30. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: toidunisu hind langes ilmastikuolude paranemise tõttu

Nisu
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: Euroopa nisu olukord paraneb; tingimused nisu külvamiseks head; rapsiseemnete hind pole märkimisväärselt tõusnud; kakao kallineb ja kohv odavneb; nafta hinnalangus jätkub.

Euroopas on mitmetes piirkondades vihma sadama hakanud, mis on parandanud sügisel külvatud nisu seisukorda. See pani toidunisu hinna sellel nädalal langema.Kakao hinnad taastusid tublisti, analüütikute sõnul pole hinnatõus aga õigustatud. Suhkur kallines ja kohvi odavnes.Nafta hinnalangus jätkub, sest varud kasvavad ning turuosalised kardavad ülepakkumist. Bensiini- ja diislikütuse hinnad kukkusid vastavalt 7 ja 9 protsenti.

Toorainete hinnad
Foto: Äripäev AS

Euroopa nisu olukord paraneb

Vihmad on aidanud Euroopa Liidu paljudes piirkondades, seal hulgas Prantsusmaal, nisu kvaliteeti parandada. Samas on pinnas mitmetes regioonides jätkuvalt kuiva suve tõttu kehvas olukorras, vahendab Reuters.

Konsultatsioonifirma Strategie Grains prognoosib, et Euroopa Liidu pehme nisu külvipindala kasvab 24,3 miljoni hektarini (2019. aastal), mida on 6 protsenti enam kui tänavu. Sellele on kaasa aidanud Lääne- ja Põhja-Euroopat tabanud vihmad.

Analüütikud ütlevad, et rapsiseemnete külvamine on järsult vähenenud, mis on omakorda teinud ruumi juurde nisule.

Tingimused külvamiseks head

Euroopa teraviljaturgu jälgiv MARS teatas sellel nädalal, et külvamiseks on olud küllaltki head, eelkõige Lääne- ja Põhja-Euroopas. Ida pool on kuiva ilma mõju olnud märgatavam ning seal on jätkuvalt probleeme.

Prantsusmaal pidid põllumehed kuiva ilma tõttu külvamist edasi lükkama. Nüüdseks on külviperiood aga läbi ning nisule on leevendust pakkunud küllaltki leebe ilm, mis on taimede arenemist kiirendanud. See vähendab omakorda külmaga seotud riske, ütles teraviljade instituudi Arvalise analüütik Jean-Charles Deswartes.

Toidunisu hind langes ilmastikuolude paranemise tõttu nädalaga 1,6 protsenti, 201,5 euroni tonnist.

Toidunisu märtsikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Saksamaal ja Poolas olukord paranemas

Saksamaal peaks nisu külvipindala suurenema 3,3 miljoni hektarini, tänavu oli see 2,9 miljonit hektarit, ütles üks analüütik.

„Kuiv sügis tähendas, et rapsiseemnete külvamine vähenes järsult. Osa sellest pindalast läks nisu alla,“ nentis analüütik. „Kuivus tähendab, et nisu ei ole suutnud mitmetes regioonides loodetud kasvu saavutada. See tähendab, et külmaga on nendel taimedel raskem toime tulla.“

Sparks Polska analüütik Wojtek Sabaranski ütles, et Poolas on nisu areng küllaltki heal tasemel.

„Veidi muretsetakse talinisu pärast, eriti Põhja-Poolas, sest ilm on olnud kuiv,“ rääkis Sabaranksi. „Viimased arengud on olnud aga soodsad.“

Rapsiseemnete hind on külvipindala suurenemise tõttu viimase kuue kuu jooksul veidi tõusnud, aga märkimisväärselt see hindu pole mõjutanud. Nädalaga kallines tonnihind 0,2 protsenti, 369,75 euroni.

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Kakao taastub, kohvi odavneb

Kakao hinnad hakkasid nädala lõpus taastuma, kohvihinnad aga odavnesid, vahendab Reuters.

Märtsikuu kakaofutuuri hind tõusis nädalaga 3,9 protsenti, 2165 dollarini tonnist. „Me ei näe ühtegi fundamentaalset põhjust, miks kakao hind peaks tõusma,“ ütles üks Londoni kaupleja. See tähendab, et hinnatõus võib olla suuresti tehnilise loomuga.

Nimelt on Lääne-Aafrika toodang väga suur, Elevandiluuranniku sadamatesse tuuakse oodatust rohkem kakaod.

Märtsikuu arabica kohvi hind langes neljapäeval 1,6 protsenti ning nael maksab 1,123 dollarit. „Üks asi, mis on mõjutanud negatiivselt nii suhkrut kui ka kohvi, on Brasiilia reaali taastumise aeglustumine,“ ütles investeerimisfirma Hightower Reporti toorainete analüütik Stephen Maass. Robusta kohvi tonnihind maksab 1625 dollarit.

Suhkru tonnihind tõusis nädalaga 2,8 protsenti, 348 dollarini. Kooritud piima pulbri hind langes Euroopas 0,8 protsenti, 1705 euroni tonnist.

Nafta hinnalangus jätkub

Neljapäeval tabas naftat järjekordne müügilaine ning kasvav tootmine langetas nafta hinna viimase aasta madalaimale tasemele.

Tõsi, reedel toimus mõningane taastumine, aga nädala lõikes kukkusid hinnad siiski tublisti. Brent odavnes kokku 3,2 protsenti ja WTI kukkus 2,9 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 58,95 ja 50,71 dollarit.

Viimase kuu jooksul on Brent ja WTI nafta kaotanud hinnas ligi 25 protsenti. Rahvusvaheline Energiaagentuur prognoosib, et naftavarud OECD riikides ületavad varsti viie aasta keskmise taseme. See paneks nafta hinna veel suurema surve alla.

Kolmapäevane info Ameerika Ühendriikidest indikeeris sealsete varude üle ootuste suurt kasvu. "Ühendriikide raport on järjekordne faktor, mis langevaid hindu põhjustab," ütles analüüsifirma Capital Economicsi ökonomist Caroline Bain.

Bensiini maailmaturu hind langes 6,9 protsenti, 514 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes lausa 8,8 protsenti, 579,25 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960