Autor: Marge Ugezene • 20. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raul Kirjanen pani dividendimiljonid uude objekti

Raul Kirjanen pani dividendimiljonid uude objekti
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Dividendi maksmine sõltub ettevõtte majandustulemustest ja plaanitavatest investeeringutest, ütles sel aastal Äripäeva Dividendi TOPi võitnud Raul Kirjanen.

Tema sõnul otsustas Graanul Invest seekord rohkem dividendi maksta, sest tänavu polnud ühtegi kapitalimahukat investeerimisprojekti.

"Oleme olnud kitsid"

Samas oli veel üks põhjus, miks omanikud otsustasid Graanul Investist varasemate aastatega võrreldes suurema summa dividendi välja võtta. “Oma pika ajaloo jooksul oleme kogu raha tagasi ärisse investeerinud ning seetõttu omanike suhtes väga kitsid olnud,” lausus Kirjanen.

Dividend, mille Kirjanen välja võttis, leidis uue investeerimisobjekti, kuid ta ei avalda, millega tegu. “Küll see ajapikku välja tuleb.”

Selle aasta eest dividendi maksmise otsustab aktsionäride koosolek majandusaasta aruande kinnitamisel. “Sellist otsust veel ei ole,” märkis Kirjanen.

Eelmisel aastal Äripäeva Rikaste ­TOPis esikohal olnud Graanul Investi suurim omanik jäi seekord rikaste edetabelis 3. kohale, kuid võttis esikoha Dividendi TOPis. Tema vara väärtuseks hindas Äripäev sügisel ilmunud rikaste ede­tabelis 212,6 miljonit eurot.

Kirjanenist, kelle Äripäev kolm aastat tagasi aasta ärimeheks valis, on meedias kujunenud pilt kui edukast, kuid tagasihoidlikust puidugraanulifirma suuromanikust, kes hoiab teadlikult madalat profiili. Kui ta kolm aastat tagasi Äripäeva aasta ärimeheks valiti, toonitas ta intervjuud andes, et ei pea end avaliku elu tegelaseks ja eraelust juttu teha ei soovi.

7,5 miljonit eurot võttis Raul Kirjanen dividendi.

Stressi ja väsimust peletab Kirjanen golfi mängides, Ameerikas on see tema sõnul vajalik nipp äri tegemiseks. “Golfil on rahulik tempo, saab juttu ajada ja äripartnerit tundma õppida. Vahva mäng, soovitan,” on ta öelnud. Kirjaneni sõnul ei tehta kunagi äri koosolekulaua taga, kus ühel ja teisel pool on kümme inimest.

Reisida tuleb palju

Kirjanen, kes sageli välismaal töö­asju ajab, on reisimisega harjunud, kuigi sel on üks tüütu miinus. “Olen hommikuinimene, aga soovin igal hommikul kell ­neli, et oleks vähem reisimist.”

“Mul ei ole endaga konflikti, kui olen puhkusel ja on vaja töömeilile või kõnele vastata. Ükski kristallkauss seetõttu ei purune,” on Kirjanen öelnud.

Ta tunnistab, et ei oota lastelt enda jälgedes sammumist. “Lapsed käivad oma teed. Kõik, mis neid tulevikus õnnelikuks teeb, on väga hea.”

Raul Kirjaneni firmale Biofuelile kuulub Graanul Investist 50,63 protsenti. Graanul Invest jagas mullu omanikele dividenditulu kokku 13,5 miljonit eurot. Eelmisel aastal oli Kirjanen Äripäeva Dividendi ­TOPis 30. kohal 1,22 miljoni euroga.

Graanul Investi äri algas graanulite ja puukoore müügist. Firma asutamise kohta on Kirjanen öelnud, et idee autoreid oli kolm: lisaks temale ka Kirjaneni hea sõber Anders Anderson ning veel üks investor, kes hiljem loobus. Lõplikku projekti kokku pannes kaasati ettevõtmisse ka teisi investoreid, kes olid Sylvesteri taustaga. Peale Kirjaneni ja Anders Andersoni panid õla alla Sven Ivanov ja Marko Lastik ning õige pea kaasati projekti Urmas Nimmerfeldt, Toomas Mets ja Kuno Liblik. Viis endist sylvesterlast müüsid oma osaluse 2007. aastal Graanul Investi praegusele suurimale omanikule ja juhatuse esimehele Kirjanenile ning osa neist leidis uue väljundi piirituse tootmises.

Pärast Sylvesteri eksomanike lahkumist on Kirjaneni äripartnerid Graanul Investis olnud Anders Anderson ja Andres Rätsepp. Mõni aasta tagasi antud intervjuus on Kirjanen öelnud, et investorid löövad firma käekäigus olulisel määral kaasa. “Omanikud, nõukogu ja juhatus moodustavad ühtse meeskonna, kus info ja ideed liiguvad vabalt, ning see on minu meelest ka üks meie edu võtmeid,” märkis ta.

Äripäeva Dividendi TOPi saab lähemalt uurida SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960