Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 21. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eduka puidutööstuse päästmine: omanikud ja juht on vahetunud, detailid ähmased

Ritsu pikaaegne omanik Ants Randmaa (paremal) tutvustas veel eelmisel aastal oma ettevõtte toodangut president Kersti Kaljulaidile, kuid nüüdseks on mees ettevõttest lahkunud.
Foto: Valgamaalane/Scanpix
Suvel suurte raskuste tõttu saneerimisele läinud Eesti üks esimesi edukaid puitmajatootjaid Ritsu on uue omaniku sõnul taastumas. Saneerimisnõustaja sõnul aga läheb Tõrva ühe suurima tööandja saneerimisega veel pikemalt aega.

27 aastat tagasi tagasi asutatud ettevõttest on nüüdseks lahkunud omanik Ants Randmaa, kes müüs osaluse ettevõttes koos poja Andrus Randmaaga augusti keskel. "Ma tean, et kõik Ritsus sujub ja asi toimib," ütles Ants Randmaa. Tema sõnul müüs ta osaluse ettevõttes kõrge ea tõttu.

Oktoobri teises pooles lahkus Ritsust tegevjuht Elari Kivisoo. "Seal olid omad küsimused, mis polegi nii tähtsad. Seal olid prioriteetide küsimused ja kokkuvõttes oli vastastikku nii kasulikum," ütles Kivisoo lahkumise kohta.

"Lihtne ei ole"

Randmaadelt ostis ettevõtte Rait Allik, kes esimese hooga kinnitab, et praeguseks on saneerimiskava täidetud, kuid lühikese kommentaari lõpus tunnistab, et kava alles täidetakse. "Ma kommenteeriks seda nii – saneerimiskava täidetakse, lihtne ei ole ja katsume seda edukalt edasi täita," jäi Allik napisõnaliseks.

Sama kidakeelseks jäi ka Ritsu nõukogu esimees Lauri Uibopuu, kes keeldus kommentaaride jagamisest, ja saneerimist nõustanud advokaat Margo Lemetti. "Kava on vastu võetud, kohtulikult kinnitatud ja selle täitmine toimub pikema aja jooksul," ütles Lemetti.

Äripäeva Infopanga andmetel on ettevõtte maksuvõlg 17. detsembri seisuga üle 122 000 euro. Suvel, kui Äripäev saneerimise kavast kirjutas, firma võlgade kokkulugemine alles käis, kuid võlgu oli vähemalt 400 000 eurot. Kohtule esitas Ritsu saneerimisavalduse aprilli lõpus ja kohus otsustas menetluse algatada 10. mail. Ettevõte pidi saneerimiskava esitama 9. juuliks.

Tänavu kolmandas kvartalis andis Ritsu tööd 47 inimesele ja oli tasunud üle 84 000 euro riiklikke makse. Ettevõtte käive oli kolmandas kvartalis 590 973 eurot.

Aastal 2016 oli firma miinuses 112 000 euroga, aasta varem vaatas vastu ligi 148 000 euro suurune kahjum. Juunis ütles advokaat Margo Lemetti, et Ritsu raskused tekkisid viimaste aastate kahjumist ja üleinvesteerimisest.

Pisut rohkem oli ettevõtte käekäigust valmis rääkima Tõrva vallavanem Maido Ruusmann. Tema teada tehakse ettevõtte päästmise nimel suuri pingutusi. Ruusmann tunnistas, et Ritsu olukord oli vahepeal üpris keeruline ja ettevõte seisis silmitsi tumedaima stsenaariumi ehk uste sulgemisega. "Teatud reorganiseerimised on toimunud ja tean, et osa inimesi on kaotanud töö ning ka leidnud töö," selgitas Ruusmann. Teisalt ei osanud ta öelda, kui paljusid töötajaid muudatused on puudutanud, kuid kinnitas sellegipoolest, et mingit sotsiaalkriisi pole tekkinud.

Olles kaudselt kursis saneerimise praeguse käiguga, on Ruusmann tuleviku suhtes positiivselt meelestatud. "Loomulikult kui ettevõte satub saneerimisse, siis keegi pihta saab. Olgu need võlausaldajad või töötajad," nentis Tõrva vallavanem. "Kuid meie jaoks on oluline, et lühiajalistesse raskustesse sattunud ettevõte jätkaks ikkagi pikaajaliselt piirkonnas tegevust," lisas Ruusmann.

Ta ütles, et hoiab Ritsule pöialt. "Aktsiaselts Ritsu on kohalikul tasandil oluline maksumaksja ja innovatiivne tööandja. Kõik presidendid ja peaministrid on sealt läbi jooksnud ehk see on hea näide Tõrva valla ettevõtlikust keskkonnast," märkis Tõrva vallavanem.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960