupa. Nii, et õige kogus müügikõlblikku taime jääb 100 000 kanti. Jõulutähtede kasvuaeg on kuni 6 kuud ja osad taimed lähevad ikkagi selle aja jooksul välja ja müüa saame ikka ainult ilusat kvaliteetset toodangut,“ lausus Ungerson.

Jõulutähed Nurmiko aiandis
Foto: Nurmiko AS

Euphorbia pulcherrima - imekaunis piimalill, keda enamasti kutsutakse poinsettiaks.Selle nime on Mehhikost pärit kuni 4 m kõrguseks kasvav taim saanud USA saadiku Mehhikos Joel Roberts Poinsetti järgi, kes esmakordselt tutvustas jõulutähte 1828.aUSA-s. Mehhikos aga oli jõulutäht juba 17. sajandil osaline frantsiskaanide jõulupidustustel.Viimastel aastakümnetel on jõulutähe tootmine laialdaselt levinud ja ta on tuntud jõululillenapea kogu maailmas.Oma ilu võlgneb taim värvunud kõrglehtedele, atraktiivsetele putukapeibutajatele, mille vahelpaiknevad väikesed kollakad õied. Tänu hoogsale sordiaretusele on poinsettiaid kaugelt üle saja sordi, ca 20 neist ka Eesti aiandites tootmises.Jõulutähtede kõrglehed varieeruvad nii värvuselt kui kujult. Klassikaliste erkpunaste lehtedega taimede kõrval leidub valgeid, roosasid, oranze, marmorjaid ja täpilisi; on ka püstjate või krussis kõrglehtedega taimi.Kindlasti valib igaüks teist oma lemmiku, mis soodsates tingimustes õige hoolduse korral pakub silmarõõmu 2-3 kuud.

Eestis toodetakse sellel aastal ca 140000 jõulutähte, küll ühe-ja mitmteõielisi, hargnenuid ja kõrgemaid vorme.

 

Küsimusele, milline on tänavune jõulutähe trend, vastas Ungerson, et klient eelistab ikka klassikat. „Värvivalikust on 80-85% punane, siis valge värv ja natukene kõik muud - roosa, merlot punane, kreemid. Trendiks võib nimetada seda, et järjest varem ostetakse lill koju ära, sest kodumaine lill on tugev ja terve ning kestab kodus pea 3-4 kuud. Kui tuua lill koju juba praegu siis on teda hea soojal ajal transportida, sest taim kardab suuri temperatuuride erisusi. Kui jõulutäht viia koju külmal ajal, siis tuleb sel lasta natukene pakituna seista ning alles seejärel avada pakend,“ selgitas Ungerson. „Jõulutäht toob oma värviga rõõmu ja sära sel pimedal ajal. Kui tuua see kaunis taim oma koju varem, siis on lill juba jõuluaja lähenemist kuulutavate tähtpäevade – adventide – ajal olemas.“

Ungerson lisas, et järjest popim on kaunistada ruume mitme jõulutähega, moodustades neist kenad grupid ja seda ka koos teiste sobivate taimedega. „Trendiks võib nimetada ka seda, et samast suurusest ja värvist on kõrvuti kaks-kolm taime. Järjest rohkem kasutatakse istutusi – suurde korvi või anumasse on kokku istutatud erinevad taimed. Näiteks jõulutäht, küpress, hüatsint, priimula jne. Istutuse katmisel kasutatakse sammalt ja muid looduslikke materjale,“ andis ta trendidest teada.

Jõulutähele sobiv temperatuur on 16-24 kraadi, valgust tahab taim vähemalt 4-5 tundi päevas ja kastmist toasooja veega 2-3 korda nädalas nii, et mullapall oleks pidevalt niiske. Jõulutähe lehti piserdada ei ole vaja ja jääkvesi tuleb lillepoti alt alati ära kallata. Tuuletõmbus, suured temperatuurikõikumised ja liigne kastmine võivad põhjustada lehtede kolletumise ja maha langemise. „Minu soovitus on hoida jõulutäht kodus valges kohas, kasta mõõdukalt, liigne kastmisvesi ei tohi jääda alusele või potiümbrisesse. Teadma peab ka seda, et taim kardab tuuletõmmet. Väetada tuleks jõulutähte kord nädalas õitsvatele potilillede mõeldud väetisega. Temperatuur 16-24 kraadi, soojas asuvat taime tuleb kasta rohkem. Mitte kasta igal päeval vaid siis, kui pott on muutunud kergeks ehk kuivaks,“ soovitas Ungerson.

Nurmiko aiandi asukoha leiad SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960